Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για το lockdown στη Μύκονο: Μπαράζ ακυρώσεων στα ξενοδοχεία, φεύγουν άρον άρον από το νησί της σιωπής

16:39
Newsroom

Το πρώτο τοπικό lockdown που συγκλόνισε τη Μύκονο είναι γεγονός και αφήνει χιλιάδες τουρίστες και επιχειρηματίες δυσσαρεστημένους. Κανένας δεν περίμενε τι θα γινόταν την επόμενη μέρα από την επιβολή του lockdown που “καταράκωσε” το διασημότερο -ίσως- νησί της Ελλάδας.

Βαθύς προβληματισμός για τα νέα περιοριστικά μέτρα στο «νησί των ανέμων» καταγράφηκε και στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη αποτιμούσαν το αιφνιδιαστικό lockdown ως «κίνηση υψηλού ρίσκου», η οποία ήταν γνωστή σε έναν μικρό κύκλο ατόμων, ώστε να πιάσει εξαπίνης τυχόν παραβάτες.

Advertisement

Τον προβληματισμό, ωστόσο, για το αποτύπωμα του lockdown της Μυκόνου στην πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εντείνουν και τα πρώτα μηνύματα που έφτασαν επί ελληνικού εδάφους από την αυστηρή προειδοποίηση που είχε απευθύνει την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης. Η προειδοποίηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν το τελευταίο 48ωρο όλες οι κρατήσεις, με τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού να κρατούν έκτοτε στάση αναμονής προς τη χώρα.

Για «αδικία» απέναντι στο νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κούκας. Όπως είπε, «μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

Advertisement

Τα μέτρα που ισχύουν στο τοπικό lockdown

Συγκεκριμένα, από χθες και για τις επόμενες 10 ημέρες έχουν ληφθεί ως «ειδικά μέτρα» για το νησί:

Advertisement

· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

· Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Παράλληλα με τα μέτρα, «υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο» τόνισε με νόημα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με αυτόν τον τρόπο «φωτογράφισε» τα πριβέ πάρτι και καταλήγοντας πως «το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».

Advertisement

Διεθνές ενδιαφέρον

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων ακολουθήθηκε από βροχή μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων από διπλωματικές Αρχές, αλλά και μεγάλους tour operators προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, καθώς χώρες με μεγάλο τουριστικό όγκο προς την Ελλάδα ζητούσαν άμεση ενημέρωση για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι. Μολονότι η Αθήνα απέκρουε τα πρώτα -ευρωπαϊκά κυρίως- πυρά, περιγράφοντας την απόφαση ως άσκηση διατήρησης του ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, μεγάλο ζητούμενο για τους ανθρώπους του κλάδου αποτελεί η απαίτηση για επιπλέον δικλείδες ασφαλείας ακόμη και τα επόμενα εικοσιτετράωρα (κυρίως από χώρες του ευρωπαϊκού βορρά), αφαιρώντας σημαντικούς πόντους από την Ελλάδα στον ήδη υψηλό ανταγωνισμό για την περιορισμένη φετινή τουριστική αγορά.

Το γεγονός μάλιστα ότι 46% των εργαζόμενων στην Μύκονο παραμένουν ανεμβολίαστοι -παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό σύνολο- αποτέλεσε τη βασική πηγή της επιδημιολογικής έξαρσης, οδηγώντας την κυβέρνηση στο να πατήσει το κουμπί του τοπικού lockdown. Με δεδομένο ακόμη ότι στον ίδιο «πορτοκαλί συναγερμό» είχαν τεθεί εκτός από την Μύκονο και άλλες πέντε τουριστικές περιοχές υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα μόλις την περασμένη Πέμπτη, το κυβερνητικό επιτελείο ωθείται στη λήψη άμεσων, οριζόντιων μέτρων για τον τουρισμό.

Τα δύο νέα ενδεχόμενα οριζόντια μέτρα θα είναι:

1. Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό,

Advertisement

2. Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία (ρεσεψιόν, πρωινό κτλ) και μεταφορά τους σε άλλα πόστα.

Το lockdown… έγινε πράξη

Ο χορός που είχε στηθεί σε γνωστό μαγαζί της Μυκόνου χθες το απόγευμα είχε φθάσει στην κορύφωση του στις έξι παρά δέκα. Σε ένα νησί που δεν έβραζε μόνο από την ζέστη αλλά και από αγανάκτηση για το περιβόητο lockdown που επιβλήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στις έξι ακριβώς ο Dj κατέβασε τα ακουστικά και έκλεισε τον υπολογιστή του, ενώ οι πελάτες κάθισαν στις καρέκλες τους, την ίδια στιγμή που αυτό συνέβαινε στην πλειοψηφία των beach club του νησιού των ανέμων.

