«Η Μήδεια της Ηλείας» όπως την είχαν χαρακτηρίσει τα μέσα της εποχής. Η 47χρονη τότε μητέρα Παναγιώτα Τσιφρικά που τον Ιανουάριο του 1997 δηλητηρίασε την έγκυο 21χρονη κόρη της για να “ξεπλύνει την ντροπή” της εξώγαμης εγκυμοσύνης της. Σύμφωνα με το protothema.gr η Παναγιώτα Τσιφρικά μετά την αποφυλάκιση της επέστρεψε στο χωριό της, το Κακοτάρι της Ηλείας και ζεί στο σπίτι που είχε δηλητηριάσει την κόρη της, και κοντά της ζουν και τα υπόλοιπα παιδιά της. Οι κάτοικοι του χωριού δεν έχουν ξεχάσει το αποτρόπαιο έγκλημα αλλά και λόγω της ηλικίας της, την έχουν αποδεχτεί στην μικρή τους κοινωνία χωρίς ωστόσο να την ρωτούν για το έγκλημα.
Η ιστορία μιας μάνας που πριν 26 χρόνια συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Ηλείας άφησε εποχή και έμεινε στη συνείδηση όσων ασχολούνται με το αστυνομικό ρεπορτάζ ως ένα έγκλημα τιμής καθώς η κόρη της Παναγιώτας Τσιφρικά Κωστούλα έφυγε από τη ζωή ούσα έγκυος από ένα δηλητηριασμένο πιάτο φακές που της ετοίμασε η ίδια της η μάνα καθώς την ατίμασε σύμφωνα με τα λεγόμενά της.
Η Παναγιώτα ήταν χήρα και τα πέντε της παιδιά τα μεγάλωνε μόνη της. Για τον θάνατο του συζύγου της πριν 9 χρόνια έλεγαν τότε στο χωρίο πως ήταν ατύχημα, αλλά αργότερα ακούστηκε ότι τον είχε σκοτώσει κατά λάθος άλλο συγγενικό του πρόσωπο.
Η εγκυμοσύνη ήταν προχωρημένη και όμως η μάνα της άτυχης Κωστούλας δεν έδειξε συμπόνοια
Το «αμάρτημα» της κόρης ήταν ότι είχε μείνει έγκυος, χωρίς να παντρευτεί, και θα έφερνε στον κόσμο το αγοράκι της σε έναν μήνα – προσβολή που η μάνα της δεν άντεχε.
Η φρικτή παιδοκτονία έγινε το βράδυ της Κυριακής στις 19 Ιανουαρίου 1997, μέσα στο σπίτι της οικογένειας, σε ορεινό χωρίο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία του νομού Ηλείας. Αιτία, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ότι η παιδοκτόνος δεν άντεχε τον διασυρμό που της προκαλούσε η επικείμενη γέννηση του μωρού της ανύπαντρης 21χρονης αγρότισας Κωστούλας.
Η Παναγιώτα έβαλε στα πιάτα των παιδιών κανονική ποσότητα φαγητού, ενώ στη μερίδα της Κωστούλας έριξε μπόλικο δηλητήριο, το οποίο είχε προμηθευτεί από πριν ( ο δήμος διέθετε δωρεάν στους χωριανούς για να εξολοθρεύσουν τις αλεπούδες που ρήμαζαν τα κοτέτσια, γέμισε ένα μπουκαλάκι και το φύλαξε στο φούρνο).
Δεν πέρασε πολλή ώρα και η εικοσιδυάχρονη κοπέλα καταλήφθηκε από φρικτούς πόνους και ζαλάδες. Λίγο αργότερα βγήκε κι έκανε εμετό, αλλά οι πόνοι συνεχίζονταν. Έτσι, ξάπλωσε στο κρεβάτι για να ηρεμήσει και να την πάρει ο ύπνος αλλά δυστυχώς δεν ξύπνησε ποτέ. Δίπλα της είχε ξαπλώσει και της έδινε κουράγιο η μικρότερη αδελφούλα της, η οποία αργότερα κοιμήθηκε, χωρίς να αντιληφθεί ότι πλέον η Κωστούλα είχε εκπνεύσει.
Τα ξημερώματα, ο μεγάλος αδελφός της Κωστούλας επέστρεψε στο σπίτι από έναν γάμο συγχωριανού τους και πήγε να ξυπνήσει την Κωστούλα, για να διαπιστώσει έκπληκτος ότι η άτυχη αδελφή του ήταν νεκρή. Όλα τα αδέλφια, όπως και η μάνα τους, έκλαιγαν απαρηγόρητοι για τον χαμό της Κωστούλας, ενώ, μόλις το τραγικό γεγονός μαθεύτηκε, κινητοποιήθηκαν οι γείτονες και οι χωριανοί.
Ο θάνατος της εικοσιδυάχρονης εγκύου είχε αποδοθεί αρχικά σε αυτοκτονία, αφού από τη νεκροψία και τις άλλες εξετάσεις που έγιναν προέκυψε ότι οφειλόταν σε λήψη δηλητηριώδους ουσίας. Οι αστυνομικοί του τμήματος της Αρχαίας Ολυμπίας, όμως, διερεύνησαν με ιδιαίτερη προσοχή αυτόν τον θάνατο, τόσο λόγω της εγκυμοσύνης της κοπέλας, όσο και λόγω όσων διαδίδονταν στο χωρίο γύρω απ’ αυτή.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την προανάκριση: «Η Κωστούλα δεν ήθελε να φάει φακές όπως οι υπόλοιποι της οικογένειας. Σαν να είχε κακό προαίσθημα! Έλεγε στη μάνα της ότι θα έτρωγε κάτι άλλο εκείνο το βράδυ και όχι φακές. Όμως η μάνα, που είχε τον σκοπό της, επέμενε και της έλεγε ότι, όπως όλα τα αδέλφια της τρώνε τις φακές, θα τις φάει κι εκείνη. Τελικά την ανάγκασε κι έφαγε όλο το πιάτο με τις φακές και το δηλητήριο».
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγχωριανών η Κωστούλα ήταν ένα μοναχικό και κλειστού τύπου άτομο. Ωστόσο ήταν αγαπητή στον κύκλο της.
Η Κωστούλα έκανε το παν να προκαλέσει ανακοπή της εγκυμοσύνης προσπαθώντας να αποβάλει
Η κοπέλα προσπαθούσε να προκαλέσει αποβολή, σηκώνοντας βάρη και, όπως είπε τότε ένας συγχωριανός της, την είχε δει να ακουμπά στην κοιλιά της βαριά τσουβάλια. Αυτό του έκανε εντύπωση αλλά δεν έδωσε σημασία, αφού μόνο αργότερα, μετά το τραγικό συμβάν, το συνδύασε με την εγκυμοσύνη. Το δε ρητορικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί μαζί με τη μητέρα της δεν πήγαν σε ένα γυναικολόγο προκειμένου να τερματίσουν έγκαιρα την κύηση.
Ένας χωριανός είπε ότι ο άνθρωπος που παντρεύτηκε εκείνο το βράδυ είχε ζητήσει, δύο τρία χρόνια νωρίτερα, σε γάμο και την Κωστούλα. Εκείνη τον ήθελε πολύ για γαμπρό, αλλά η μάνα της, η κυρά – Παναγιώτα, είχε για άγνωστο λόγο αντιδράσει. Έτσι, εκείνος ο γάμος, δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ. Αν είχε γίνει, τα πράγματα δε θα έφταναν στο σημείο όπου οδηγήθηκαν.
