aytos-einai-o-pio-amp-8220-paraxenos-amp-8221-agios-amp-8211-poio-periergo-onoma-giortazei-ayrio-326872
23:12

Αυτός είναι ο πιο “παράξενος” Άγιος – Πoιo περίεργο όνομα γιορτάζει αύριο

23:12
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Αύριο, 3 Δεκεμβρίου, γιορτάζει ο Άγιος Μάρτυς Γλυκέριος. Ο Άγιος Μάρτυς Γλυκέριος αναφέρεται στο Συναξάρι του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου.

Όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν κλεισμένος στη φυλακή, η φήμη των θαυμάτων του είχε φθάσει σε όλη την πόλη και τα περίχωρα. Έτσι πλήθος κόσμου κάθε νύχτα γέμιζε τη φυλακή, δίδοντας μεγάλα δώρα στους δεσμοφύλακες για να δει τον Άγιο και να λάβει πνεύμα δυνάμεως, πνεύμα χαράς, πνεύμα πίστεως και αγάπης.

Advertisement

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο πτωχός Γλυκέριος. Είχε στην κατοχή του ένα μόνο βόδι, το οποίο ψόφησε την ώρα που όργωνε το χωράφι του. Έπεσε λοιπόν στα γόνατα του Αγίου Γεωργίου και τον ικέτευε να τον βοηθήσει. Στην ειλικρινή ομολογία του ότι πιστεύει στον Θεό, ο Άγιος τον προέπεμψε λέγοντάς του ότι το βόδι του ήταν ζωντανό.

Όταν το διαπίστωσε ο Γλυκέριος, επέστρεψε στον Άγιο για να τον ευχαριστήσει και κραύγαζε: «Μέγας ο Θεός του Γεωργίου». Για αυτόν τον λόγο συνελήφθη και υπέστη τον διά ξίφους θάνατο.

Advertisement

Εορτολόγιο 30 Νοεμβρίου: Μεγάλη γιορτή Σήμερα – Μη ξεχάσετε να τους πείτε χρόνια πολλά

Στις 30 Νοεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα, του πρώτου μαθητή που κλήθηκε από τον Ιησού Χριστό. Ο Άγιος Ανδρέας είναι πολιούχος της Πάτρας, όπου και μαρτύρησε, ενώ η εορτή του αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές του εορτολογίου.

Advertisement

Αύριο, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

Ανδρέας, Αντρέας, Ανδρίκος, Αντρίκος, Ανδριάνα, Ανδρούλα, Ανδριανή, Άντρια

Ο Βίος του Αποστόλου Ανδρέα

Ο Ανδρέας, γνωστός και ως Ανδρείας ή Ανδρεύς, ήταν αδελφός του Αποστόλου Πέτρου και ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά στη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Το όνομά του, ελληνικής προέλευσης, προέρχεται από τη λέξη “ανδρεία”, που σημαίνει γενναιότητα. Ο Ανδρέας δεν έχει καταγραφεί με άλλο όνομα, εβραϊκό ή αραμαϊκό, υποδηλώνοντας την πιθανή πολιτισμική επιρροή του ελληνισμού στην Ιουδαία.

Ο Χριστός κάλεσε τον Ανδρέα και τον Πέτρο λέγοντας ότι θα γίνουν «ἁλιεῖς ἀνθρώπων», δηλαδή ψαράδες ψυχών. Στη διάρκεια της ζωής του Ιησού, ο Ανδρέας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως μαθητής, μεταφέροντας αιτήματα άλλων στον Κύριο, όπως εκείνο του Φίλιππου όταν κάποιοι Έλληνες ήθελαν να δουν τον Χριστό.

Advertisement

Οι Αποστολικές Περιοδείες

Μετά την Πεντηκοστή, ο Ανδρέας αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση του χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον Ευσέβιο Καισαρείας, κήρυξε στη Σκυθία, ενώ άλλες πηγές τον αναφέρουν ως ιεραπόστολο στη Μαύρη Θάλασσα, τον Δνείπερο, και το Κίεβο. Οι περιοδείες του επεκτάθηκαν στη Θράκη, τη Μικρά Ασία και την Αχαΐα, και περιλαμβάνουν την ίδρυση εκκλησιών σε διάφορες περιοχές.

Σημαντική είναι η παράδοση που τον συνδέει με την ίδρυση της Εκκλησίας του Βυζαντίου, της οποίας πρώτος επίσκοπος υπήρξε ο Στάχυς. Η διαδοχή αυτή θεωρείται η απαρχή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο τιμά τον Άγιο Ανδρέα ως προστάτη του.

Advertisement

Το Μαρτύριο στην Πάτρα

Κατά την παραμονή του στην Πάτρα, ο Απόστολος Ανδρέας κήρυξε τον χριστιανισμό και πραγματοποίησε θαύματα, προσελκύοντας πολλούς στην πίστη. Μεταξύ αυτών ήταν και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αιγεάτου, την οποία ο Ανδρέας θεράπευσε από σοβαρή ασθένεια.

Η μεταστροφή της Μαξιμίλλας εξόργισε τον ανθύπατο, που διέταξε τη σύλληψη και τη σταύρωση του Αποστόλου. Ο Ανδρέας δέθηκε σε σταυρό, πιθανώς κατά τη διάρκεια των διωγμών του Νέρωνα, περίπου το 60 μ.Χ. Η παράδοση αναφέρει ότι ο σταυρός είχε σχήμα Χ (crux decussata), καθώς ο Ανδρέας θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο να σταυρωθεί όπως ο Ιησούς.

Τοπικοί και Διεθνείς Συμβολισμοί

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι πολιούχος άγιος όχι μόνο της Πάτρας αλλά και άλλων περιοχών, όπως της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, όπου τιμάται για τη δράση του. Η εορτή του στις 30 Νοεμβρίου είναι γνωστή και ως «Θρονική Εορτή» του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η μνήμη του Άγιου Ανδρέα παραμένει ζωντανή μέσα από τους θρύλους, τη λατρεία και την εικονογραφία που συνδέεται με το μαρτύριό του, καθώς και τη διαρκή επιρροή του στην ιστορία της χριστιανικής παράδοσης.