Κοινοτική οδηγία: Τον χαρακτηρισμό αυθαίρετα θα συνοδεύει όλα τα δημόσια κτήρια που δεν θα έχουν λύσει ένα συγκεκριμένο θέμα έως το επόμενο έτος (σ.σ. το 2020). Συγκεκριμένα, αυτό έχει να κάνει με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε όλα τα κτήρια.
Πέρα από τα δημόσια κτήρια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε πως το ίδιο θα ισχύσει και για τα ιδιωτικά κτήρια της χώρας. Το θέμα εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό, διότι οι υποδομές της Ελλάδας για τα άτομα, με κινητικά προβλήματα, κρίνονται ως ανεπαρκείς.
Όσον αφορά το θέμα της προσβασιμότητας υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών φορέων. Αυτό, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής ως προς την ποιότητα της για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Πέρα από αυτό, όμως, έχει να κάνει και με το γεγονός πως πρέπει να προληφθούν τα στενά χρονοδιαγράμματα, που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινοτική οδηγία: Μεγάλες πιέσεις για την εφαρμογή της
Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός, πως υπάρχει κοινοτική οδηγία. Αυτή αναφέρει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ενσωματώσει δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε αυτή, τότε αυτά θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα δια νόμου. Η προθεσμία έχει οριστεί έως το 2020 και αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα είναι μεγάλες. Όμως, γίνονται με σκοπό την ενσωμάτωση της προαναφερθείσας οδηγίας. Μπορεί στο σύγχρονο αστικό οικοδομικό κανονισμό να έχει γίνει ήδη ενσωμάτωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων. Ωστόσο, πάρα πολλά κτίρια δεν διαθέτουν την απαραίτητη πρόσβαση σε όλα τα άτομα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η γενική γραμματεία της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο μεταξύ των υπόλοιπων υπουργείων για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος.