Σε απεργία διαρκείας αναμένεται να προχωρήσουν τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια ιδιωτικού χαρακτήρα. Με αυτή την κίνηση θέλουν να σκληρύνουν τη στάση τους, καθώς δεν θεωρούν σωστή την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας και πιο συγκεκριμένα η ηγεσία του. Επίσης, δεν θεωρούν σωστή και τη στάση της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε προηγηθεί προειδοποιητικό κλείσιμο των μονάδων εντός Μαΐου. Η νέα απεργία έχει προγραμματιστεί σε μία εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου.
Απεργία – Η απόφαση για επ’ αόριστον αποχή, με έκτακτη σύσκεψη του προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη:
«Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, με το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προκειμένου, να αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις, για τον κλάδο.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρευρέθη και ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Φ. Πατσουράκος, εκφράστηκε ικανοποίηση για τη μεγάλη συμμετοχή της προηγούμενης κινητοποίησης που ξεπέρασε το 90%.
Ξεκαθαρίστηκε ότι ο ΙΣΑ συστρατεύεται στο κοινό μέτωπο και θα δώσει μάχη για να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαιτίας του clawback και του rebate που τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή.
Αποφασίσθηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,με επ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά».
Απεργία – Τα βασικά αιτήματα του Συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών:
«Βασικά αιτήματα είναι:
– Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
– Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback
– Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
– Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία
– Στήριξη της Δημόσιας Υγείας».