Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

1 Δις ευρώ μέχρι το 2023: Το μεγαλειώδες έργο που αλλάζει την Κρήτη

11:08
Newsroom

Κολοσσιαίο έργο στην Κρήτη: «Στοπ» στο άγχος του μπλακ άουτ που δημιουργούνταν στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, το γενικευμένο μπλακ άουτ ή το μικρότερης έκτασης μπλακ άουτ που γίνονταν στην Κρήτη. Αυτό γίνονταν, εξαιτίας της τεράστιας προσέλευσης των τουριστών που αύξανε τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Αυτό το άγχος παύει να υφίσταται…

Κολοσσιαίο έργο στην Κρήτη: Μπήκαν οι υπογραφές

Με τις υπογραφές που έπεσαν πρόσφατα, ξεκινά η υλοποίηση ενός τεράστιου έργου. Ο προϋπολογισμός του αγγίζει το 1.000.000.000 (ένα δισεκατομμύριο ευρώ!). Υπάρχει φιλοδοξία ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το 2023. Η συμφωνία μεταξύ της ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων εταιρειών «σφραγίστηκε» στις αρχές Ιουνίου.

Advertisement

Αυτή προβλέπει ότι μέσα σε τρία χρόνια θα έχει δημιουργηθεί απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Αυτό συνεπάγεται, με την ενεργειακή αυτοτέλεια του νησιού. Παράλληλα, τρέχει και το έργο της «μικρής διασύνδεσης» με την Πελοπόννησο. Το σχέδιο λέει πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει τελειώσει. Επιπλέον, θα καλύπτει περίπου το 30% με 40% των αναγκών, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» μέχρι την χρονιά-ορόσημο του 2023.

Ανάδοχοι αυτού του τεράστιου έργου είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ οι οποίες αναλαμβάνουν τις εργασίες καλωδιακής διασύνδεσης (εκτιμώμενο κόστος 615 εκατομμύρια ευρώ) και την δημιουργία των επίγειων σταθμών μετατροπής θα αναλάβει η κοινοπραξία SIEMENS-ΤΕΡΝΑ, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον προϋπολογισμό να φτάνει στα 370 εκατομμύρια.

Advertisement

Advertisement

Κολοσσιαίο έργο στην Κρήτη: Το δεύτερο πρόγραμμα

Παράλληλα, όμως, τρέχει και ένα δεύτερο πρόγραμμα που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα μέσω αυτών παράγονται μόνο 100 MW από τα φωτοβολταϊκά πάρκα και άλλα 200 MW από τα αιολικά, όμως μετά την επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης, αναμένεται να γίνει δυνατή η αξιοποίηση του δυναμικού του νησιού, πράγμα που μεταφράζεται σε μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.500 MW.

Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, αυτή η τεράστια επένδυσης του ενός δις ευρώ θα χρειαστεί μόλις 4 χρόνια για την απόσβεσή της, αφού σήμερα οι καταναλωτές βλέπουν τους λογαριασμούς τους «φουσκωμένους» εξαιτίας των επιδοτήσεων για την παραγωγή ρεύματος που αυξάνουν το τελικό κόστος.

Το μόνο που απομένει για να πάρουν μπροστά οι μηχανές είναι να υπογραφούν οι σχετικές δανειακές συμβάσεις με τις οποίες θα αντληθούν περίπου 400.000.000 ευρώ. Άλλα τόσα έχουν ήδη δεσμευτεί μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 200.000.000 προέρχονται από την ίδια συμμετοχή της ΑΔΜΗΕ για αυτό το έργο που χαρακτηρίστηκε ήδη ως ένα από τα πλέον καινοτόμα στον πλανήτη.

Advertisement
TAGS:
Advertisement