Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κουφοντίνας: «Αν χάσω επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμώ να μου γίνει ανάνηψη.»

21:43
Χριστίνα Προφαντή

Η αναισθησιολόγος – εντατικολόγος Κατερίνα Ντουζέπη επισκέφτηκε σήμερα τον Δημήτρη Κουφοντίνα και αφού μιλήσανε για την κατάστασή του μετέφερε τα εξής:

«Κατόπιν αιτήματός του, το οποίο διατυπώθηκε σε χθεσινή (27/02/2021) τηλεφωνική μας επικοινωνία, επισκέφθηκα σήμερα στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας τον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα

Advertisement

Ως γιατρός προσωπικής του επιλογής, τον είχα επισκεφθεί και στη Φυλακή Δομοκού στις 16/01/2021, κατά την 9η ημέρα της απεργίας πείνας, ενώ ενδιαμέσως τον έχει επισκεφθεί δύο φορές ο επίσης γιατρός επιλογής του συνάδελφος Θοδωρής Ζδούκος (Γενικός Ιατρός – Διευθυντής ΕΣΥ), με τον οποίο όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία.

Δεν έχει κανένα νόημα να δώσω αναλυτική ιατρική γνωμάτευση. Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται ένας άνθρωπος που απέχει από τροφή επί 52 μέρες, ενώ τις τελευταίες 6 δεν ενυδατώνεται. Ο απεργός πείνας και δίψας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι εξαιρετικά απισχνασμένος, ενώ οι τιμές των ζωτικών ορίων βρίσκονται οριακά εντός των φυσιολογικών ορίων.

Advertisement

Παρά ταύτα, έχει πλήρη διαύγεια, ο λόγος του είναι συγκροτημένος και η βούλησή του εκφράζεται με σαφήνεια.

Advertisement

Στην παρατήρησή μου ότι η διακοπή της αντιβίωσης εγκυμονεί επάνοδο της λοίμωξης, απάντησε ότι είναι δική του απόφαση και εμμένει σ’ αυτήν.

Μου ζήτησε να του εξηγήσω αναλυτικά όλους τους κινδύνους που διατρέχει και να του περιγράψω τη διαδικασία ανάνηψης στη Μονάδα, πράγμα που έκανα με κάθε λεπτομέρεια.

Του εξήγησα ιδιαίτερα, με τρόπο που να του είναι απόλυτα κατανοητός, τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η απεργία δίψας. Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, οι βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά προκύπτουν πιο γρήγορα και είναι πιο σοβαρές. Μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες ή και θάνατος.

Advertisement

Του περιέγραψα αναλυτικά, πάντα με τρόπο που να του είναι απόλυτα κατανοητός, τι περιλαμβάνει η διαδικασία της ανάνηψης στη Μονάδα. Μια ανάνηψη μπορεί να είναι επιτυχημένη, μπορεί να μην αποφύγει τις μη αναστρέψιμες βλάβες, μπορεί να μην αποφύγει το θάνατο.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μου δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει βάρος ούτε στην οικογένειά του ούτε στο κίνημα, «κουβαλώντας» μη αναστρέψιμες βλάβες. Oπως μου είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή».

Μου επανέλαβε τη δήλωση που έκανε στην οικογένειά του και -όπως με διαβεβαίωσε-στους γιατρούς της ΜΕΘ, ότι σε περίπτωση που απωλέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη. Εξέφρασε, μάλιστα, την αγωνία του για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή αυτή η θέλησή του.

Με την ευκαιρία, πρέπει να διαβεβαιώσω ότι ουδεμία ιατρική πράξη έχει γίνει έως τώρα από τους θεράποντες γιατρούς της ΜΕΘ, χωρίς την απόλυτη συναίνεση του απεργού πείνας και δίψας. Η βούλησή του, όπως την εκφράζει στην επικοινωνία του με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας, γίνεται απολύτως σεβαστή, όπως επιβάλλει η ιατρική δεοντολογία και ηθική (ιδέτε Διακήρυξη για τους απεργούς πείνας, της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών, Μάλτα 1991, αναθεωρήσεις: Μαρμπέγια 1992. Πιλάνεσμπεργκ 2006. Σικάγο 2017).

Advertisement

Αθήνα, 28/02/2021

Κατερίνα Ντουζέπη

Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος

Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ»

TAGS:
Advertisement