anisychia-gia-ton-kairo-stin-ellada-erchontai-akraioi-kaysones-se-20-chronia-den-tha-yparchoyn-psaria-sto-aigaio-83478
11:01

Ανησυχία για τον καιρό στην Ελλάδα: «Έρχονται ακραίοι καύσωνες. Σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια στο Αιγαίο»

11:01
Newsroom

Καύσωνας: Ανησυχία από την επιστημονική κοινότητα για την Ελλάδα και τα ακραία κλιματολογικά φαινόμενα. Μία από αυτές τις αναφορές κάνει λόγο για εξάλειψη των ψαριών από το Αιγαίο Πέλαγος. Μάλιστα, κάτι τέτοιο αναμένεται να λάβει χώρα σε 20 χρόνια από σήμερα.

Οι τοποθετήσεις των επιστημόνων:

Καύσωνας – Χρήστος Ζερεφός: «Σωστή, η έρευνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη»

Σχετικά με την έρευνα μιας ομάδας Γάλλων παλαιοκλιματολόγων, η οποία αναφέρει πως η γη ζει την πιο θερμή περίοδό της, τα τελευταία 2.000 χρόνια, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ανέφερε: «Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα σωστή».

Advertisement

Καύσωνας – Χρήστος Ζερεφός: «Τουλάχιστον, μειώνονται, τα θύματα»

«Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η συχνότητά τους αυξάνει μέσα στα χρόνια, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της συχνότητας του φαινομένου είναι ανάλογη με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Το ευτύχημα τουλάχιστον είναι πως τα θύματα μειώνονται».

Καύσωνας – Χρήστος Ζερεφός: «Δεν υπάρχουν αξιόπιστα μοντέλα πρόβλεψης για τους καύσωνες»

«Πέρυσι δεν είχαμε καύσωνες, φέτος μπορεί να έχουμε. Δεν υπάρχουν εποχικά μοντέλα πρόβλεψης που να είναι αξιόπιστα».

Advertisement

Καύσωνας – Μιχάλης Πετράκης: «Η αστάθεια της ατμόσφαιρας θα χτυπήσει και στην Ελλάδα»

«Κλιματολογικές προβλέψεις δεν μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές και είναι για πέντε – έξι μέρες. Ωστόσο, η αστάθεια στην ατμόσφαιρα χτυπάει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα χτυπήσει και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν θα εκδηλώνεται μόνο πιο συχνά, θα εκδηλώνεται όλο και με πιο ακραίο τρόπο».

Advertisement

Καύσωνας – Ερώτηση δημοσιογράφου: Αυτό σημαίνει πως εάν οι καύσωνες στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, στη νότια θα ξεπεράσουν ενδεχομένως ακόμη και τους 45;

Απάντηση καθηγητή, Μιχάλη Πετράκη: «Μελέτες έχουν δείξει πως το κλίμα της Ελλάδας θα μοιάσει με αυτό της Λιβύης. Η Βρετανία μπορεί να έχει ένα κλίμα ανάλογο με αυτό του Μαρακές. Όχι αύριο αλλά σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που ξέρουμε ως μεσογειακό κλίμα.

Οι πόλεις έχουν ανάγκη από την βραδινή δροσιά. Όλη την ημέρα ψήνονται στον ήλιο, το βράδυ περιμένουν ένα μετέλμι για να αναπνεύσουν, αλλιώς έχουν τελειώσει.

Advertisement

Κοιτάξτε τι γίνεται στο Αιγαίο. Το οικοσύστημα καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα».

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μείωση των καύσεων.

Οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να πάψουν να είναι και οι μεγάλοι αρνητές. Πρέπει να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για να αναληφθεί από κοινού δράση».

Advertisement