den-to-gnorizei-kanenas-ellinas-ayto-einai-to-agnosto-simeio-poy-vrisketai-to-chiliometro-0-tis-elladas-333355
17:04

Δεν το γνωρίζει κανένας Έλληνας: Αυτό είναι το άγνωστο σημείο που βρίσκεται το χιλιόμετρο 0 της Ελλάδας

17:04
Enimerotiko

Το “χιλιόμετρο 0” της Ελλάδας, απ’ όπου υπολογίζονται όλες οι αποστάσεις στη χώρα, βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον λόφο των Νυμφών.

Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, όπως η Πλατεία Συντάγματος, η Ομόνοια ή το κτίριο της Βουλής, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αστρονομία.

Advertisement

Γιατί επελέγη το Αστεροσκοπείο Αθηνών ως “χιλιόμετρο 0”

Advertisement

Η επιλογή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του πρώτου ερευνητικού κέντρου της χώρας, έγινε επειδή συμβολίζει την επιστήμη, την ακρίβεια και τη σύνδεση με την έννοια της μέτρησης, στοιχεία απαραίτητα για τον υπολογισμό των αποστάσεων.

Advertisement

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ιδρύθηκε το 1842, από τον Γεώργιο Σίνα και από τότε αποτελεί σημαντικό κέντρο επιστημονικής έρευνας και αστρονομικών παρατηρήσεων, ενώ είναι χτισμένο στον λόφο των Νυμφών, προσφέρει πανοραμική θέα της Αθήνας, καθιστώντας το ιδανικό για τη μελέτη του ουρανού.

Advertisement

Το “Χιλιόμετρο 0” είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος όρος, που χρησιμοποιείται ως σημείο εκκίνησης για τις οδικές αποστάσεις. Στην Ελλάδα, η επιλογή του Αστεροσκοπείου συνδέει τη χώρα με την επιστήμη και την ιστορία, ενώ η θέση του είναι μακριά από τον θόρυβο του κέντρου, προσδίδει μια αίσθηση γαλήνης και διαχρονικότητας.

Το “Χιλιόμετρο 0” στο Αστεροσκοπείο δεν είναι απλώς ένα σημείο αναφοράς για τους οδηγούς των οχημάτων, αλλά αποτελεί σύμβολο ακρίβειας, προόδου και επιστημονικής κληρονομιάς.

Advertisement

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:Έως τα Αντικύθηρα επιβαρύνθηκε η ατμόσφαιρα από τον καπνό των πυρκαγιών

Ο καπνός από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας έχει επιβαρύνει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα Αντικύθηρα, όπως δείχνει μελέτη της ομάδας ReaCT του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου στα Αντικύθηρα, ο φόρτος των αιωρούμενων σωματιδίων καπνού στην ατμοσφαιρική στήλη είναι έξι φορές μεγαλύτερος του μέσου όρου που παρατηρείται τον Αύγουστο.

Επίσης, όπως δείχνουν οι μετρήσεις του Ινστιτούτου, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NASA-AERONET, οι στρωματώσεις του καπνού μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές σε ύψη έως των 3 χλμ, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε αποστάσεις που φτάνουν έως και την Αφρική.