Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Αν τρέμεις τις κατσαρίδες και είχες σκοπό να πας… ακύρωσέ το: Πόλη της Ελλάδας, γέμισε κόκκινες κατσαρίδες που πετάνε παντού

13:47
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

«Επιδρομή» από ιπτάμενες κατσαρίδες δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η πόλη της Λάρισας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν προηγήθηκαν έντονοι χειμώνες. Φαινόμενο όμως που φέτος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως καταγράφηκαν και οι πλημμύρες πριν λίγους μήνες.

Advertisement

Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς το γεγονός πως πρόκειται για ένα είδος με φτερά τις επιτρέπει να μετακινούνται πιο γρήγορα.

Την ίδια ώρα πάντως, η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει τους ψεκασμούς σε σημεία με σχάρες αμέσως μετά τις ειδοποιήσεις πολιτών. Για να υπάρχει ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός δράσεων, τόσο της ΔΕΥΑΛ όσο και των πολιτών με ψεκασμούς στα σπίτια.

Advertisement

Οπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελευθερία”, οι συγκεκριμένες κατσαρίδες είναι το είδος Periplaneta americana και, σύμφωνα με στοιχεία βρίσκονται σε σχετικά εξειδικευμένους ιστότοπους και είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας. Η αμερικανική κατσαρίδα προτιμάει την υγρασία και τη ζέστη, ενώ αποφεύγει κλίματα που έστω και λίγους μήνες τον χρόνο έχουν ψύχος. Η αμερικανική κατσαρίδα είναι το μεγαλύτερο είδος που συναντάται στον δυτικό κόσμο. Το μέσο μέγεθος της είναι 4 cm και ύψος 7 mm. Το χρώμα τους είναι κόκκινο-καφέ και έχουν ένα χαρακτηριστικό κίτρινο τμήμα στο σημείο πίσω από το κεφάλι. Είναι εξαιρετικά ευκίνητη, καθώς μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα ως και 5,4 km/h. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο. Η αμερικανική κατσαρίδα στην πλήρη ενηλικίωσή της αναπτύσσεται πλήρως διαμορφωμένα φτερά και μπορεί και πετάει, όπως αναφέρεται σε εξειδικευμένα σάιτ.

Advertisement

“Πριν από λίγα χρόνια το φαινόμενο των εν λόγω κατσαρίδων εντοπιζόταν κυρίως στο κέντρο της Λάρισας. Τώρα όμως το πρόβλημα είναι γενικευμένο. Σε όλες τις περιοχές βλέπουμε τις συγκεκριμένες κατσαρίδες που μετακινούνται εύκολα λόγω φτερών” σημειώνει ο γεωπόνος Γιώργος Στατήρης.

Για τον τρόπο με τον οποίο λύνεται μια τέτοια κατάσταση εξηγεί πως “θα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός της δράσης ψεκασμών της ΔΕΥΑΛ με αυτ τή των πολιτών, μέσω εταιρειών. Όμως, και πάλι, θα πρέπει να υπάρχει και μια συνεννόηση μεταξύ γειτόνων, καθώς αν κάνουν ψεκασμούς την ίδια χρονική στιγμή, αρκετοί μαζί, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο ουσιαστικό”.

Εσπασαν τα τηλέφωνα στη ΔΕΥΑΛ

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, αντιδήμαρχο Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνο Αργυρόπουλο, τις τε λευταίες 15 ημέρες η δημοτική επιχείρηση δέχθηκε περίπου 120 τηλεφωνήματα. Μέσω εταιρείας που ανέλαβε το έργο με διαγωνισμό γίνεται ο ψεκασμός εντός των σχαρών. Τονίζει δε ότι: “Η Λάρισα έχει 8.500 σχάρες. Δεν μπορούν να γίνουν όλες ταυτόχρονα. Όταν όμως κάποιος που λίτης τηλεφωνεί, μας δίνει τα στοιχεία της περιοχής και πάει το συνεργείο να κάνει τον ψεκασμό”.

Advertisement

Και ο κ. Αργυρόπουλος ωστόσο επισημαίνει πως για να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει σχεδόν την ίδια περίοδο να γίνει και ο ψεκασμός στη σχάρα, αλλά και η απεντόμωση στο σπίτι ή στο κατάστημα των πολιτών.

Κατσαρίδες τέλος: Δείτε από που τρυπώνουν σπίτι σας και γιατί μπαίνουν στο δικό σας & μάθετε τον τρόπο για να τις εξαφανίσετε για πάντα

Οι κατσαρίδες αποτελούν έναν από τους πιο ενοχλητικούς και ανεπιθύμητους επισκέπτες σε κάθε σπίτι. Μπορούν να βρεθούν στο χώρο σας ακόμα και πριν μετακομίσετε, μεταφέροντας μολύνσεις από το προηγούμενο σπίτι σας ή από τα ταξίδια σας.

