Advertisement
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή που θα μείνει στην ιστορία – Τι γίνεται όταν ο αθλητής αρνηθεί να παραλάβει μετάλλιο του

20:54
Νίκη Μουλά

Όταν ένας ολυμπιονίκης αρνηθεί να λάβει το ολυμπιακό μετάλλιο, δεν θα έχει μόνο άμεσες συνέπειες, αλλά και μακροπρόθεσμες.

Αυστηρές συνέπειες για τον ολυμπιονίκη που αρνήθηκε το ολυμπιακό μετάλλιο

 

Advertisement

Στο παρελθόν, υπήρξαν ελάχιστοι αθλητές, που αρνήθηκαν τις διακρίσεις που κέρδισαν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε σημαντικές συνέπειες.

 

Advertisement

Για παραδείγματα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, στο άθλημα της άρσης βαρών, ο Ibragim Samadov, που αγωνιζόταν για την Ενωμένη Ομάδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην κατηγορία των ελαφρών βαρέων βαρών, ήταν ένας ισχυρός διεκδικητής, έχοντας προηγουμένως κερδίσει το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών του 1991.

Advertisement

 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Samadov βρέθηκε σε τριπλή ισοβαθμία και οι κριτές έπρεπε να σπάσουν την ισοπαλία με βάση το σωματικό βάρος και ο Samadov, όντας 0,05 κιλά βαρύτερος από τους ανταγωνιστές του, υποβιβάστηκε στη θέση του χάλκινου μεταλλίου.

 

Advertisement

 

Έξαλλος με αυτή την απόφαση, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων, αρνήθηκε να επιτρέψει να του φορέσουν το μετάλλιο γύρω από το λαιμό του, αλλά το δέχτηκε στο χέρι του για να το ρίξει στο βάθρο, πριν αποχωρήσει υπό τις αποδοκιμασίες.

 

Advertisement

Έτσι οδηγήθηκε στον άμεσο αποκλεισμό του και σε ισόβιο αποκλεισμό από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), εμποδίζοντάς τον να μπει στο Hall of Fame της Άρσης Βαρών, παρά τις προηγούμενες επιτυχίες τοu.

 

 

Ο ολυμπιονίκης που νομίζει ότι αδικήθηκε και αρνήθηκε το ολυμπιακό μετάλλιο

 

Το 2008, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, ένα παρόμοιο σενάριο έγινε με τον Σουηδό παλαιστή Ara Abrahamian. Αγωνιζόμενος στην κατηγορία βάρους 84 κιλών, στο αγώνισμα της ελληνορωμαϊκής πάλης, ο Abrahamian έχασε από τον Ιταλό Andrea Minguzzi στον ημιτελικό και αν και εξασφάλισε αργότερα το χάλκινο μετάλλιο, ήταν δυσαρεστημένος με τη διαιτησία, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του αγώνα.

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων, ο Abrahamian κατέβηκε από το βάθρο, τοποθέτησε το χάλκινο μετάλλιό του στο χαλί και αποχώρησε και έτσι αποκλείστηκε από τη διοργάνωση και αντιμετώπισε τη σκληρή κρίση της ΔΟΕ.

 

 

Χιλιάδες ευρώ: Τόσα λεφτά βγάζουν οι Έλληνες που κερδίζουν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς – Τι παίρνει χρυσό, ασημένιο, χάλκινο

 

Οι Ολυμπιονίκες αποτελούν πηγή θαυμασμού καθώς κάνουν μεγάλες θυσίες στην καθημερινότητα τους, για να εξασφαλίσουν μια θέση στο βάθρο. Ποια είναι όμως η επιβράβευση τους, πέρα από τη τιμή και τη δόξα, που συνοδεύει η κατάκτηση ενός μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων;

Το ελληνικό κράτος προσφέρει από τα υψηλότερα χρηματικά έπαθλα παγκοσμίως στους αθλητές που κατακτούν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνοδευόμενα από μια σειρά προνομίων, αναγνωρίζοντας έτσι την ανώτατη διάκριση που μπορεί να επιτύχει ένας αθλητής.

 

Οι χρυσοί, ασημένιοι και χάλκινοι Ολυμπιονίκες λαμβάνουν γενναιόδωρα ποσά, ενώ τους παρέχονται και επιπλέον προνόμια ως επιβράβευση για την εξαιρετική τους επίδοση.

Προνόμια που…ζαλίζουν!

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσφέρει χρηματικά έπαθλα στους αθλητές που κατακτούν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα ποσά κατανέμονται ως εξής: 90.000 ευρώ για κάθε χρυσό μετάλλιο60.000 ευρώ για κάθε ασημένιο (π.χ. ο Απόστολος Χρήστου στα 200 μέτρα ύπτιο) και 50.000 ευρώ για κάθε χάλκινο (π.χ. ο Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, οι Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, οι Κοντού – Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, και ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους).

 

Επιπλέον, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα ποσό 200.000 ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί στις ομοσπονδίες των αθλημάτων που έφεραν μετάλλια στη χώρα. Οι ομοσπονδίες αυτές θα διαχειριστούν το ποσό σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.

Δεν συνυπολογίζονται τα ποσά από χορηγίες που μπορεί να έχει εξασφαλίσει κάθε αθλητής. Για παράδειγμα, η Δώρα Γκουντούρα έλαβε πριμ κατάκτησης μεταλλίου από τον δικό της σπόνσορα, παρά τον αποκλεισμό της στα προημιτελικά της ξιφασκίας.

Επιπλέον προνόμια για τους έλληνες Ολυμπιονίκες

Επιπλέον, η κατάκτηση ενός μεταλλίου συνεπάγεται και μια σειρά από προνόμια για τους αθλητές, όπως: διορισμός στον δημόσιο τομέα, απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού, απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ της επιλογής τους, απευθείας εισαγωγή στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ). Αυτά τα προνόμια παρέχουν στους αθλητές σημαντικές ευκαιρίες και υποστήριξη ως αναγνώριση για τις επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

TAGS:
Advertisement