Διαγνωστικά εργαστήρια: Σε επ’ αόριστον απεργία από τις 10 Ιουνίου. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν θα διενεργούν εξετάσεις για κανέναν πολίτη από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Αυτό θα συμβεί αν δεν διευθετηθεί το θέμα του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κελιστής δαπάνης).
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλη Πλαγιανάκο.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να διευθετηθεί το θέμα του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κελιστής δαπάνης).
Το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τον κλάδο. Έτσι, μετά την άκαρπη συνάντηση το θέμα των κινητοποιήσεων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων ξαναμπαίνει στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας.
Το συντονιστικό έχει ανακοινώσει ότι ο κλάδος ξεκινά κινητοποιήσεις επ’ αόριστον από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν θα διενεργούν εξετάσεις για κανέναν πολίτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Έτσι ώστε να αυξηθεί η δαπάνη για τις εργαστηριακές εξετάσεις και πρότεινε έναν διαφορετικό επιμερισμό του clawback.
Από την πλευρά του, το συντονιστικό χαρακτήρισε τον προτεινόμενο επιμερισμό «ασαφή χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση, σε ένα θολό τοπίο».
Επίσης, επανέλαβε ότι κόκκινη γραμμή για τον κλάδο είναι να μη χρεωθεί το clawback του β’ εξαμήνου 2018. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.
Μάλιστα πρότειναν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων να διατεθούν τα κονδύλια για τη δαπάνη των εξετάσεων από τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΠΥΥ από τους Ευρωπαίους πολίτες που νοσηλεύονται στην Ελλάδα.Τα οποία είναι γύρω στα 50 εκατ. ευρώ και τα οποία είναι αδιάθετα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης έκανε δηλώσεις. «Η πολιτεία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το υψηλό επιστημονικό προσωπικό της χώρας στην ανεργία. Στη μετανάστευση. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι γιατροί δεν μπορούν να ζήσουν με τα ψίχουλα. Θα δώσουμε μάχη για να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού κόσμου. Να διασφαλίσουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , για όλους τους πολίτες» κατέληξε.
Πάντως, οι τελικές αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών θα ληφθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΑ.