Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας μετά τον εντοπισμό της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον του κορωνοϊού σε εισαγόμενα κρούσματα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφορούσαν τουρίστες.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ζευγάρι τουριστών από την Αίγυπτο, τα οποία εντοπίστηκαν θετικά στις 13 Ιανουαρίου και τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα.
Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή BA.2 του κορωνοϊού, έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως στη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς όμως να είναι ακόμα γνωστό αν συμπεριφέρεται διαφορετικά από το αρχικό στέλεχος Όμικρον.
Διευκρινήσεις μετά από τα δυο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, μετά από ελέγχους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δίνει ο ΕΟΔΥ με σχετική ανακοίνωση του.
«Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση», αναφέρει ο Οργανισμός.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται:
«H υποομάδα 21L είναι επίσης γνωστή ως ΒΑ.2 και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας, της 21M (ομάδα ή στέλεχος Όμικρον), η οποία αντιστοιχεί στην ταξινομική ομάδα B.1.1.529. H ομάδα 21M (Όμικρον) περιλαμβάνει την υποομάδα 21L (ΒΑ.2), και την υποομάδα 21K (ΒΑ.1), καθώς και άλλες επιπλέον υποομάδες Όμικρον. Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα Όμικρον που έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως.
Οι υποομάδες 21L και 21K έχουν 38 κοινές μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, αλλά η 21L έχει επιπλέον 27 διαφορετικές μεταλλάξεις, ενώ η 21K έχει επιπλέον 20 διαφορετικές μεταλλάξεις.
Στην εξωτερική πρωτεΐνη S (Spike), οι δύο υποομάδες έχουν 21 κοινές μεταλλάξεις αμινοξέων, με την 21K να φέρει επιπρόσθετα 12 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων και την 21L να φέρει επιπρόσθετα 6 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων (συν μια μετάλλαξη/διαγραφή).
Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 21L λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69- και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το “S-gene drop out” ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K (Όμικρον) στα μοριακά τεστ.
Οι 6 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S (Spike) στην 21L είναι οι: S:T19I, S:V213G, S:S371F, S:T376A, S:D405N, και S:R408S. Επιπλέον, υπάρχει μια διαγραφή 9 νουκλεοτιδίων από τη θέση 21633-21641, η οποία οδηγεί στις διαγραφές στις θέσεις S:L24-, S:P25-, S:P26-, και επιπλέον στη θέση S:A27S.
Αναφορικά με το αν οι 7 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Επίσης, καμία από αυτές τις 7 μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη.
Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον με τη μέθοδο SGTF έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση».
Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας (UKHSA) ανακοίνωσε πως κατέγραψε στη χώρα την υποπαραλλαγή 2 της μετάλλαξης Όμικρον, προσθέτοντας ότι η BA.2. δεν φέρει την ίδια μετάλλαξη όπως η Όμικρον, που μπορεί να ξεχωρίσει από τη Δέλτα.
Η υποπαραλλαγή θεωρείται ως στέλεχος προς παρακολούθηση και δεν λαμβάνει ακόμα το status του στελέχους ανησυχίας, όπως η Όμικρον, συμπληρώνει η UKHSA.
Η επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας, Μίρα Τσαντ, αναφέρει πως «είναι στη φύση των ιών να μεταλλάσονται και να εξελίσσονται και αναμένεται να δούμε κι άλλες υποπαραλλαγές μεταλλάξεων του κορονοϊού».
Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, ο καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η Όμικρον έχει δυο κλάδους.
Ο ένας εκ των δύο κλάδων (Όμικρον 2) ονομάστηκε stealth, δηλαδή “κρυφός κλάδος”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή του.
«Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε, γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες», δήλωσε ο καθηγητής.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά στην νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι ακόμα είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την Όμικρον 2 o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο OPEN, σημείωσε πως η υποπαραλλαγή «φαίνεται ανησυχητική».
«Μια πληροφορία που είχα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι ακριβής, είναι ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να την ανιχνεύσει. Εάν αυτό αληθεύει, είμαστε σε πολύ βαθιά νερά. Αλλά να το δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το θέμα είναι εάν η παραλλαγή θα επικρατήσει. Εάν είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί, μπορεί και να εξαφανιστεί. Έχουν υπάρξει πολλές παραλλαγές που έχουν εξαφανιστεί πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.