Η έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν γεννά ανησυχίες για το εάν πρόκειται οι ταλαιπωρημένοι πολίτες να φτάσουν μέχρι και την Ελλάδα.
Εκτεταμένες εργασίες για την «οχύρωση» του Έβρου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με φόντο την πολιτική μετάβαση στο Αφγανιστάν, η οποία πυροδοτεί νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ήδη, τα πρώτα μηνύματα για απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από το Αφγανιστάν αξιολογούνται από τις ευρωπαϊκές Αρχές ενώ τέθηκαν επί τάπητος και στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη διάρκειά του, συζητήθηκε ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές, όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης, τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Αξιολογώντας τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΚΥΣΕΑ πάτησε το κουμπί της περαιτέρω θωράκισης της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενη απόπειρα μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν, ανάβοντας το «πράσινο φως» για σειρά νέων, συμπληρωματικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό, «η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι. Ο κόσμος το έχει καθαρό στο μυαλό του. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε καταστάσεις 2015» τόνισε σήμερα ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την ώρα που ο Στρατός Ξηράς εργάζεται πυρετωδώς τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την «στεγανοποίηση» της συνοριακής γραμμής.
Φράχτης στον Έβρο εν όψει των κυμάτων απο το Αφγανιστάν
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση του νέου φράκτη προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ για πρώτη φορά εξελίσσεται σχέδιο πλήρους «θωράκισης» όλου του μήκους του ποταμού Έβρου. Παράλληλα με τις εργασίες στον νέο φράκτη, δεκάδες στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν από χθες τμήματα του προσωρινού φράκτη (που είχε τοποθετεί εκτάκτως μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020) και άλλα εμπόδια, σε περιοχές λιγότερες προετοιμασμένες (και λιγότερο επίφοβες), ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.
Τις εργασίες αναμένεται να επιθεωρήσουν αύριο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, ενώ θα συνοδεύονται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.
Εκτός από τα νέα έργα, στο σχέδιο περιφρούρησης της συνοριακής γραμμής αναμένεται να αξιοποιηθεί όλη η υποδομή που εγκαταστάθηκε στην περιοχή, μετά την απόπειρα εισόδου στη χώρα χιλιάδων μεταναστών το Φεβρουάριο του 2020. Ήδη το πλέγμα της επιτήρησης των συνόρων πυκνώνει, τόσο με μέσα επιτήρησης των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καταγράφεται κάθε κίνηση σε πραγματικό χρόνο και να διαβιβάζεται άμεσα προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση της ελληνικής πλευράς μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020 είχε ως αποτέλεσμα να έχουν σήμερα ολοκληρωθεί πλήρως οι εργασίες αποκατάστασης των παλιών τμημάτων του φράχτη μήκους 10 χιλιομέτρων.
Επιπλέον, το Φυλάκιο 1 έχει πλήρως ανακαινισθεί και αναβαθμιστεί, ενώ έχουν δρομολογηθεί νέες προμήθειες σε επίγεια μέσα (θωρακισμένα τζιπ περιπολιών, φουσκωτές βάρκες κά), ενισχυμένο σε αριθμούς έμψυχο δυναμικό (πρόσθετο αστυνομικό προσωπικό, πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων και στρατιώτες), αλλά κυρίως εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, όπως drones παρακολούθησης, θερμικές κάμερες, μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων και άλλα τεχνικά μέσα.
Ειδικότερα, το έργο του φράκτη
· ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων,
· χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης,
· συντήρηση των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού,
· ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων,
· κατασκευή οκτώ νέων Υπερυψωμένων Αντιβαλλιστικών Παρατηρητηρίων κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό,
· έργα βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια).
Παράλληλα, σαρώνοντας ουρανό, γη και θάλασσα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει λάβει αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, ενεργοποιώντας τμήματα του Στρατού Ξηράς, με δυνατότητα πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων, ενώ στην συνοριακή γραμμή έχουν στηθεί -σε μεγαλύτερη έκταση- βελτιωμένα εμπόδια, αποτρέποντας πιθανό πέρασμα στην Ελλάδα.
Εξίσου ενισχυμένες είναι και οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την ΕΛΑΣ σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής, την οποία επιβλέπει νυχθημερόν το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ) στην Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, συντονίζοντας ανθρώπινους και υλικούς πόρους απέναντι σε τυχόν κινητικότητα.
Επιτήρηση και με zeppelin
Στην επιτήρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων κατά της παράνομης μετανάστευσης δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και το Ζέπελιν, το οποίο διαθέτει ραντάρ και θεσμικές κάμερες, σε συνεργασία της Frontex με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Το Ζέπελιν έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά δοκιμαστικών πτήσεων στην Αλεξανδρούπολη, ενώ πετά σε ύψος 300 μέτρων με μέγιστη εμβέλεια τα 32 χλμ.
Δείτε πλάνα από το φράχτη