Ο Βασίλης Τσιάρτας γεννήθηκε στη Νάουσα στις 12 Νοεμβρίου 1972 ενώ θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.Τον Δεκέμβριο του 1992 τον απέκτησε η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς και κατέκτησε για λογαριασμό της ομάδας το Κύπελλο.
Το καλοκαίρι του 1996 δέχθηκε την πρόταση της Σεβίλλης και μετακόμισε στο ισπανικό πρωτάθλημα έως το 2000. Στη συνέχεια, αποφάσισε να επαναπατριστεί και να επιστρέψει στην ΑΕΚ. Αγωνίστηκε στην Ένωση μέχρι το 2004 έχοντας πολύ καλή συνεργασία με τον Ντέμη Νικολαΐδη.
Η καριέρα του Βασίλη Τσιάρτα μετά το Euro 2004 ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Πέρασε ένα εξάμηνο στη Γερμανία με την Κολωνία και ένα μικρό χρονικό διάστημα με τον Εθνικό Πειραιώς.
Στην A’ Εθνική είχε 195 συμμετοχές με 80 τέρματα, στους αγώνες Κυπέλλου 24 συμμετοχές με 12 τέρματα και στην Ευρώπη 49 συμμετοχές με 10 τέρματα. Συνολικά ο Βασίλης Τσιάρτας μαζί με την παρουσία του στο εξωτερικό συμμετείχε σε 434 αγώνες πρωταθλήματος σκοράροντας 148 τέρματα και αξιοσημείωτο είναι πως δεν αποβλήθηκε ποτέ στην καριέρα του.
Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 1994 στον εντός έδρας φιλικό αγώνα προετοιμασίας για το Μουντιάλ 1994 εναντίον της Σαουδικής Αραβίας (5-1). Παρά το γεγονός ότι ο τότε τεχνικός της Ελλάδας Αλκέτας Παναγούλιας τον είχε καλέσει στα φιλικά προετοιμασίας, δεν τον επέλεξε τελικά στην αποστολή που ταξίδεψε στις ΗΠΑ, προτιμώντας παίκτες με μεγαλύτερη εμπειρία.
Δέκα χρόνια αργότερα όμως, γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία με τη γαλανόλευκη φανέλα, συμμετέχοντας στην αποστολή της Ελλάδας για το Euro 2004 στην Πορτογαλία, κατά το οποίο ο Τσιάρτας έφτασε μαζί με το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ στην κορυφή της Ευρώπης. Μερικούς μήνες νωρίτερα, στον τελευταίο αγώνα της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης, ήταν ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος της Ελλάδας επί της Βόρειας Ιρλανδίας (1-0), οδηγώντας την στη νίκη που της χάρισε και την πρόκριση για τα τελικά.
Παρότι στα γήπεδα της Πορτογαλίας δεν είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής, στις τέσσερις συνολικά φορές που αγωνίστηκε ήταν ουσιαστικός και αποτελεσματικός όποτε χρειάστηκε. Από δική του άριστη μακρινή μεταβίβαση ο Άγγελος Χαριστέας ισοφάρισε την Ισπανία στη φάση των ομίλων και ουσιαστικά έδωσε στην Ελλάδα την πρόκριση για τα προημιτελικά, παρά την ήττα από τη Ρωσία. Στον ημιτελικό απέναντι στην Τσεχία ήταν αυτός που εκτέλεσε το κόρνερ στο 105ο λεπτό της παράτασης και ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά έστειλε την Ελλάδα στον τελικό της διοργάνωσης.
Το 2005 συμμετείχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που διεξήχθη στη Γερμανία. Με την Ελλάδα αγωνίστηκε επί μία δωδεκαετία (1994-2005), έχοντας συνολικά 70 συμμετοχές και 12 τέρματα. Μικρότερος υπήρξε διεθνής με τις εθνικές ομάδες Παίδων (1987), Νέων (1989-1990) και Ελπίδων (1991-1992).
Ο Βασίλης Τσιάρτας προκάλεσε αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μετά την ανάρτηση σχολίου, που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τον Οκτώβριο του 2017 στο οποίο σχόλιο κατέκρινε το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη.Συνέπεια αυτής της δήλωσης ήταν να ονομαστεί, μεταξύ άλλων, ομοφοβικός. Το εν λόγω σχόλιο ανέφερε: «Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορούν. Υ.Γ. Νομιμοποιήστε κ τους παιδόφιλους να ολοκληρώστε τα εγκλήματα.». Αργότερα, τον ίδιο μήνα, δέχτηκε και μήνυση από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.
Την επομένη του αρχικού σχολίου κι αφού δέχτηκε τις αντιδράσεις, έκανε κι άλλη ανάρτηση, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:Ο καθένας μπορεί να έχει τις προτιμήσεις του είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα κ το σέβομαι απόλυτα. Για μένα όμως ζευγάρι είναι μόνο ένας άντρας και μία γυναίκα, οι υπόλοιποι είναι ΑΠΛΑ ΜΑΖΙ. Όσους γάμους όσες παρελάσεις κ οτιδήποτε άλλο κάνουν δε πρόκειται να το δεχθώ ως φυσιολογικό. Με ξεπερνάει βέβαια ότι θέλουν να έχουν και παιδιά».
Ενοχλημένος με την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε φωτογραφία για την επέτειο της επανάστασης του ’21 εμφανίστηκε ο Βασίλης Τσιάρτας.
Ο παλαίμαχος άσος έγραψε μεταξύ άλλων στο Facebook ότι «αηδιάζω κ μόνο που τη βλέπω», τονίζοντας ότι δίπλα σε ονόματα όπως ο Περικλής, η Μαρία Κάλλας κι ο Γιώργος Παπανικολάου θα μπορούσαν να είναι άλλες μορφές του ελληνικού αθλητισμού.
«Για άλλη μια φορά έρχεται αυτή η απαράδεκτη επιτροπή Greece 2021, να προσπαθήσει να αλλοιώσει τον εορτασμό των 200 χρόνων. Σέβομαι κ εκτιμώ την προσπάθεια που καταβάλει ο Αντετοκούμπο στο NBA κ μπράβο του. Όμως στη φώτο που βλέπετε θα έπρεπε να ήταν κάποιο απ’ τα παιδιά του /87 στο μπάσκετ, του ‘04 στο ποδόσφαιρο, του ‘05 πάλι στο μπάσκετ ή κάποιος/α Ολυμπιονίκης.
Όσο κ να θέλει αυτή η Επιτροπή κ η τραγική Γιάννα, δε πρόκειται να αλλάξουν οι χρυσές στιγμές του Ελληνικού αθλητισμού. Αποδεικνύεται μεγάλο το λάθος της κυβέρνησης να της αναθέσει την ευθύνη αυτή. Προσωπικά αηδιάζω κ μόνο που τη βλέπω. Κάποιος να της πει της κυρα Γιάννας ότι η ιστορία έχει γράψει κ δεν ξαναγράφεται», αναφέρει η ανάρτηση του Βασίλη Τσιάρτα.