an-meneis-thessaloniki-prin-anoixeis-tin-porta-i-tin-mpalkonoporta-na-echeis-amp-8230-to-noy-soy-i-poli-echei-gemisei-amp-8230-voes-279255
20:46

Αν μένεις Θεσσαλονίκη πριν ανοίξεις την πόρτα ή την μπαλκονόπορτα να έχεις… το νου σου, η πόλη έχει γεμίσει… βόες

20:46
Γιώτα Κορώνα

Η Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει κάθε χρόνο περίπου 80 περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Thestival.gr, η ομάδα έχει κληθεί να αφαιρέσει από σπίτια και δρόμους της πόλης φίδια ποικίλων ειδών, από οχιές έως περίεργα τροπικά είδη.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Γερονυμάκη, πρόσφατα η ομάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της απομάκρυνσης ενός γενειοφόρου δράκου από την Άνω Πόλη, ο οποίος κατάφερε να το σκάσει από το σπίτι και το “αφεντικό” του.

Advertisement

«Ο δράκος ανήκει σε μια κοπέλα που μόλις είδε τις δημοσιεύσεις επικοινώνησε μαζί μου για να το πάρει πίσω» ανέφερε o κ. Γερονυμάκης.

Advertisement

Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος φέρνει μια αίσθηση αυξημένης δραστηριότητας φιδιών, κυρίως οχιών, που αναζητούν την ευκαιρία να περιηγηθούν αδιακρίτως σε αυλές και σπίτια. Όπως τόνισε ο κ. Γερονυμάκης: «εμείς κάθε χρόνο δεχόμαστε 70-80 κλήσεις για απομάκρυνση ερπετών, οι οχιές είναι μόλις 10- 11. Απλά πλέον με τα social media έχουμε περισσότερες κοινοποιήσεις και δίνεται η αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί τα φίδια».

Advertisement

Η Δέσμευση του κ. Γερονυμάκη στη Φροντίδα και Προστασία των Τροπικών Φιδιών

Ο κ. Γερονυμάκης έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση για να αντιμετωπίζει διαφορετικά είδη φιδιών, γνωρίζοντας πώς να τα αναγνωρίζει, πώς να τα πιάνει και πώς να τα επιστρέφει στο φυσικό τους περιβάλλον, όταν αυτό είναι δυνατόν. Όπως αποκάλυψε, τα περισσότερα φίδια που εμφανίζονται στους δρόμους αστικών περιοχών είναι τροπικά φίδια, τα οποία κάποιοι ανώριμοι αγοράζουν από καταστήματα κατοικίδιων και στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν οπουδήποτε.

«Πρόσφατα βρέθηκε ένας βόας στη Σάμο ο οποίος κατέληξε σε εμένα και το φιλοξενώ στο σπίτι μου» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή εκτός από το βόα έχει στο σπίτι του άλλα τρία τροπικά φίδια. Όσον αφορά τι τρώνε οι βόες και τα τροπικά φίδια η απάντηση είναι λίγο σοκαριστική. «Κατεψυγμένα ποντίκια που πωλούνται ως τροφή στα pet shop» είπε ο κ. Γερονυμάκης.

Advertisement

«Μια κοπέλα επειδή είχε φοβία με τα ερπετά και για να την ξεπεράσει αγόρασε ένα φίδι. Μου τηλεφώνησε και μου είπε την ιστορία της. Και μετά μου είπε ότι την ξεπέρασε την φοβία της κι ότι πλέον δεν θέλει να κρατήσει το φίδι. Αυτό είναι πιο έντιμο, το σέβομαι. Φρόντισα το φίδι εγώ. Όχι σαν άλλους που τα παρατάνε όπου βρουν» τόνισε ο κ. Γερονυμάκης.

Η θέα ενός τεράστιου ή και μικρότερου φιδιού προκαλεί τρόμο στην πλειονότητα των ανθρώπων. Ο κ. Γερονυμάκης συμβουλεύει τους πολίτες να έχουν μόνο οπτική επαφή με το φίδι και να μην προσπαθήσουν να το εγκλωβίσουν. «Απλά να επικοινωνήσουν με την αστυνομία και την πυροσβεστική οι οποίες μας ειδοποιούν για να πάμε στο σημείο που βρίσκεται το ερπετό και να το συλλέξουμε και αν είναι ελληνικό φίδι να το ελευθερώσουμε στο βουνό ή αν είναι τροπικό θα το φιλοξενήσουμε εμείς» ανέφερε.

Το Καταφύγιο για τα Φίδια

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός καταφυγίου για τροπικά και σπάνια φίδια έχει γίνει αναγκαία, καθώς ο κ. Γερονυμάκης και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν την καθημερινή πρόκληση με δικούς τους πόρους και με σημαντικό οικονομικό κόστος.

«Τα τροπικά φίδια δεν αντέχουν το κρύο της Ελλάδας. Οπότε αναγκαζόμαστε να ανάβουμε φουλ τη θέρμανση προκειμένου τα σπίτια μας να έχουν πολύ ζέστη για να επιβιώσουν. Αυτό όμως σημαίνει ότι πληρώνουμε πολλά χρήματα. Έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη -και από τους αντιδημάρχους του- να μας παραχωρήσει το “Σπίτι των Ερπετών” που υπάρχει στο Ζωολογικό Κήπο της πόλης που είναι ένας χώρος έτοιμος να λειτουργήσει αφού έχει ρεύμα και νερό. Έτσι κι εμείς θα βοηθηθούμε και θα έχουμε έναν χώρο για να φιλοξενούμε τα φίδια αλλά και ο Δήμος θα δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα ζώα» κατέληξε ο κ. Γερονυμάκης.

Advertisement