Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

9 απαγωγές που συντάραξαν το πανελλήνιο, η μοναδική ανεξιχνίαστη και αυτή με την τραγική κατάληξη

19:54
Νίκη Μουλά

Υπάρχουν απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών στην Ελλάδα έχουν μείνει στην ιστορία, καθώς είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ορισμένες από αυτές είχαν θετική κατάληξη, με το θύμα να επιστρέψει σώος και αβλαβής, ενώ άλλες όχι, με τους απαγωγείς να βασανίζουν και να σκοτώνουν τα θύματα τους.

 

Advertisement

Απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών: Υπόθεση Παναγόπουλου

 

Ξεκινάμε, βέβαια, με αυτήν που θυμηθήκαμε ξανά σήμερα, αν και πρόκειται για μία απαγωγή που ουδείς έχει ξεχάσει στη χώρα. Στις 12 Ιανουαρίου 2009 μονοπωλούσε η είδηση στα ΜΜΕ. Ένα βανάκι έκλεισε τον δρόμο στο πολυτελές αυτοκίνητο του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου στο Καβούρι και τρεις άντρες κατέβηκαν από το όχημά τους ντυμένοι στα μαύρα και κρατώντας όπλα και τον απήγαγαν. Σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς διαδραμάτισε η σύζυγός του εφοπλιστή, Κατερίνα. Το μαρτύριό του κράτησε οκτώ ολόκληρες ημέρες και, όπως αποκάλυψε όταν πια αφέθηκε ελεύθερος, φοβήθηκε ότι θα τον σκοτώσουν.

Advertisement

 

Advertisement

 

Στις 13 Ιανουαρίου και στις 17 Ιανουαρίου 2009 η Κατερίνα Παναγοπούλου ταξίδεψε μέχρι το Ξυλόκαστρο, συγκεκριμένα στο 125ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών-Πατρών, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου που περιείχαν υλικό σχετικά με την απαγωγή. Η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των λύτρων, ύψους 30 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου. Η σύζυγός του μαζί με ένα ακόμη άτομο επιβιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο και ακολουθώντας τις οδηγίες των απαγωγέων φτάνουν στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την ημέρα η παράδοση των λύτρων δεν έγινε ποτέ. Πραγματοποιήθηκε 24 ώρες αργότερα και λίγο μετά ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο Χαϊδάρι. Λίγους μήνες αργότερα συλλαμβάνονται 18 ύποπτοι και οδηγούνται σε δίκη, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Βλαστός, αλλά και ο Απόστολος Πετράκης.

Advertisement

 

Όσο για τα 30 εκατ. ευρώ, έντεκα χρόνια μετά παραμένουν ακόμη άφαντα…

 

Απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών: Υπόθεση Καραμολέγκου

 

Advertisement

Ο γνωστός επιχειρηματίας Μανώλης Καραμολέγκος κατάφερε και έπεισε τον έναν από τους απαγωγείς του ότι η περιοχή είχε γεμίσει με αστυνομικούς. Ο Μολδαβός απαγωγέας πείστηκε και, τελικά, μετέβησαν μαζί στο αστυνομικό τμήμα.

 

 

Απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών: Υπόθεση Μυλωνά

 

Δεκατρείς μέρες πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μυλωνάς. Οι απαγωγείς κρατούσαν τον επιχειρηματία και επονομαζόμενο «βασιλιά του αλουμινίου» σε μια μονοκατοικία έξω από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας λύτρα από τη γυναίκα του. «Εγκέφαλος» της απαγωγής αποδείχθηκε ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει από τη σύζυγο του επιχειρηματία το αστρονομικό ποσό των 13 εκατ. ευρώ. «Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου, αλλά εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές», ήταν τα λόγια του Βασίλη Παλαιοκώστα στον Γιώργο Μυλώνα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Οι απαγωγείς συνελήφθησαν λίγο αργότερα και δικάστηκαν και για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

 

 

Απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών: Υπόθεση Ζώνα

 

Μία από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις. Η Greek Mafia απάγει τον 34χρονο Γιάννη Ζώνα, γιο γνωστού επιχειρηματία. Για δύο μήνες οι απαγωγείς τον κρατούν στο κρησφύγετο τους στα Σπάτα. Το τελικό ποσό των λύτρων ορίστηκε σε 1,15 εκατ. δολ. και οι απαγωγείς είπαν στον πατέρα του θύματος ότι θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα, καθώς θα τον ενημέρωναν πότε και πού θα παρέδιδε τα χρήματα. Έκαναν πολλές «πρόβες» παραλαβής των λύτρων. Αφού τα παίρνουν, αφήνουν τον όμηρο μετά από 64 ημέρες. Το θύμα της απαγωγής πέθανε μετά από μερικούς μήνες από ανίατη ασθένεια. Μετά από 14 χρόνια, απολογούμενος ο Παναγιώτης Βλαστός ομολόγησε πως είχε συμμετοχή και σε αυτή την απαγωγή, την οποία υποστήριξε πως είχαν διαπράξει οι Χριστόφορος Λασιθιωτάκης και Αλμπερτ Νουρούσνια.

 

Απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών: Υπόθεση Λεμπιδάκη

 

Η πλέον μακροβιότερη και σοκαριστική υπόθεση. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης παρέμεινε στα χέρια των απαγωγέων του για έξι ολόκληρους μήνες!

 

Ο Κρητικός επιχειρηματίας απήχθη στις 30 Μαρτίου 2017 ενώ πήγαινε στο σπίτι του. Αρχικά οι δράστες ζητούσαν 100 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι και λίγο πριν το τέλος της πολύμηνης απαγωγής είχαν ρίξει αρκετά τις οικονομικές τους απαιτήσεις.