Όλα έδειχναν ότι η σεζόν θα ήταν εξαιρετική σε σχέση με την προηγούμενη. Όλα αυτά πριν από την επιβολή του αποκλεισμού.

Το κύμα των ακυρώσεων που σχηματίστηκε όλο και θα μεγαλώνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα αφού τα email σε ξενοδοχεία, beach club και εστιατόρια πέφτουν σαν τη βροχή. Με την Μύκονο, ωστόσο, να περνά επισήμως από χθες σε τοπικό αποκλεισμό μέχρι και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προεξοφλούν ήδη πως έρχεται «ντόμινο ακυρώσεων», σε μια στιγμή που είχε ξεκινήσει «μια σταθερή ροή τουριστών» προς τα μεγάλα ελληνικά νησιά. Πολύ περισσότερο, όταν στο πακέτο των έκτακτων μέτρων που αποφασίστηκαν, επιβάλλεται «γενικό σιωπητήριο», δηλαδή απαγόρευση της μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο και της κυκλοφορίας από τη μία το βράδυ.

Ήδη στο νησί γίνεται λόγος για χιλιάδες ακυρώσεις σε κρατήσεις από το εξωτερικό για τα ξενοδοχεία και τις βίλες, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι και επιχειρηματίες δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το σοκ της χθεσινής μέρας.

Οι πελάτες δεν δείχνουν να αλλάξουν τις κρατήσεις τους και οι ήδη επισκέπτες προτιμούν να αλλάξουν προορισμό παρά να μείνουν στο “σιωπηλό νησί”.

Πάμπλουτος Ισραηλινός που είχε προπληρώσει βίλα στο νησί με 50.000 ευρώ για δεκαήμερη παραμονή, έφυγε χθες μετά από τρεις μόλις ημέρες μαζί με τους φίλους του, όλοι απογοητευμένοι από το «σφράγισμα» της Μυκόνου.

Οι επιχειρηματίες αντιδρούν

Με μια κοινή ανακοίνωση των δυο σωματείων – ΣΕΔΕΜ και ΣΕΕΧΩΜ – που φέρει τον τίτλο «Από το Δόξα ο Θεός στο βοήθα Παναγιά» οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κάνουν λόγο για μια δυσάρεστη έκπληξη που τους επιφύλασσε η κυβέρνηση δια του κ. Χαρδαλιά.

Τονίζουν ότι αυτές οι 11 χαμένες πλέον ημέρες είναι ένας χαμένος αιώνας για τους ίδιους που παρότι έφτασαν κοντά στο να κλείσουν για δυο ημέρες όλα τα μαγαζιά στο νησί τελικά δεν το έπραξαν, σεβόμενοι τις δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών.

Αυτών που χθες το βράδυ δεν πλημμύρισαν την Χώρα της σιωπής, όπως έγινε το βράδυ της Παρασκευής που τα σοκάκια της έσφυζαν από κόσμο και μουσικές, την συνήθη δηλαδή εικόνα που έχει αυτή την περίοδο.

Ο κόσμος που ζει και εργάζεται στην «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού με έσοδα που δεν γίνονται πουθενά αλλού σε πέντε μήνες, κάνει λόγο για μια ακατανόητη απόφαση, ειδικά από την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών από το Ισραήλ και την Αμερική είναι εμβολιασμένοι.

Η φράση «όλα είναι στον αέρα πλέον» κυριαρχεί στις κουβέντες μαζί με την διάχυτη απογοήτευση, ενώ οι εικόνες μετά τις έξι το απόγευμα διέφεραν από μέρος σε μέρος, μέχρι να σταλεί η περιβόητη ΚΥΑ στο νησί.

Σε πολλά μαγαζιά η μουσική σταμάτησε στις έξι αλλά συνεχίστηκε ένα τέταρτο μετά, αφού η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει κάτι μέχρι να σταλεί η απόφαση. Όταν τελικά έφτασε τα μαγαζιά σταμάτησαν αμέσως και η Μύκονος βυθίστηκε στις ήσυχες μέρες του Ιούλη και σε μια σιωπή με την οποία δεν ήταν ποτέ συνυφασμένη, ειδικά αυτή την περίοδο.

TAGS:
Advertisement