chatzidakis-o-ergazomenos-mporei-na-doyleyei-deytera-me-pempti-kai-paraskeyi-na-kathetai-kai-na-plironetai-74015
13:00

Χατζηδάκης: «Ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει Δευτέρα με Πέμπτη και Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται»

13:00
Newsroom

Κωστής Χατζηδάκης: «Ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει Δευτέρα με Πέμπτη και Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας.

Κωστής Χατζηδάκης: Οι νέες ρυθμίσεις θα δώσουν δύναμη στον εργαζόμενο

To εργασιακό νομοσχέδιο υπερασπίστηκε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος είπε ότι είναι η σύγκρουση «ανάμεσα στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και των δογματισμών και των ξεπερασμένων συνθημάτων που επιλέγει η αντιπολίτευση».

Advertisement

Κωστής Χατζηδάκης: Τι είπε για τον εργαζόμενο;

Αντεργατικό είναι να υπερασπίζεσαι τα προνόμια ορισμένων συντεχνιών και συνδικαλιστών. Να λες όχι στη δυνατότητα ενός φοιτητή ή ενός γονέα να δουλέψει λίγο περισσότερο Δευτέρα με Πέμπτη. Έτσι, θα καθίσει την Παρασκευή, λαμβάνοντας κανονική αμοιβή. Κι αυτό αντί να αναγκάζεται να παίρνει άδεια άνευ αποδοχών, σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας.

Απέδωσε τα πυρά περί «οδοστρωτήρα» των εργασιακών δικαιωμάτων σε «εμπάθεια» και εμμονή σε «ξεπερασμένα συνθήματα». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι υπό ψήφιση ρυθμίσεις θα δώσουν μεγαλύτερη δύναμη στον εργαζόμενο, διασφαλίζοντας τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή του ζωή.

Advertisement

Κωστής Χατζηδάκης: Έχετε μονοπώλιο στους δογματισμούς

«Δεν έχετε μονοπώλιο στην ευαισθησία όλοι μαζί όπως λέτε. Έχετε το μονοπώλιο του δογματισμού, της στασιμότητας και της υπεράσπισης των προνομίων ορισμένων συντεχνιών και συνδικαλιστών», σχολίασε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα και τόνισε: «εμείς που είμαστε το μεγάλο λαϊκό ευρωπαϊκό κόμμα προχωρούμε με αναγκαίες τομές και συνθέσεις. Φέρνουμε στην Ελλάδα σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Advertisement

Ρυθμίσεις που συνδυάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την προστασία των εργαζόμενων. Σας χαρίζουμε την εμπάθεια. Κρατάμε τις ρυθμίσεις κοινής λογικής», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Εστιάζοντας στην αποδόμηση «μύθων» επί κρίσιμων άρθρων του νομοσχεδίου όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες, ο Υπουργός Εργασίας αντέστρεψε τις κατηγορίες περί αντεργατικών διατάξεων, καταλογίζοντας εξόχως αντεργατική λογική στην αντιπολίτευση.

Κωστής Χατζηδάκης: Διευθέτηση χρόνου εργασίας

«Ο συνολικός χρόνος εργασίας είναι ο ίδιος. Όχι περισσότερος. Απλώς απλώνεται διαφορετικά ο χρόνος σε ένα συγκεκριμένο εύρος. Η αμοιβή είναι η ίδια και απλώς υπάρχει δυνατότητα για τον εργαζόμενο καλύτερης εξυπηρέτησης του στόχου να συμφιλιώσει καλύτερα την επαγγελματική με την προσωπική του ζωή. Παράδειγμα, μπορεί να δουλεύει παραπάνω Δευτέρα – Πέμπτη και Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται και να βλέπει περισσότερο την οικογένεια και τα παιδιά του.

Δεν ξέρω πόσο αντεργατική και αμαρτωλή είναι αυτή η ρύθμιση. Αλλά δεν ξέρω πόση παράκρουση είναι σε όλη την Ε.Ε που εφαρμόζεται και εμείς να έχουμε ενστάσεις», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Χαρακτήρισε, θετικό το γεγονός ότι πλέον ακούγεται λιγότερο η ψευδής ρητορική περί κατάργησης του 8ώρου και υπογράμμισε πως το εν λόγω πλαίσιο και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ισχύουν στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε. και το έχουν υιοθετήσει και οι σκανδιναβικές χώρες με παράδοση στο κοινωνικό μοντέλο και οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Advertisement

Κωστής Χατζηδάκης: Υπερωρίες – μύθος η πληρωμή τους με ρεπό

Αναφορικά με το ζήτημα των υπερωριών ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι αυτές δεν θα πληρώνονται σε καμία περίπτωση με ρεπό αλλά κανονικά κατά 40% επιπλέον. Επισήμανε ότι αυτό που αλλάζει είναι η εξίσωση των 96 ωρών της βιομηχανίας και των 120 στις υπηρεσίες στις 150 ετησίως και προς απόρριψη των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης περί απωλειών αμοιβής, παρέθεσε ως παράδειγμα έναν φοιτητή. «Υπογραμμίζω ότι η αμοιβή του εργαζόμενου είναι η ίδια – σταθερή. Αντίθετα με το σημερινό καθεστώς για κάποιους εργαζόμενους μπορεί να μειωθεί η αμοιβή.

Για παράδειγμα φοιτητής που θέλει να εξοικονομήσει χρόνο για τις εξετάσεις του ή για να πάει μία εβδομάδα παραπάνω διακοπές το καλοκαίρι σήμερα δεδομένου ότι δεν υπάρχει ευελιξία στη σύμβασή του πρέπει να πάρει άδεια άνευ αποδοχών. Άρα σήμερα μειώνεται το εισόδημά του, ενώ με τη μέθοδο που εμείς εισάγουμε δεν μειώνεται. Άρα είναι υπέρ των εργαζομένων το μέτρο. Αυτό είναι τετράγωνη λογική. Λυπάμαι αν γκρεμίζω μύθους, προκαταλήψεις, δόγματα», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα

Τόνισε, δε, πως παρά την αύξηση των υπερωριών που δηλώνονται από τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και γι’ αυτό εισάγει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με στόχο την πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης «άδικη, εκτός τόπου και χρόνου και εμπαθή». Επέμεινε ότι με το νομοσχέδιο επεκτείνεται η προστασία των εργαζομένων έναντι των απολύσεων, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των Κυριακών για 8 επιπλέον συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας όπως τα logistics, επισήμανε ότι στις βασικές ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας σε αυτούς τους κλάδους η νομοθεσία δεν προβλέπει καν περιορισμούς για τη λειτουργία τους τις Κυριακές.

Κωστής Χατζηδάκης: Συνδικαλιστικό δίκαιο

Ο κ. Χατδηδάκης απέρριψε επίσης εκ νέου τις αιχμές περί επίθεση στη συνδικαλιστική δράση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική ή αντικοινωνική ρύθμιση, αντιθέτως επιχειρείται ο έλεγχος σωματείων «σφραγίδων», η αποφυγή επανάληψης φαινομένων ξυλοδαρμού όπως στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, η αποφυγή παράκαμψης των αποφάσεων της δικαιοσύνης προκειμένου να μην έχουμε ξανά «μπόκα Νταλακογιώργου» στα πλοία παρά την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης. «Γιατί πάμε την ασυλία στο επίπεδο εγκύων;

Advertisement

Είναι προοδευτικό, δίκαιο και κοινωνικό να μένει ατιμώρητος συνδικαλιστής για σεξουαλική παρενόχληση ή χειροδικία σε βάρος συναδέλφου του;», είπε. «Το νομοσχέδιο αυτό δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και δύναμη στην οικονομία», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας.