aristotelis-onasis-i-oikogeneiaki-katara-o-thanatos-toy-gioy-i-arrostia-i-teleytaia-epithymia-kai-to-telos-62608
11:16

Αριστοτέλης Ωνάσης: Η οικογενειακή κατάρα, ο θάνατος του γιου, η αρρώστια, η τελευταία επιθυμία και το τέλος

11:16
Νίκη Μουλά

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ένας από τους διασημότερους «κροίσους» του 20ου αιώνα, “έφυγε” από τη ζωή πριν 42 χρόνια, στις 15 Μαρτίου 1975, επιβεβαιώνοντας την κατάρα που ακολουθεί την οικογένεια.

Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1906, στη Σμύρνη, από τον εύπορο καπνέμπορο Σωκράτη Ωνάση και τη σύζυγό του Πηνελόπη, το γένος Δολόγλου.

Advertisement

Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και το 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, μαζί με την οικογένειά του, τη Σμύρνη, εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής και ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, το 1923 μετανάστευσε στην Αργεντινή και το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε Καλλιρρόη προς τιμήν της αδελφής του.

Advertisement

Advertisement

Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά-Τίνα και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950 στην Νέα Υόρκη, ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα, χώρισαν.

Αριστοτέλης Ωνάσης οικογενειακή κατάρα

Advertisement

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου, κυρίως στον τομέα των πετρελαιοφόρων.

Το 1956, ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών και ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 6 Απριλίου 1957, με προδιαγραφές εξυπηρέτησης επιβατών που σήμερα θεωρούνται αδιανόητες λόγω κόστους και πολύ γρήγορα αναδείχθηκε σε μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Advertisement

Στα τέλη του 1974, ο Έλληνας κροίσος κατήγγειλε τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και στις 4 Αυγούστου 1975, μετά τον θάνατό του, η Ολυμπιακή Αεροπορία μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο.

Το 1963, αγόρασε τον Σκορπιό, ένα μικρό, άγονο και άνυδρο νησί στο Ιόνιο, όπου φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο, τα πάρτι του οποίου περιελάμβαναν ονόματα καλεσμένων όπως αυτά της Μέριλιν Μονρόε, της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και του Ρίτσαρντ Μπάρτον, της Γκρέις Κέλι, του πρίγκηπα Ρενιέ, του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του Φρανκ Σινάτρα.

Το 1957 γνώρισε τη Μαρία Κάλλας, με την οποία ανέπτυξε μια θυελλώδη ερωτική σχέση, ενώ το 1968, ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε τη Ζακλίν Μπουβιέ, χήρα του δολοφονηθέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Kένεντι.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατο του γιου του

Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο Αλέξανδρος Ωνάσης σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών, επιφέροντας στον πατέρα του βαρύ πλήγμα, από το οποίο δε συνήλθε ποτέ και πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια.

Σύμφωνα με την επιθυμία του, ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμις. Εκεί ετάφη αργότερα και η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988, στην Αργεντινή.

Η κατάρα που ακολουθεί την οικογένεια του Αριστοτέλη Ωνάση

Η πεποίθηση πως το χρήμα, η οικονομική ευημερία και η πληθώρα υλικών αγαθών είναι οι βασικοί παράγοντες της ευτυχίας, είναι ευρέως διαδεδομένη και κοινώς αποδεκτή από μεγάλα ποσοστά του κόσμου. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται, πως δεν ίσχυε και για την οικογένεια του μεγάλου Έλληνα κροίσου με τα αμύθητα πλούτη και την πολυτάραχη ζωή. Σαφέστατα ο λόγος γίνεται για την οικογένεια του Έλληνα επιχειρηματία, Αριστοτέλη Ωνάση. Ένα αεροπορικό δυστύχημα, αυτοκτονίες, ίντριγκες, δυστυχίες και απιστίες φαίνεται να «στοιχειώνουν» τα μέλη της πανίσχυρης οικονομικά αυτοκρατορικής οικογένειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πολλούς τα λεφτά των Ωνάσηδων ήταν καταραμένα.

Η φράση «Η κατάρα των Ωνάσηδων» έλαβε τις διαστάσεις ενός αστικού μύθου συγκλονίζοντας μέχρι και σήμερα πολύ κόσμο και τονίζοντας, πως η ευτυχία δεν εκπορεύεται από τα χρήματα. Το αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε την ζωή του νεαρού Αλέξανδρου Ωνάση, ο θάνατος του ίδιου του Αριστοτέλη Ωνάση, ο θάνατος της Τζίνας Λιβανού, η αυτοκτονία της κόρης του, Χριστίνας και η δυστυχία της μοναδικής κληρονόμου, Αθηνάς Ωνάση, είναι μερικά από τα γεγονότα που στοίχειωσαν το όνομα της οικογένειας.

Σύμφωνα με πολλούς μελετητές και βιογράφους που ερεύνησαν ενδελεχώς και σε βάθος την ζωή της βαθύπλουτης οικογένειας Ωνάση, αφετηρία στις συμφορές που έπονταν αποτέλεσε ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι.

Αλέξανδρος Ωνάσης

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης ήταν ο μοναχογιός του Έλληνα μεγιστάνα που είχε αποκτήσει με την πρώτη γυναίκα του, Τζένη Λιβανού. Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου στην Νέα Υόρκη και υπήρξε το αγαπημένο παιδί του Ωνάση. Μάλιστα, ήταν ο πιθανότερος διάδοχος της απύθμενης οικονομικά αυτοκρατορίας της οικογένειας. Τεράστιο ήταν το πάθος του για τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα, ενώ ήταν και εξαίρετος πιλότος. Αυτό το πάθος τού στοίχησε και την ζωή του. Στις 22 Ιανουαρίου του 1913, το αεροπλάνο που πιλοτάριζε συνετρίβη λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μαζί με τον Αλέξανδρο στο αεροπλάνο είχαν επιβιβαστεί ο Μακ Κάσκερ και ο Μακ Γκρέγκορ, οι οποίοι επέζησαν φέροντας μόνο μερικά επιπόλαια τραύματα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πληροφορήθηκε για το δυστύχημα, ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά του. Αμέσως, επέστρεψε στην Αθήνα με την συνοδεία της συζύγου του, Τζάκι Κένεντι, και μίας ομάδας γιατρών με επικεφαλής τον Ποκιν. Έπειτα από μία μάχη εικοσιοκτώ ωρών, ο Αλέξανδρος υπέκυψε στα τραύματά του και άφησε την τελευταία του πνοή την επόμενη μέρα. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο και το πιο καίριο χτύπημα που δέχτηκε ο Έλληνας κροίσος και σήμαινε την αρχή και το τέλος της αυτοκρατορίας του. Ο νεαρός Αλέξανδρος θάφτηκε στον Σκορπιό. Στο ίδιο μέρος συναντήθηκε με τον πατέρα του δύο χρόνια αργότερα, καθώς απεβίωσε μη αντέχοντας την απώλεια του γιου του.

Χριστίνα Ωνάση

Η Χριστίνα Ωνάση γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου το 1950 στην Νέα Υόρκη. Ήταν το δεύτερο παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού και ήταν δύο χρόνια μικρότερη από τον αδερφό της, Αλέξανδρο. Η ζωή της χαρακτηρίστηκε από έντονη αστάθεια, καθώς σημαδεύτηκε από συνταρακτικά γεγονότα. Η ίδια έζησε από πρώτο χέρι τον χωρισμό των γονιών της, γεγονός που την «ακολούθησε» τα επόμενα χρόνια. Χτυπήθηκε αλύπητα από την μοίρα βιώνοντας τον θάνατο του αδερφού, του πατέρα και της μητέρας της.

Η ενασχόληση της Χριστίνας με τις επιχειρήσεις ξεκίνησε αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της και του αδερφού της. Η ίδια είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της το αστρονομικό ποσό των 408 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρά το γεγονός, ότι παντρεύτηκε τέσσερις φορές, απέκτησε μονάχα μία κόρη, την Αθηνά, από τον γάμο της με τον Τιέρι Ρουσέλ. Το ζευγάρι χώρισε τρία χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα, η Χριστίνα έμαθε για την παράλληλη σχέση του Τιέρι με ένα μοντέλο από την Σουηδία, την Γκάμπι Λάνντγκαχε. Μετά από τον χωρισμό της έφυγε στην Αργεντινή.

Στις 19 Δεκεμβρίου το 1988 η Χριστίνα βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της πολυτελούς βίλας της σε μία συνοικία του Μπουένος Άιρες. Η σορός της μεταφέρθηκε και θάφτηκε στον Σκορπιό μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της των Ωνάσηδων.