Ουνάι Έμερι: Η πρόσφατη νίκη του σε Ευρωπαϊκό τελικό ήταν μια ξεχωριστή νίκη για τον Ισπανό προπονητή, αλλά και για τη Βιγιαρεάλ που πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της σε επίπεδο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ουνάι Έμερι νίκησε στη μάχη των πάγκων των Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και λογικό είναι να πανηγυρίζει. Με αφορμή τη νέα Ευρωπαϊκή διάκριση του πολυνίκη προπονητή του Γιουρόπα Λιγκ, ακολουθεί ένα μεγάλο αφιέρωμα του «Enimerotiko.gr» στον Ισπανό προπονητή, ένα αφιέρωμα…
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΤΟΛΑ
Μπορεί για τους περισσότερους να ήταν το αουτσάιντερ. Όμως, το «κίτρινο υποβρύχιο» κατάφερε να επικρατήσει στα πέναλτι, με 11-10 έναντι των «κόκκινων διάβολων». Ο τελικός του Γκντανσκ ήταν συγκλονιστικός. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση. Όμως, στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, οι Ισπανοί αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι. Το ίδιο και ο προπονητής τους που κατάφερε να γράψει ιστορία, με τη Βιγιαρεάλ και ο λόγος δεν ήταν πως κατέκτησε απλά μαζί της έναν Ευρωπαϊκό τίτλο…
Η Βιγιαρεάλ πριν την αναλάβει ο Ισπανός προπονητής είχε κερδίσει δύο φορές το Κύπελο Ιντερτότο της UEFA (σ.σ. 2003, 2004). Ωστόσο, δύο τίτλοι αυτού του επιπέδου δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, διότι πρόκειται για μία διοργάνωση, η οποία ξεκίνησε το 1994 και η οποία σταμάτησε απότομα. Το Κύπελο Ιντερτότο της UEFA διεξήχθη συνολικά για 13 σεζόν, δηλαδή μέτρησε μόλις μία δεκαετία ζωής και λίγο παραπάνω. Μάλιστα, στις 10 από τις 13 σεζόν, οι νικητές της διοργάνωσης ήταν 3 αντί για 1, κάτι που δείχνει πόσο υποβαθμισμένο ήταν το προϊόν.
Ο θεσμός του Κυπέλλου Ιντερτότο της UEFA τελικά σταμάτησε να υφίσταται από το 2008. Μάλιστα, η αναβάθμισή του φαίνεται πως θα είναι το νέο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ του 2021 – 2022, το οποίο θα δίνει επίσης απευθείας πρόκριση στον νικητή της διοργάνωσης στην αμέσως ανώτερη διοργάνωση (σ.σ. στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ παλιά το Κύπελλο Ιντερτότο της UEFA έδινε απευθείας πρόκριση στο Κύπελλο UEFA). Ωστόσο, το Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ θα έχει άλλο κύρος. Αυτό, διότι η UEFA κατάλαβε το λάθος της και η νέα διοργάνωση θα βασιστεί σε πιο στέρεες βάσεις.
Ο Έμερι έγραψε ιστορία, με τη Βιγιαρεάλ και την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ίδιος δεν την επανάφερε στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης, διότι δεν υπήρξε ποτέ μεγάλο Ευρωπαϊκό κλαμπ. Ο Έμερι έκανε όμως κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό. Είναι ο προπονητής που μπόρεσε να βγάλει το «κίτρινο υποβρύχιο» στον αφρό. Χάρισε στην Ισπανική ομάδα το πρώτο Γιουρόπα Λιγκ της ιστορίας της και μάλιστα το έκανε σε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Αυτό, διότι τα τελευταία χρόνια το Γιουρόπα Λιγκ έχει ανέβει πάρα πολύ, όσον αφορά το επίπεδό του. Δεν είναι η διοργάνωση που ήταν στα ξεκινήματά της. Πλέον, για να καταφέρει κάποιος να σηκώσει το πολύτιμο τρόπαιο, θα πρέπει να ξεπεράσει μεγαθύρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κάτι που δεν ήταν τόσο έντονο παλαιότερα.
Οι ομάδες που το κατέκτησαν τα τελευταία χρόνια, είναι ομάδες με πολλές Ευρωπαϊκές διακρίσεις. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στους τελικούς των τελευταίων χρόνων για να καταλάβει πως το επίπεδο έχει ανέβει πολύ. Ομάδες όπως η Τσέλσι, η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ που παίζουν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, την Πρέμιερ Λιγκ, προσπαθούν να κατακτήσουν το Γιουρόπα Λιγκ, σε περίπτωση που δεν προκριθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα, από αυτές μόνο η Τσέλσι το κατέκτησε δύο φορές πρόσφατα, με τη Γιουνάιτεντ να μετρά ένα κερδισμένο και ένα χαμένο τελικό και τις Λίβερπουλ και Άρσεναλ να φτάνουν στην πηγή, αλλά να μην καταφέρνουν να πιουν νερό.
