Όταν βλέπουμε διάσημα πρόσωπα τα οποία ακολούθησαν λαμπρή καλλιτεχνική πορεία δεν πάει σε πρώτο χρόνο ο νους μας ότι ήταν αριστούχοι μαθητές και κατάφεραν να περάσουν σε παραδοσιακά δύσκολες σχολές.
Της: Έπη Τρίμη
Άλλωστε, κάποτε οι γονείς πίεζαν τα παιδιά τους να περάσουν στο πανεπιστήμιο, να πάρουν πτυχίο και μετά να ασχοληθούν με το όνειρό τους. Ίσως οι γονείς των σημερινών διασημοτήτων να έχουν δίκιο καθώς τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα στην Ελλάδα με την πανδημία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Επίσης, οι αμοιβές για τους περισσότερους δεν είναι αστρονομικές και αρκετοί εξ΄αυτών έχουν διττή επαγγελματική ιδιότητα. ‘Άλλωστε η άποψη «Μάθε τέχνη κι ασ’ τηνε κι άμα πεινάσεις πιάσ’ τηνε» ήταν η προσδοκία των Ελλήνων που επιθυμούσαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους επιθυμώντας μια καλύτερη ζωή γι’ αυτά.
Η αντισυμβατική τους όψη, οι απόψεις και τα επιτεύγματά τους είναι για τον καθένα ξεχωριστά αλλά τους ενώνει ότι ήταν αριστούχοι μαθητές.
Ο Νίκος Καρβέλας σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ίδια σχολή μάλιστα έχει τελειώσει και η Άννα Βίσση. Οι δυο τους ωστόσο αντί να ασχοληθούν με τη μάχιμη δικηγορία αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο τραγούδι.
Ο σεναριογράφος, ηθοποιός, παρουσιαστής και στιχουργός που μεταξύ άλλων έχει γράψει τα σίριαλ: «Στο Παρά 5», «Σαββατογεννημένες» και «Εθνική Ελλάδος» θα μπορούσε με τη βαθμολογία και την ευστροφία που τον διακατέχει να είναι έγκριτος νομικός αν φυσικά έπαιρνε πτυχίο. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει σχετικά: «Μπαίνοντας στη Νομική ήταν σαν να ικανοποιούσα ένα όνειρο των γονιών μου»!
Ο κωμικός ηθοποιός, σεναριογράφος, παρουσιαστής και συγγραφέας Λάκης Λαζόπουλος θα μπορούσε να ήταν εξαιρετικός εγκληματολόγος. Ίσως το ταλέντο, η φαντασία και η ευστροφία να οφείλονται και στις σπουδές εγκληματολογίας στην Κομοτηνή.Μην ξεχνάμε πως ο εγκληματολόγος ερευνά το έγκλημα ως ανθρώπινη πράξη αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο και αναζητεί τους εγκληματογόνους παράγοντες και τις εκδηλώσεις της εγκληματικότητας. Επίσης μελετά το δράστη των εγκληματικών πράξεων και την κοινωνική αντίδραση σε αυτό, αναζητώντας τη διακρίβωση των σχέσεων μεταξύ ποινικού νόμου, εγκλήματος και ποινικής κύρωσης. Αυτό δεν σας βάζει σε σκέψεις όταν σατιρίζει και καυτηριάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι;
Είναι Ελληνίδα ηθοποιός, δικηγόρος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μάλιστα, έχει εργαστεί και ως νομικός. Αυτός είναι και ο λόγος που διαθέτει ευστροφία, καλή εκφορά του λόγου ενώ έχει μυαλό «ξυράφι». Η ίδια έχει δηλώσει σχετικά: «Σπούδασα δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη, τελείωσα, έκανα άσκηση και είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου. Πολύ εύκολα, λοιπόν, θα μπορούσα να σου μιλάω για τις εκκρεμότητες που θα είχα αύριο σε ένα αυτόφωρο ή μια αγωγή στην οποία θα έπρεπε να παραστώ».
Φαντάζεστε τη Δέσποινα με την κορμάρα και τον αέρα που διαθέτει να ήταν καθηγήτρια; Οι μισοί μαθητές ή φοιτητές θα την είχαν ερωτευτεί παράφορα. Η ίδια μιλά εξαιρετικά σωστά τα ελληνικά, ξέρει να επιχειρηματολογεί και λόγω της παιδείας και των σπουδών της δεν βγάζει βατράχια όπως άλλες στον χώρο της. Μην ξεχνάμε πως έχει τελειώσει του Φιλοσοφική του Αριστοτελείου! Η ίδια έχει δηλώσει μάλιστα πως από εκείνα τα χρόνια κρατάει πάντα όμορφες αναμνήσεις και η ίδια έχει δηλώσει πολλές φορές ότι οι σπουδές της αυτές την έχουν βοηθήσει πολύ και ως άνθρωπο, αλλά και ως επαγγελματία στις πίστες! Εγώ προσθέτω πως είναι και εξαιρετική στο ρόλο οικοδέσποινας στην τηλεόραση!
Το κορίτσι που πουλάει «τρέλα με κορδέλα» παίζει τα γαλλικά στο τσεπάκι της. Και όχι μόνο τα μιλά απταίστως αλλά έχει και προφορά εξαιρετική. Έχει τελειώσει τη Γαλλική Φιλολογία και μάλιστα παλιότερα έκανε και ιδιαίτερα σε μικρά παιδάκια. Στο τσακίρ μάλιστα κέφι πετάει στις εκπομπές της και γαλλικές φράσεις για το τζέρτζελο βρε αδελφέ!
Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας παιδικών βιβλίων δεν θυμίζει σε τίποτα θεολόγο καθώς κολάζει με τις άψογες αναλογίες της και την έντονη προσωπικότητά της.
Η Λίλυ με τα «παρακαλώ πολύ» και τον Σάκη του υδραυλικό στοΛαβ Σόρρυ ίσως να θύμιζε κάποιες στιγμές ότι η ταλαντούχα και γεμάτη χιούμορ Κωνσταντίνα Μιχαήλ έχει σπουδάσει θεολογία. Την φαντάζεστε καθηγήτρια; Εγώ όχι!
Η Ελένη Κρίτα έγινε ευρύτερα γνωστή το 2005 με τη συμμετοχή της στην κωμική σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη “Στο Παρά Πέντε». Την φαντάζεστε αρχαιολόγο; Η αρχαιολογία αποτελεί μια διεπιστημονική επιστήμη. Ασχολείται με θέματα, όπως θα περίμενε κανείς, της αρχαιολογίας και της ιστορίας, αλλά επεκτείνεται σε θέματα τέχνης, αρχιτεκτονικής, γλώσσας, κοινωνιολογίας, πολιτικής και ακόμα βιολογίας.Νομίζετε πως θα της πήγαινε; Η ίδια έχει δηλώσει σχετικά: «Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας μου όντας καθηγητής πανεπιστημίου απαξιούσε την επίδειξη πλούτου, την έβρισκε χυδαία. Με πήγαινε συχνά στο θέατρο κι εκεί μαγεύτηκα, πού όμως να του το ομολογήσω… Έδωσα εξετάσεις στη Φιλοσοφική (και κρυφά στη Δραματική Σχολή), βγήκα αρχαιολόγος, έφυγα στην Ιταλία για μεταπτυχιακά, στριφογύριζα όμως και στο θέατρο».
Ο Ελληνοκύπριος ηθοποιός και παρουσιαστής εκτός του ότι είναι εντυπωσιακός άντρας και φυσικά ταλαντούχος είναι και μορφωμένος. Έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μάλιστα με πολύ καλό βαθμό. Θα ήταν ένας λαμπρός οικονομολόγος αλλά δεν μπορώ να τον φανταστώ να μελετά δεδομένα και στατιστικές, να εντοπίζει και να διερευνά τις τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα ή να προτείνει τρόπους για τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας του οικονομικού συστήματος.
Ο Χάρης Ρώμας έγινε γνωστός με το επώνυμο της μητέρας του ενώ τον πατέρα του συμφιλιώθηκε λίγο πριν τον θάνατό του. Είναι ηθοποιός – συγγραφέας – σκηνοθέτης και στιχουργός ενώ σπούδασε αρχικά ιατρική. Ο ίδιος έχει πει σχετικά: «Γεννήθηκα καλλιτέχνης και το απέπνεε ο κάθε πόρος του κορμιού μου.Αντιμετωπίζω την τηλεόραση ως υψηλή τέχνη και είμαι ευγνώμων για την αναγνωρισιμότητα και τις απεριόριστες δυνατότητες που μου έδωσε »! ενώ έχει προσθέσει: «Οι πιο δυνατές στιγμές μου προέρχονται από την Ιατρική διότι ήμουν παρών στο θάνατο ενός ασθενούς και ήμουν μόλις 19 ετών. Το συναίσθημα του θανάτου είναι δυνατότερο ακόμη και από αυτά που προκαλεί το σπουδαιότερο καλλιτέχνημα».