Παρά τη σχολαστική καθαριότητα, αυτοί οι ανθεκτικοί εισβολείς θα αναζητήσουν κάθε δυνατό σημείο εισόδου και θα εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε πηγή τροφής, νερού ή καταφυγίου. Ο ιστότοπος Terminix μοιράζεται τα πιο συνηθισμένα μέρη από τα οποία εισβάλλουν οι κατσαρίδες στα σπίτια μας.

Advertisement

Πως Μπαίνουν στο Σπίτι μας οι Κατσαρίδες;

Οι κατσαρίδες συνήθως εκμεταλλεύονται τους εξής τρόπους για να εισβάλλουν στο σπίτι:

Ρωγμές και Τρύπες: Οι κατσαρίδες μπορούν να περάσουν μέσα από μικρές ρωγμές στους τοίχους ή τα δάπεδα.

Τσάντες και Κιβώτια: Ορισμένα είδη μπορεί να μπουν σε σάκους παντοπωλείου, χαρτόκουτα, αποσκευές ή έπιπλα.

Σωλήνες και Υδραυλικές Εγκαταστάσεις: Μπορούν επίσης να μπουν στο σπίτι μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Αποχετεύσεις και Υπόνομοι: Οι υπόνομοι ή οι αποχετεύσεις είναι επίσης δημοφιλή σημεία εισόδου για κατσαρίδες.

Τι Προσελκύει τις Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες χρειάζονται τροφή, νερό και καταφύγιο για να επιβιώσουν. Αν εντοπίσετε μια κατσαρίδα στο σπίτι σας, σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για να ζήσουν εκεί.

Πηγές Τροφής: Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα και τρώνε πολλά πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα υποψιάζονταν, όπως κόλλα ταπετσαρίας, ακόμα και τρίχες ανθρώπου ή κατοικίδιου.

Πηγές Νερού: Οι κατσαρίδες προτιμούν να βρίσκονται κοντά σε πηγές νερού. Γι’ αυτό τις βρίσκουμε συχνά σε κουζίνες ή μπάνια.

Καταφύγιο: Οι κατσαρίδες τείνουν να προτιμούν στενούς χώρους μακριά από ανθρώπους και φως. Σκοτεινές ρωγμές και γωνίες είναι ιδανικά σημεία για να φωλιάσουν.

Χαρτόνι: Το χαρτόνι μπορεί να προσφέρει στις κατσαρίδες καταφύγιο, δίνοντάς τους ένα μέρος για να κρυφτούν.

Λύθηκε οριστικά το πρόβλημα: Η φυσική μυρωδιά που δεν αντέχουν με τίποτα οι κατσαρίδες και τα μυρμήγκια

Αυτή η φυσική μυρωδιά, εξαφανίζει τις κατσαρίδες και τα μυρμήγκια από κάθε χώρο και είναι η “σωτηρία” κάθε νοικοκυριού.
Αν βρείτε μυρμήγκια ή κατσαρίδες, ψεκάστε το χώρο…  με χυμό λεμονιού!

Και τα δύο ζωύφια δεν μπορούν να ανεχθούν τη μυρωδιά του χυμού λεμονιού και θα εξαφανιστούν μια και καλή!

Οι κατσαρίδες πιθανότατα είναι ένα από τα «μισητά» ζωύφια του πλανήτη, με πολλούς να μην μπορούν ούτε να τις δουν.

Μαζί με τη θερμοκρασία που ανεβαίνει, αρχίζουν και εμφανίζονται οι πρώτες κατσαρίδες μέσα στο σπίτι.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Προσθέστε τον χυμό λεμονιού σε ένα βαποριζατέρ και ψεκάστε τα σημεία που βγαίνουν οι κατσαρίδες.

Αν δεν θέλετε να αρχίσετε το ψέκασμα, μπορείτε να τοποθετήσετε φλούδες λεμονιού στα ίδια σημεία και πείτε «αντίο» στις κατσαρίδες και τα μυρμήγκια.

Δείτε ακόμα 10 βήματα για να αποχαιρετίσετε τα μυρμήγκια από το σπίτι σας

Βήμα πρώτο: Επειδή η πρόληψη είναι η θεραπεία όλων των κακών, φρόντισε να μην δίνεις στα κατά τα άλλα συμπαθέστατα ζωύφια λόγους για να σε επισκεφτούν. Καθάρισε καλά μετά τα γεύματα και μη αφήνεις ψίχουλα πουθενά.

Βήμα δεύτερο: Μην αφήνεις τα σκουπίδια να μαζεύονται. Αυτή η λεπτομέρεια βέβαια θα κρατήσει μακριά και άλλα, πιο ενοχλητικά έντομα, όπως για παράδειγμα οι κατσαρίδες, αλλά θα βοηθήσει και στην καλύτερη υγιεινή του σπιτιού. Πέταξέ τα και μην τα στοιβάζεις στη βεράντα.

Βήμα τρίτο: Πρόσεξε να τυλίγεις προσεκτικά όλα τα τρόφιμα που αποθηκεύεις στα ντουλάπια της κουζίνας, μην αφήνοντας υπολείμματα ή ανοιχτές σακούλες.

Βήμα τέταρτο: Αν περισσέψει λίγο φαγητό, κράτησέ το στο ψυγείο -κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και χαλάνε εύκολα.