Μεγάλες ομάδες δεν κατάφεραν να πάρουν το Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό από μόνο του κάνει ανεπανάληπτη την επιτυχία του Έμερι, ο οποίος δεν ανέστησε τη Βιγιαρεάλ στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (σ.σ. μιας και δεν είχε παλαιότερα κάποια μεγάλη Ευρωπαϊκή διάκριση), αλλά κατάφερε ο ίδιος να της δώσει σάρκα και οστά, τοποθετώντας τη ανάμεσα στους κορυφαίους της Ευρώπης. Και δεν λέμε πλέον κορυφαίους μόνο τους νικητές του Τσάμπιονς Λιγκ, διότι το Γιουρόπα Λιγκ έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια. Επίσης, με τις καινούριες αλλαγές και τη δημιουργία και του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία ως θεσμός. Όπως και το κατόρθωμα του Ουνάι Έμερι, καπετάνιου του «κίτρινου υποβρυχίου».
Ο Έμερι είναι ένας προπονητής που αρέσκεται να επιλέγει συνήθως για τη διάταξη των ομάδων του, το επιθετικό 4-3-3. Ο ίδιος θέλει να γίνεται πολύ καλό passing game από τους ποδοσφαιριστές του. Επιδιώκει να οργανώνει παιχνίδι από την άμυνα και με κοντινές πάσες να φθάνει στην αντίπαλη περιοχή και να δημιουργεί ευκαιρίες για γκολ. Συνήθως, στο 1/3 του αντιπάλου δίνει εντολή σε ποδοσφαιριστές που έχουν καλό ποσοστό μεταβιβάσεων και βλέπουν γήπεδο, να πραγματοποιούν κάθετες μπαλιές, οι οποίες να φέρνουν τον επιθετικό ή τους πλάγιους μεσοεπιθετικούς της ομάδας του σε θέση βολής.
Ωστόσο, στα δύσκολα ματς ο Ουνάι Έμερι αλλάζει το πλάνο του, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον συνήθη τρόπο ανάπτυξης παιχνιδιού της ομάδας του. Στον τελικό είχε να αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ είναι μια ομάδα, με πολύ μεγαλύτερη ποιότητα. Οι ποδοσφαιριστές των Άγγλων είναι εμφανώς καλύτεροι από εκείνους των Ισπανών. Έτσι, ο Έμερι αποφάσισε να αλλάξει για ακόμη μία φορά τον τρόπο παιχνιδιού της Βιγιαρεάλ και δικαιώθηκε. Τι έκανε ακριβώς; Επέλεξε να έχει πολύ χαμηλά ακόμη και την επιθετική του γραμμή.
Το pressing των παικτών του Ουνάι Έμερι δεν ήταν πολύ δυνατό, αλλά έξυπνο, καθώς προσπαθούσαν να επωφεληθούν από κάποιο λάθος των παικτών της Γιουνάιτεντ. Η στιγμή του λάθους του αντιπάλου ήταν και η στιγμή που θα προσπαθούσε να κλέψει τη μπάλα η Βιγιαρεάλ. Οι γραμμές της ήταν κοντά μεταξύ τους, έχοντας χτίσει μια πολύ καλά οργανωμένη διπλή ζώνη άμυνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δέχεται δύσκολα κλασική ευκαιρία που να αναγκάσει τον Ρούλι να πραγματοποιήσει δύσκολη επέμβαση. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το γκολ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκε από λάθος της άμυνας της Βιγιαρεάλ που έφερε σε σημείο βολής τον Καβάνι.
Η Βιγιαρεάλ ξεκινά την επίθεσή της από την άμυνά της στα δύσκολα ματς. Το ίδιο έκανε και στον τελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν επιχειρούσε να βγει γρήγορα στην κόντρα, αλλά προσπαθούσε με κοντινές πάσες να φτάσει τη μπάλα κοντά στην περιοχή του Ντε Γέα. Ωστόσο, σε κάθε επίθεσή της, οι αμυντικοί της, καθώς μερικοί μέσοι της, είχαν πάντα σε πρώτο πλάνο την προστασία της εστίας της ομάδας τους. Δηλαδή, ενδιαφέρονταν περισσότερο να προλάβουν κάποια γρήγορη αντεπίθεση της Γιουνάιτεντ σε ενδεχόμενο λάθος τους, παρά να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή. Επίσης, το παιχνίδι της ομάδας του Ουνάι Έμερι στηρίχθηκε και στις στημένες φάσεις του Ντάνι Παρέχο, καθώς και στις εμπνεύσεις του, με σέντρες από τον άξονα ή τις πτέρυγες ή στις κάθετες πάσες του στους επιτιθέμενους της Βιγιαρεάλ.