 

Τελικά, δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, αφού στις 2 Οκτωβρίου 2017 ο επιχειρηματίας αφήνεται ελεύθερος.

 

Για την απαγωγή του έχουν συλληφθεί 12 άτομα. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Και οι 12 είχαν κριθεί ένοχοι από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2019. Τότε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους και τους 12 άνδρες που κάθονταν στο εδώλιο, επιβάλλοντάς τους, κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης που κυμάνθηκαν από 11 έως 26 έτη και 4 μήνες.

 

 

Απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών: Υπόθεση Μαρσελίνο (18 Μαρτίου 1990)

 

 

Ο Γιάννης Τσατσάνης, ή αλλιώς Μαρσελίνο, όπως αποκαλούσαν το νεαρό ποδοσφαιριστή, καθόταν σε μια καφετέρια όταν τον πλησίασαν οι δύο κολλητοί του φίλοι Κώστας Σπινιάρης και Δημήτρης Αγαπητός και του ανέφεραν ότι γνωρίζουν ποιοι έχουν κλέψει το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου του και ότι μπορούσαν να το βρουν. Ο 17χρονος τους ακολούθησε. Οι απαγωγείς ζητούσαν 150.000.000 δραχμές. Μάλιστα στις τηλεφωνικές συνομιλίες ο απαγωγέας που έκανε τις διαπραγματεύσεις προσποιούνταν τον Ιταλό, ενώ έβαζε στον πατέρα του να ακούσει μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Μαρσελίνο. Ο πατέρας κατήγγειλε την απαγωγή στην Αστυνομία, ενώ οι δράστες αποφάσισαν να σκοτώσουν τον 17χρονο γιατί καθυστερούσε να τους δώσει τα λύτρα ο πατέρας αλλά και γιατί πίστευαν ότι είχε αναγνωρίσει τους δύο κολλητούς του. Οι απαγωγείς λοιπόν οδήγησαν το νεαρό σε ένα μαντρί στα Σκούρτα Βοιωτίας, όπου είχαν σκάψει ένα λάκκο για να τον θάψουν. Οι δράστες τον πυροβόλησαν στην καρδιά και στον αυχένα και τον έθαψαν στο συγκεκριμένο σημείο.

 

Απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών: Υπόθεση Χαΐτογλου (Δεκέμβριος 1995)

 

 

Ο γνωστός βιομήχανος Αλέκος Χαΐτογλου πέφτει θύμα απαγωγής στο 2ο χιλιόμετρο της οδού Ωραιοκάστρου-Θεσσαλονίκης. Μπροστά του εμφανίστηκαν δύο οπλισμένοι άντρες (όπως έγινε αργότερα γνωστό ήταν οι αδελφοί Παλαιοκώστα), οι οποίοι ήταν και οι εγκέφαλοι της απαγωγής. Για ογδόντα ολόκληρες ώρες ο βιομήχανος βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο κινούνταν συνεχώς. Τελικά τον απελευθέρωσαν στα ΚΤΕΛ Καρδίτσας, αφού προηγουμένως ο αδερφός του είχε καταβάλει 260 εκατομμύρια δρχ. σε ερημική τοποθεσία στο Νομό Φθιώτιδας. Ο Κώστας Χαΐτογλου, πρόεδρος τότε στην ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή, ήταν ο υπερτυχερός του Λόττο, με κέρδη 160 εκατ. δρχ. Η οικογένεια Χαΐτογλου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καθώς θεώρησε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις στην υπόθεση, ζητώντας μάλιστα και αποζημίωση.

 

Απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών: Υπόθεση Μεταξά (Φεβρουάριος 1996)

 

Ο 35χρονος Μιχάλης Μεταξάς, γιος του ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων «Maris» στην Κρήτη, Νίκου Μεταξά, πέφτει θύμα απαγωγής. Πέντε άτομα τον άρπαξαν πριν μπει στο αυτοκίνητό του. Ζητούσαν ένα δισεκατομμύριο δραχμές, το οποίο, μετά από διαπραγματεύσεις, έπεσε στο μισό και τελικά στα 50.000.000 δραχμές. Κάποια χρόνια αργότερα, το 2001, αρχηγικό μέλος της Greek Mafia ανέφερε τη συμμετοχή του στην απαγωγή, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

 

Απαγωγές Ελλήνων επιχειρηματιών: Υπόθεση Κυπριωτάκη (20 Μαΐου 2009)

 

Ο 50χρονος εργοστασιάρχης χρωμάτων από το Ηράκλειο Γιάννης Κυπριωτάκης βρίσκεται άγρια δολοφονημένος και απανθρακωμένος. Δύο μέρες νωρίτερα είχε απαχθεί, με τους απαγωγείς του να τηλεφωνούν στη γυναίκα του και να ζητούν λύτρα 300.000 ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις οι απαγωγείς συμφώνησαν να λάβουν το πόσο των 150.000 ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Η συνάντηση ορίσθηκε, τα λύτρα δόθηκαν, ο 50χρονος άνδρας όμως δεν αφέθηκε ποτέ ελεύθερος. Οι απαγωγείς του, υπό το φόβο ότι τους έχει αναγνωρίσει, τον στραγγάλισαν και μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, πριν παραλάβουν τα λύτρα. Δράστες ήταν ένας Ηρακλειώτης και δύο Σύροι. Όπως αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, οι τρεις τους είχαν συντάξει λίστα με εύπορους Κρητικούς που είχαν σκοπό να τους απαγάγουν.

TAGS:
Advertisement