Ανάμεσα στους πρώτους ύποπτους κλήθηκε για εξέταση και η μητέρα της η Παναγιώτα, η οποία ισχυρίστηκε πως δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατο της κόρης της, που υπεραγαπούσε, όπως και τα άλλα τέσσερα παιδιά της. Περιέπεσε όμως σε αντιφάσεις και τελικά ομολόγησε ότι αυτή είχε ρίξει την ποσότητα δηλητηρίου στο πιάτο με τις φακές της Κωστούλας, με την αιτιολογία ότι: «Το χωριό είναι μικρό και θα γινόμασταν ρεζίλι σε όλους αφού ήταν ανύπαντρη και θα γεννούσε παιδί. Έχω άλλα δύο ανύπαντρα κορίτσια και δε θα δεχόταν κανείς να τα παντρευτεί επειδή θα προέρχονταν από ατιμασμένη οικογένεια. Δε θα μπορούσα να αντέξω τον διασυρμό και τη μεγάλη ντροπή. Ήταν ντροπή…».
«Το τελευταίο δεκαπενθήμερο δεν είχα καλές σχέσεις με την κόρη μου Κωστούλα, διότι, ενώ στην αρχή μου έκρυβε ότι ήταν έγκυος, μου αποκάλυψε μετά ότι πράγματι ήταν σε προχωρημένο μήνα, χωρίς να μου λέει ποιος ήταν εκείνος που την άφησε έγκυο.
Όπως όλοι γνωρίζουν, σε μια μικρή κοινωνία του χωριού, που κι εγώ ζω, είναι μεγάλο σκάνδαλο να γεννήσει μια ανύπαντρη γυναίκα.
Γι’ αυτό και για το γεγονός ότι έχω και άλλα ανύπαντρα κορίτσια και αγόρια, θόλωσε το μυαλό μου και την Κυριακή, 19/1/1997, το βράδυ, γύρω στις εννιά, που έλεγε η τηλεόραση τις ειδήσεις κι έβαλα στα παιδιά μου να φάνε, αφού έβαλα στα άλλα παιδιά φακές στα πιάτα, έβαλα και στης Κωστούλας το πιάτο. Και προτού της το βάλω μπροστά της να φάει, πήγα στον φούρνο, που είναι στην αυλή, πήρα ένα μπουκάλι μικρό γυάλινο με μαύρο βούλωμα, που είχε μέσα δηλητήριο φουραντάν και έριξα λίγο στο πιάτο της Κωστούλας και μετά της το έβαλα μπροστά στο τραπέζι που καθότανε με τα άλλα παιδιά και είδα ότι το έφαγε όλο το φαγητό με το δηλητήριο.
Μετά από λίγο, που έφαγε, βγήκε έξω από το σπίτι και έκανε εμετό. Γύρισε και αφού κάθισε στην τηλεόραση λίγη ώρα, είπε ότι την πόναγε η κοιλιά της και πήγε για ύπνο. Εγώ κοιμήθηκα μετά από αυτή στο ίδιο δωμάτιο, την κοίταξα και είδα ότι κοιμόταν κανονικά.
Κατά την ακροαματική διαδικασία και ειδικότερα κατά την απολογία της, η Παναγιώτα επέμενε στον ισχυρισμό της αυτοκτονίας
Ο πρόεδρος του κακουργιοδικείου τη ρώτησε γιατί κατά την προανάκριση είχε ομολογήσει με όλες τις λεπτομέρειες ότι η ίδια είχε δηλητηριάσει την κόρη της, και η Παναγιώτα απάντησε ότι την πίεσαν στην Αστυνομία και ότι εκείνοι που την ανέκριναν τα έγραψαν αυτά χωρίς τη θέλησή της.
Παρά την πρόταση του εισαγγελέα να της επιβληθεί 20ετής κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και επιπλέον κάθειρξη 10 ετών για την βίαιη διακοπή της κύησης, το δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη. Με οριακή πλειοψηφία 4-3, την καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών και έξι μηνών, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Μάλιστα, έδωσε και ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση που έκανε και την άφησε ελεύθερη έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.