Μάλιστα, η Βιγιαρεάλ του Έμερι σε δύσκολα ματς, δίνει χώρο στον αντίπαλο για να κάνει το παιχνίδι του, όμως, μετά τα πρώτα σημάδια κόπωσής του, προσπαθεί να τον «χτυπήσει» σε εκείνο το σημείο του αγώνα, διότι είναι πιο εύκολο, όντας κουρασμένος. Αυτό ήταν κάτι που έπραξε και κόντρα στη Γιουνάιτεντ στην παράταση του τελικού, αλλά δεν κατάφερε τελικά να σκοράρει. Ωστόσο, η Βιγιαρεάλ με τον τρόπο της πήγε το ματς στα πέναλτι, διότι είχε καλούς εκτελεστές και έναν τερματοφύλακα καλό στις αποκρούσεις πέναλτι. Άσχετα αν ο Ρούλι έπιασε μόνο το πέναλτι του Ντε Γέα, η μπάλα σε πολλές εκτελέσεις παικτών της Γιουνάιτεντ δεν του έκανε το χατίρι, αν και ο ίδιος είχε επαφή μαζί της. Εκεί, το «κίτρινο υποβρύχιο» κατάφερε τελικά να κάνει το θαύμα και να σηκώσει το τρόπαιο.
Πρόκειται για τον προπονητή που έχει συνδέσει το όνομά του, με το Γιουρόπα Λιγκ, περισσότερο από κάθε άλλο. Ο Ουνάι Έμερι έχει καταφέρει να φτάσει πέντε φορές στον τελικό της διοργάνωσης. Τρεις φορές βρέθηκε στον τελικό, με τη Σεβίλλη. Αντίθετα, από μία φορά βρέθηκε, με τις Άρσεναλ και Βιγιαρεάλ. Η παρθενική κατάκτηση ήρθε το 2014. Τότε, κέρδισε στα πέναλτι με 4-2 τη Μπεφίκα (σ.σ. 0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση) στο Τορίνο. Την επόμενη χρονιά επικράτησε με 3-2 της Ντνίπρο στη Βαρσοβία (σ.σ. στην κανονική διάρκεια).
Το καλό τρίτωσε το 2016, όταν και κέρδισε με 3-1 τη Λίβερπουλ στη Βασιλεία (σ.σ. στην κανονική διάρκεια). Στη συνέχεια, το 2019 ηττήθηκε για πρώτη φορά σε τελικό Γιουρόπα Λιγκ από την Τσέλσι, με σκορ 4-1 (σ.σ. στην κανονική διάρκεια) στο Μπακού. Φέτος (σ.σ. 2020-2021) επικράτησε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 11-10 στα πέναλτι (σ.σ. 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση) και επέστρεψε στην κορυφή. Εκεί, τράβηξε μαζί του και τη Βιγιαρεάλ, που την έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης. Πλέον, μπορεί εύκολα κανείς και όχι άδικα, να πει πως το Γιουρόπα Λιγκ μπορεί να μετονομαστεί σε Έμερι Λιγκ…
– Ο τελικός του 2014, η πρώτη κατάκτηση του Έμερι: Σεβίλλη – Μπενφίκα 0-0 (4-2 στη διαδικασία των πέναλτι)
– Ο τελικός του 2015, η δεύτερη κατάκτηση του Έμερι: Σεβίλλη – Ντνίπρο 3-2 (στην κανονική διάρκεια του αγώνα)
– Ο τελικός του 2016, η τρίτη κατάκτηση του Έμερι: Σεβίλλη – Λίβερπουλ 3-1 (στην κανονική διάρκεια του αγώνα)
– Ο τελικός του 2019, η πρώτη ήττα του Έμερι σε τελικό: Τσέλσι – Άρσεναλ 4-1 (στην κανονική διάρκεια του αγώνα)
– Ο τελικός του 2021, η τέταρτη κατάκτηση του Έμερι: Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1 (11-10 στη διαδικασία των πέναλτι)