Χάρρυ Κλυνν: Σαν σήμερα πριν ακριβώς από δύο χρόνια (σ.σ. 21 Μαΐου του 2018), ο Χάρρυ Κλυνν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών. Ο γνωστός ηθοποιός είχε γεννηθεί στις 7 Μαΐου του 1940. Ο ίδιος πρόσφερε αμέτρητες στιγμές γέλιου σε μικρούς και μεγάλους. Ένα είναι το σίγουρο. Ο Έλληνας ηθοποιός δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Κι αυτό, διότι άφησε έργο πίσω του.
Ακολουθούν δέκα αξέχαστες στιγμές του Χάρρυ Κλυνν:
– Η κηδεία του Χάρρυ Κλυνν: Με το «Εις μνήμην Χάρρυ Κλυνν» ο μεγάλος κωμικός όχι μόνο είχε κάνει ταινία την… κηδεία του, αλλά είχε βάλει και τους πολιτικούς αρχηγούς της εποχής να καταφθάνουν στο Πρώτο Νεκροταφείο και να κάνουν δηλώσεις (τους υποδύθηκε ο ίδιος). Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου («Ας είναι πράσινο το χώμα που θα τον σκεπάσει»), ο Γιώργος Ράλλης («Τρία πράγματα με συγκίνησαν βαθιά στη ζωή μου. Ο ύμνος του Εθνικού, ο Παναθηναϊκός και ο θάνατος του Χάρρυ Κλυνν»), ο Λεωνίδας Κύρκος αποτίουν φόρο τιμής στον μεγαλύτερο κωμικό της Ελλάδας. Εκείνος όμως κάθεται λίγο παραπέρα και παραπονιέται γιατί δεν τον τίμησε ούτε ο Μπρέζνιεφ, ούτε ο Ρίγκαν ούτε ο Μιτεράν…
– Ο ταξιτζής: Πολλοί θα πουν ότι ο καλύτερος κινηματογραφικός ταξιτζής ήταν εκείνος του Σκορσέζε. Όμως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν έβαλε ποτέ στο ταξί του τους Κακουλίδη, Σαββόπουλο και Φέρρη, ούτε πέταγε ατάκες του στυλ «Το παίζεις μπούλης μεγάλε αλλά μ’ αρέσει. Έτσι στήνονται ρε μάγκα οι μεγάλες δουλειές. Πατητός και τσίτα τα γκάζια για αεροδρόμιο γιατί γουστάρω, μου τη δίνεις δικέ μου». Κορυφαία ατάκα (ποια να πρωτοδιαλέξεις τώρα…): «Κάνε σέντρα να πηδήξω δικιά μου».
Κι άλλες αξέχαστες στιγμές του Χάρρυ Κλυνν
– Το έπος «Βαραβάς»: Στο τρέιλερ για την επική υπερπαραγωγή «Βαραβάς» ο Χάρρυ Κλυνν ανεβαίνει στον Γολγοθά κουβαλώντας τον Σταυρό του μαρτυρίου. Μην αντέχοντας το βάρος και το μαστίγωμα των φρουρών καταρρέει συνεχώς και ρωτάει τη μάνα του που τον συνοδεύει: «Mama, dove andiamo?» («Μάνα, πού πάμε;» – οι διάλογοι είναι στα ιταλικά για να παραπέμπουν στα στούντιο της Τσινετσιτά όπου γυρίζονταν πολλά βιβλικά έπη). «Στο βουνό παιδί μου», απαντά εκείνη. Ξαναπέφτει και ξαναρωτάει «Μάνα, που πάμε;». «Στο βουνό παιδί μου». Αφού αυτό επαναληφθεί μερικές ακόμη φορές και ξαναπεί η μάνα του «Στο βουνό παιδί μου», εκείνος εκστομίζει την κορυφαία ατάκα: «Κοίταξε μάνα, του χρόνου να πάμε στη θάλασσα». Και λιποθυμά ενώ η κάμερα κάνει ζουμ στο ρολόι (!) του και ο εκφωνητής λέει «Φαμπρ Λε Μπα. Φοριέται και στο αριστερό. Σαν κόσμημα». Πόσο πιο σουρεάλ πια; (Και αυτό από το «Εις μνήμην Χάρρυ Κλυνν».
