Ένα φίδι εισέβαλε σε ένα διαμέρισμα στο Πανόραμα, στη Θεσσαλονίκη, και αρχικά παρατηρήθηκε από τον σκύλο της οικογένειας. Όπως αποδείχθηκε, πρόκειται για ένα ακίνδυνο ερπετό για τον άνθρωπο.
Με την αύξηση της θερμοκρασίας, τα φίδια αρχίζουν να εμφανίζονται συχνά ακόμα και σε σπίτια. Πριν από λίγες ημέρες, ένα φίδι, σχεδόν δύο μέτρων μήκος, ανακαλύφθηκε από ένα ροτβάιλερ σε μια ντουζιέρα στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Η παρουσία του φιδιού προκάλεσε αναστάτωση, με τους ιδιοκτήτες να παρατηρούν το ερπετό από ασφαλή απόσταση μετά την εντοπισμό του.
Οι ιδιοκτήτες επικοινώνησαν με τους εθελοντές, οι οποίοι κατάφεραν να αφαιρέσουν με ασφάλεια το φίδι. Τον προηγούμενο μήνα, η Ελευθερία Βεκίλογλου από την ομάδα διάσωσης και προστασίας των ζώων, μαζί με τον Στέλιο Γερονυμάκη, επέστρεψαν στη φύση 10 φίδια.
Για ακόμα μία φορά, οι εθελοντές επισημαίνουν ότι μόνο η οχιά αποτελεί επικίνδυνο είδος φιδιού και όταν εντοπίζεται ένα φίδι, είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε άμεσα με τις αρχές αντί να προβούμε στην αυτόνομη εξόντωσή του. Το φίδι που ανιχνεύθηκε στο Πανόραμα είναι ένα μη δηλητηριώδες είδος, αναίμακτο για τον άνθρωπο.
Πιο λεπτομερώς, πρόκειται για ένα φίδι ημερόβιο, ενεργητικό, και αρκετά νευρικό. Είναι από τα μεγαλύτερα φίδια σε μήκος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, φτάνοντας ακόμα και τα δύο μέτρα. Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, σαύρες, αλλά και άλλα είδη φιδιών και πουλιά. Αντιδρά με αμείλικτο τρόπο σε οποιαδήποτε απειλή, σηκώνοντας ψηλά το μπροστινό μέρος του σώματος, εκφράζοντας δυνατά θορυβώδες ήχο και δείχνοντας ότι προσπαθεί να επιτεθεί.
Στην επικράτεια της χώρας, το φίδι έφιος είναι κυρίως διαδεδομένο στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, καθώς επίσης και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.