Ένα διαφορετικό τρόπο ζωής έχει επιλέξει να κάνει, ο 30χρονος Χανιώτης Κλεάνθης Αναστασάκης, ο οποίος ζει μόνιμα με τη σύντροφό του σε σκάφος εδώ και 6 χρόνια, εξερευνώντας τον κόσμο.
Συγκεκριμένα ο 30χρονος ιστιοπλόος μιλώντας στο zarpanews.gr, αναφέρθηκε στο πως πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τα ταξίδια, ποια είναι η σχέση του με τη θάλασσα και πως ανταπεξέρχονται οικονομικά με την σύντροφό του και συνταξιδιώτη, Κονσεϊσάουα την οποία γνώρισε στη Σούδα της Κρήτης.
Η απόφαση του 30χρονου Χανιώτη να ξεκινήσει τα ταξίδια
Ο Κλεάνθης Αναστασάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σχέση με τη θάλασσα είχα σα νησιώτης. Όταν μπήκα αργότερα στη σχολή, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, και έκανα τα μπάρκα σαν δόκιμος, εκεί ανακάλυψα και την ιστιοπλοΐα από τύχη, γνώρισα κάποιους φίλους στην Καραϊβική, πήγα μαζί τους για 25 μέρες και όταν επέστρεψα πίσω στη σχολή μετά από 25 μέρες, είχα ήδη αποφασίσει να πάρω το δικό μου σκάφος και να ταξιδέψω. Ήξερα ότι μου αρέσει να ζω σε σκάφος, μου αρέσει αυτή η ζωή, η πιο νομαδική».
«Απλώς, πήρα σκάφος, ξεκίνησα τα ταξίδια και δεν σταμάτησα ποτέ. Δεν είχα αποφασίσει να φύγω και να μη γυρίσω. Ξεκίνησα από Χανιά, έκανα ένα τουρ στη Μεσόγειο, μετά κατέβηκα στα Κανάρια νησιά, όπου έκατσα εννέα μήνες, γιατί είναι πολύ όμορφα τα Κανάρια νησιά, και από κει πήγαμε Δυτική Αφρική, πέρασα τον Ατλαντικό, κάτσαμε στα νησιά της Καραϊβικής, κεντρική Αμερική, και μετά πήγαμε Αυστραλία, Ινδικό Ωκεανό, Ινδονησία, Ινδία, Ερυθρά Θάλασσα, Σουδάν, Σουέζ και πίσω» πρόσθεσε.
Η ελευθερία που μου δίνει αυτό που κάνω με εξιτάρει περισσότερο. Μπορεί μια χώρα να έχει πρόβλημα ή να την έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός, εμάς όμως δεν μας επηρεάζει. Εάν πας κάπου και δεν σου αρέσει, σηκώνεις τα πανιά σου και φεύγεις, δεν σε εμποδίζει κανείς» τονίζει.
30χρονος Χανιώτης: Η πιο δύσκολη περιπέτειά του σε ταξίδι
Μιλώντας για την πιο δύσκολη στιγμή του στη θάλασσα, αποκάλυψε: «Ήταν μετά το Γιβραλτάρ, όπου φύγαμε δύο μικρά σκάφη μαζί… Εγώ είχα πάρει μαζί μου και έναν Πολωνό πλήρωμα, είχαμε δει τον καιρό και πιστεύαμε ότι θα έρθει η κακοκαιρία μετά από τέσσερις μέρες και θα πάει προς την Ευρώπη. Οπότε λέμε θα είναι ωραία και καθώς ταξιδεύαμε στις τέσσερις μέρες, ταξιδεύαμε τόσο ωραία που βλέπαμε και ταινίες το βράδυ». «Ξαφνικά, η κακοκαιρία αποφάσισε να μην πάει στην Ευρώπη και ήρθε νότια και είχαμε 7-8 μποφόρ (trade wings), 7-8 μέτρα μεγάλο κύμα, έχασα δύο φωτοβολταϊκά πάνελ, μου έσπασε τη λαγουδέρα, την οποία χρησιμοποιώ για να τιμονεύω το σκάφος, οπότε για τρεις μέρες δεν είχα καθόλου αυτόματο πιλότο και το βαλιτσάκι το σωστικό μέσο. Αυτό ήταν από τα πιο κουραστικά και δύσκολα ταξίδια που έχω κάνει», είπε.
Τέλος, ερωτηθείς για το πως αντεπεξέρχεται οικονομικά, δήλωσε: «Έχει αρκετά μεγάλο κόστος, αλλά με τις κατάλληλες θυσίες ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει. Εάν κάποιος απλός Έλληνας θέλει να το κάνει πιο οικονομικά, θα πρέπει να υπολογίσει τη διαδρομή του, να αγοράσει το κατάλληλο σκάφος και υπάρχουν κι άλλες λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ότι είναι εφικτό. Καθόμαστε δύο μήνες δουλεύουμε, μαζεύουμε χρήματα, κάνουμε κάποιες οικονομίες, τις οποίες ξοδεύουμε μετά στα ταξίδια. Για να το επιτύχουμε αυτό σταματάμε σε μέρη και πιάνουμε δουλειά οπουδήποτε. Εγώ δούλευα σε ένα κατάστημα με σουβενίρ».
Ο Κλεάνθης Αναστασάκης ανέφερε επίσης πως βρίσκεται σε συζητήσεις για την παραγωγή τηλεοπτικού προϊόντος με θέμα τα ταξίδια του.