– Ο Σωκράτης πίνει το κώνιο: 399 π.Χ. Εσωτερικό. Σαββατόβραδο. Χαράματα. Ο Σωκράτης ξαπλωμένος στο κελί του δέχεται την τελευταία επίσκεψη των μαθητών του πριν πιει το κώνιο. «Τί τηνικάδε ἀφῖξαι, ὦ Κρίτων; ἢ οὐ πρῲ ἔτι ἐστίν;» ρωτάει τον Κρίτωνα. Εκείνοι ήρθαν να τον πάρουν και να φύγουν, έχουν δωροδοκήσει τους φύλακες. Εκείνος όμως έχει αποδεχθεί τη μοίρα του. Δεν τον νοιάζει η ζωή του, τον νοιάζει μόνο να ζει τίμια και σωστά. Έχει φτάσει η ώρα να πιει το κώνιο και να πεθάνει. Παίρνει το κύπελλο στα χέρια του, οι μαθητές δεν αντέχουν και ξεσπούν σε κλάματα. Ο Σωκράτης πίνει δύο γουλιές, κοιτάει την κάμερα και αποφασιστικά αφήνει κάτω την κούπα. «Όχι! Προτιμώ μία Λέβενμπροϊ!». Όλο αυτό ήταν διαφήμιση μπύρας από το «Εις μνήμην Χάρρυ Κλυνν»
Κι άλλες αξέχαστες στιγμές του Χάρρυ Κλυνν
– Λίγες διαφημίσεις ακόμη: Ο Χάρρυ Κλυνν γύρισε και αρκετές αληθινές διαφημίσεις, πάντα με το χαρακτηριστικό του στυλ. Η πρώτη που έρχεται πάντα στο μυαλό είναι, φυσικά, εκείνη για το σνακ Φουντούνια:
– Διάλειμμα για διαφημίσεις: Από τα highlights των ταινιών του Χάρρυ Κλυνν ήταν τα διαφημιστικά σποτ που παρεμβάλλονταν. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς… Το γάλα Χουχού, το σαπούνι Gamay, τις πίπες Νταϊάνα, το απορρυπαντικό Ξεπλύν ή το… «έξι λούτσοι την ημέρα τον γιατρό των κάνουν πέρα»;
Επιπλέον, αξέχαστες στιγμές του Χάρρυ Κλυνν
– Ο Τραμπάκουλας: Ο Χαράλαμπος Τραμπάκουλας – που ως γνωστόν έβοσκε τα πρόβατα εδώ παραπέρα – είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες του Χάρρυ Κλυνν, με πολλές εμφανίσεις σε κινηματογράφο, θέατρο, τηλεόραση και δίσκους/κασέτες. Εκεί που δίνει ρέστα, είναι στο «Αλαλούμ», όταν συναντάει έναν ιστρούχτορα που τον βομβαρδίζει με κατεβατά για την πάλη των τάξεων και την κολχόζνικη ιδιοκτησία. Αλλά ο ινστρούχτορας δεν γνωρίζει τι εστί Τραμπάκουλας.
– «Με λένε Αρτέμη!»: Το «Μελλόπραμα!» είναι η δεύτερη ταινία-μέσα-στην-ταινία του «Αλαλούμ» και σατιρίζει τον «ψαγμένο» Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο των 70s. Βαρύ υπαρξιακό δράμα με τον ήρωα να δακρύζει και αναστενάζει ξεκουμπώνοντας την καπαρτίνα και τη ζακέτα του και να απαγγέλλει «Βρε μελαχρινάκι με πότισες φαρμάκι» σαν να διαβάζει κάποιον νομπελίστα. Βροχή, αέρας, ένα άγαλμα που ματώνει, το κόκκινο κασκόλ – «Όλα μέσα δικέ μου! Μιλάμε για πολύ νόημα!» σχολιάζει ο «μάγκας» που βλέπει την ταινία στο σινεμά. Κορυφαία ατάκα: «Με λένε Αρτέμη!»
Οι υπόλοιπες αξέχαστες στιγμές του Χάρρυ Κλυνν
– Ο αστυνόμος Μπέκας: Αν έχεις δει τον Χάρρυ Κλυνν ως αστυνόμο Μπέκα, δεν μπορείς να ξαναδείς τον ήρωα των μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή με το ίδιο μάτι. Η ιστορία με τίτλο «Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας» από το «Αλαλούμ», όπου ο Μπέκας ερευνά μια υπόθεση φόνου μπαίνοντας σε λάθος σπίτι, συναγωνίζεται τις καλύτερες στιγμές του Μελ Μπρουκς στο «Φράνκενσταϊν Τζούνιορ» και άλλες ταινίες. Κανένας από τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους που ζουν στο σπίτι δεν βγει ζωντανός από την επίσκεψη του Μπέκα. Κορυφαία ατάκα: «Ας το πιστέψω».
– Ο σινεφίλ μάγκας: «Ο σινεμάς τη σήμερον ημέρα δεν είναι αυγολέμονο να κόψει. Ο σινεμάς πρόκειται περί αλισβερίσι. Ο καλλιτέχνης δώνει και ο λαός παίρνει». Με αυτό το σινεφίλ μανιφέστο και με το κομπολόι στο χέρι μάς συστήνεται ο «μάγκας», ο «ξεναγός» μας στις τρεις ταινίες που αποτελούν το «Αλαλούμ». Απολαυστικός τόσο στους προλόγους του, όσο και στα σχόλια κατά τη διάρκεια των ταινιών.
–