Βήμα πέμπτο: Θυμήσου ότι και τα μυρμήγκια διψάνε επίσης, οπότε φρόντισε να μην τους δώσεις ευκαιρία να ξεδιψάσουν. Οποιαδήποτε εστία στάσιμου νερού -ακόμα και λίγες σταγόνες- είναι αρκετή για να τα προσελκύσει.

Βήμα έκτο: Εντόπισε πιθανές ρωγμές στο σπίτι και κλείσε τις. Η λιγότερο τοξική λύση είναι η σιλικόνη.

Βήμα έβδομο: Στα μυρμήγκια αρέσει το φαγητό, αλλά υπάρχουν και μερικές μυρωδιές και γεύσεις που τους απωθούν πολύ. Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάπου αυτή την ενοχλητική, αεικίνητη, μαύρη… γραμμούλα ράντισε επάνω της λίγη πάπρικα, κανέλα, ναφθαλίνη, ή καπνό από τσιγάρο. Ακόμη και το κατακάθι του καφέ θα κάνει… δουλειά!

Βήμα όγδοο: Φτιάξε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό αναμιγνύοντας ξύσμα λεμονιού με νερό και ψέκασε επάνω στη μυρμηγκοφωλιά.

Δείτε ακόμα 7 βήματα για να αποχαιρετίσετε τις κατσαρίδες στο σπίτι

1. Βορικό οξύ – Είναι ένας διαδεδομένος τρόπος σπιτικού δολώματος για να σκοτώσετε τις κατσαρίδες. Αναμίξτε ένα μέρος σκόνης βορικού οξέος με ένα μέρος από λευκό αλεύρι και ένα μέρος ζάχαρης. Ανακατέψτε καλά μέχρι να φτιάξετε μια πάστα που θα μοιάζει με ζύμη. Τοποθετήστε μπαλάκια αυτής της ζύμης σε διάφορα σημεία του σπιτιού όπου έχετε προσέξει ότι τα επισκέπτονται συχνά. Το αλεύρι και η ζάχαρη στο μείγμα θα προσελκύσει τις κατσαρίδες και το βορικό οξύ θα τις σκοτώσει.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα παρόμοιο δόλωμα σε αναλογία 1 μέρος βορικού οξέος, 1 μέρος κακάο και 2 μέρη άσπρο αλεύρι.

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το δόλωμα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι κατσαρίδες έχουν φύγει.

Κρατήστε αυτό το μείγμα μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα, αφού είναι αρκετά τοξικό.

2. Ζάχαρη και μαγειρική σόδα Μπορείτε να κάνετε ένα μείγμα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης και να το “πασπαλίσετε” κοντά στα σημεία που έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν κατσαρίδες στο σπίτι σας. Όσες τρέφονται με αυτό το μείγμα πεθαίνουν, επειδή η μαγειρική σόδα αντιδρά με τα οξέα του στομάχου τους και τις κάνει να “σκάνε”.

3. Διάλυμα σαπουνιού- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό σαπούνι μπάνιου για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες. Ετοιμάστε ένα μείγμα με σαπούνι και νερό (με αρκετό σαπούνι) και ψεκάστε με αυτό απευθείας επάνω τους. Οι περισσότερες θα πεθάνουν αμέσως, επειδή το διάλυμα κλείνει τους πόρους με τους οποίους αναπνέουν.

4. Φύλλα δάφνης- Τα φύλλα δάφνης είναι αρωματικά φύλλα που χρησιμοποιούνται κυρίως στην ινδική μαγειρική. Έχουν ένα πικάντικο, αλλά ωραίο άρωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε τριμμένα σε σκόνη (αποξηραμένα) φύλλα δάφνης κοντά στη φωλιά και σε άλλα περιοχές, όπου οι κατσαρίδες συχνή. Η μυρωδιά θα κάνουν οι κατσαρίδες σημεία και οι κατσαρίδες θα προτιμήσουν να απομακρυνθούν από το σπίτι σας, χωρίς να χρειαστεί να τις σκοτώσετε.

5. Διάλυμα αμμωνίας – Προσθέστε δύο φλιτζάνια αμμωνίας σε ένα κουβά γεμάτο νερό και ξεπλύνετε με αυτό το διάλυμα το νεροχύτη της κουζίνας σας και όλες τι υδρορροές στο σπίτι. Η μυρωδιά της αμμωνίας θα κρατήσει μακριά τις κατσαρίδες. Επαναλάβετε αυτό το “κόλπο” μία φορά την εβδομάδα.

6. Πιπέρι, σκόρδο και κρεμμύδι – Κάντε ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν σε σκόνη, μία σκελίδα σκόρδο και ένα λιωμένο κρεμμύδι, μέσα σε ένα λίτρο νερού. Αφήστε το να σταθεί για μία ώρα. Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι σε αυτό το μείγμα και εφαρμόστε το σε όλους τους χώρους στο σπίτι σας όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες. Η μυρωδιά του μείγματος θα τις κάνει να τραπούν σε φυγή.

TAGS:
Advertisement