Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο προκειμένου οι Ιερείς να ενταχθούν σε νέο σύστημα για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έστειλε επιστολή στους τομεάρχες Παιδείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων καλώντας τους σε διάλογο για το επερχόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει τον τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών».
Θα ακολουθήσουν επαφές με τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, όπως η ΟΛΜΕ, η οποία αναμένει να λάβει το κείμενο για να τοποθετηθεί.
Όλες οι πτυχές του νέου νομοσχεδίου, όπως το σχέδιο για την αυτονόμηση των σχολικών μονάδων, θα παρουσιαστούν αύριο, από την υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά.
Ένας από τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου αφορά την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι νέες διατάξεις θα φέρουν τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
Το πρώτο βήμα έγινε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, με την υπουργό Παιδείας να προβαίνει σε συγχώνευση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που λειτουργούν σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Βάσει όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα λειτουργούν μόνο σε Αθήνα και Κρήτη, ενώ μειώνονται και τα προγράμματα ιερατικών σπουδών από 4 σε 2.
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο της ενότητας του νομοσχεδίου για την εκκλησιαστική εκπαίδευση αφορά στην εισαγωγή νέων προϋποθέσεων για τη μισθοδότηση των κληρικών. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο δημιουργείται ειδική μεταδευτεροβάθμια δομή εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που θα έχουν διετές πρόγραμμα (ένα έτος θεωρητική κατάρτιση και ένα έτος πρακτική άσκηση), κάτι που σήμερα δεν υφίσταται.
Με τον τρόπο αυτό μπαίνει «φρένο» στο φαινόμενο μισθοδότησης αποφοίτων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Στο εξής, απαραίτητη προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί κάποιος που διορίζεται κληρικός θα είναι η κατοχή είτε του διπλώματος των ΣΜΥΚ (ΔΙΜ), είτε πτυχίου ΑΕΙ.
Την Παρασκευή συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο ανακοινωθέν που εξέδωσε έκανε μια πρώτη τοποθέτηση για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο.
«Σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση η Εκκλησία της Ελλάδος όρισε συνοδική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Μητροπολίτες: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, η οποία επισκέφθηκε την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως χθες το μεσημέρι», τονίζεται αρχικά στο ανακοινωθέν, το οποίο συνεχίζει ως εξής:
Α) Να την ευχαριστήσει επειδή, συμμεριζόμενη την αγωνία της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και την ίδρυση και λειτουργία των από πολλών ετών αναμενομένων μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών, των οποίων την ίδρυση είχε αποφασίσει κατά τα έτη 2014 και 2017 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, προχώρησε στην κατάθεση του εν λόγω Νομοσχεδίου, ύστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων και προσπαθειών.
Β) Να επιδώσει προς την κ. Υπουργό επιστολή της Ιεράς Συνόδου διά της οποίας γνωρίζει τις αποφάσεις Της περί:
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι 4 βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου για τα σχολεία θα είναι οι εξής: