Δελφοί: Βρίσκονται στις νότιες υπώρειες του Παρνασσού. Εκεί, ιδρύθηκε το θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, το οποίο έχουν επισκεφθεί άτομα από όλον τον κόσμο. Οι Δελφοί είναι ο ομοφαλός της γης. Για τους Δελφούς γίνεται αναφορά από τα ομηρικά έτη, με την ονομασία Πυθώ.
Στους ιστορικούς χρόνους αποτέλεσε πόλη της αρχαίας Φωκίδας. Ωστόσο, στην πορεία ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο. Εξελίχθηκε δηλαδή σε ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης, ήταν κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας, μιας ομοσπονδίας δώδεκα φυλών της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
Η Δελφική Αμφυκτυονία αποτέλεσε αρχικά θρησκευτική ένωση. Αργότερα, απέκτησε πολιτική σημασία. Στην αρχή είχε κέντρο την Ανθήλη της Μαλίδας. Αργότερα και πιο συγκεκριμένα στον 7ο αιώνα έκανε κέντρο της τους Δελφούς.
Οι Δελφοί διατήρησαν τη θέση τους μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Τότε, δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου. Αυτό, έγινε με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. Η παρακμή της πόλης έλαβε χώρα τους επόμενους αιώνες. Μάλιστα, κατά την περίοδο των σλαβικών επιδρομών εγκαταλείφθηκε οριστικά.
Τα ερείπια των Δελφών ήρθαν στο φως από ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1893. Έτσι, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια των μνημείων. Αυτά, κοσμούσαν δύο τεμένη, που ανήκαν στον Απόλλωνα και την Αθηνάς Προναίας.
Στις ανασκαφές των Δελφών βρέθηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες επιγραφές όλων των κατηγοριών. Βρέθηκαν αγάλματα, διάφορα έργα μικροτεχνίας και κομμάτια του διακόσμου των κτηρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως βρέθηκαν έργα μεγάλων καλλιτεχνικών κέντρων της αρχαιότητας. Επίσης, πέρα από το τέμενος αποκαλύφθηκε το Στάδιο, το Γυμνάσιο, ο οικισμός των Δελφών, αλλά και τα νεκροταφεία του.