Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι, μετά την επιλογή τους ως σημαιοφόρους της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Περήφανοι και συγκινημένοι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
Η απόφαση για τον μπασκετμπολίστα ήταν ομόφωνη, ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ τεσσάρων αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μαργαρίτα Πλευρίτου.
Οι αναρτήσεις Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνης Ντρισπιώτη
Λίγη ώρα μετά την απόφαση της ΕΟΕ, ο μπασκετμπολίστας έκανε ανάρτηση στο Instagram, δημοσιεύοντας ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές από το Προολυμπιακό τουρνουά 2024 στο ΣΕΦ και συνοδεύοντάς του με τη λέξη “Ελλάς”.
Advertisement
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σήμερα, Τετάρτη, η πρωταθλήτρια του στίβου έκανε τη δική της ανάρτηση, υπογραμμίζοντας: “Η απόφαση της Ε.Ο.Ε. να με ορίσει μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, με γεμίζει συγκίνηση και υπερηφάνεια. Για κάθε αθλήτρια και για κάθε αθλητή, το να κρατάει τη σημαία της χώρας του στην τελετή έναρξης της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στην ιστορία του κόσμου, είναι η ύψιστη τιμή.
Τέτοιες στιγμές τα όνειρα, οι προσδοκίες, οι κόποι και οι αγώνες μιας ζωής ολόκληρης αφιερωμένης στον Αθλητισμό περνούν αστραπιαία από το μυαλό, αλλά αμέσως οι ανάγκες της προετοιμασίας σε προσγειώνουν στις απαιτήσεις των ημερών που έρχονται.
Στο Παρίσι, όλα τα παιδιά της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, ώστε για ακόμα μία φορά να σηκώσουμε ψηλά τα ελληνικά χρώματα”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη καταφέρνει να συνδυάζει την εργασία στο τσιπουράδικο της μητέρας της στην Καρδίτσα, με τις σκληρές προπονήσεις.
Το όνομά της έγινε γνωστό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, όταν πριν 2 χρόνια, στα 38 της, κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλιο στα 35χλμ βάδην στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Γεννημένη στην Καρδίτσα, μέχρι τα 10 της χρόνια έζησε στην Αταλάντη, όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον αθλητισμό, αφού ασχολήθηκε με την ρυθμική γυμναστική.
Αργότερα, επέστρεψαν οικογενειακώς στην Καρδίτσα, όπου η μητέρα της άνοιξε το τσιπουράδικο, στο οποίο η Αντιγόνη εργάζεται μέχρι σήμερα και μέσα στο οποίο είχε περάσει άπειρες ώρες παρέα με τις τρεις αδελφές της.
Με την επιστροφή της, όμως, στην Καρδίτσα, η Αντιγόνη, για 4 χρόνια, ασχολήθηκε με την κολύμβηση, αλλά οι επιδόσεις της δεν ήταν πολύ καλές.
Την περίοδο που έδινε εξετάσεις για το αθλητικό σχολείο, είχε φύγει ένα μπαλάκι του τένις και καθώς πήγε να το πιάσει, περπάτησε κάπως γρήγορα και έτυχε να τη δει ο μετέπειτα προπονητής της στον στίβο, Θανάσης Δεληγιάννης και της πρότεινε να ασχοληθεί με το βάδην.
Όπως είχε υπογραμμίσει σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα iefimerida και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Ζάχου «εγώ δεν ήθελα να το κάνω, γιατί πολύ απλά δεν μου άρεσε το συγκεκριμένο αγώνισμα. Εκείνος επέμενε για χρόνια, μάλιστα ερχόταν στο τσιπουράδικο της μαμάς μου, προκειμένου να με πείσει να ασχοληθώ. Θυμάμαι, μου έλεγε πως είμαι φτιαγμένη για το βάδην, γιατί είχε δει την τεχνική μου από τη στιγμή που πήγα να πιάσω το μπαλάκι του τένις».
Για τρία χρόνια, δεν πήγε σε καμία προπόνηση, αλλά όταν το έκανε, κατάλαβε πως το βάδην ήταν πράγματι αυτό που της ταίριαζε και όταν πήρε το πρώτο της μετάλλιο, κόλλησε.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σταμάτησε το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς, όπως η ίδια είχε επισημάνει, δεν ήταν ακόμα ώριμη, μετά ήρθαν και οι σπουδές στο ΤΕΦΑΑ, οπότε σταμάτησε για περίπου 8 χρόνια τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο.
Επέστρεψε ξανά στα τέλη του 2011, σε ηλικία 27 ετών, χωρίς να έχει σταματήσει ποτέ να εργάζεται στο τσιπουράδικο της μητέρας της και μάλιστα, πολλές φορές αναγκαζόταν να προπονείται τα βράδια, καθώς ήταν οι μόνες κενές ώρες που είχε.
Στο πλευρό της έχει την οικογένειά της και τον σύζυγό της και κόντρα σε όλους όσοι έλεγαν ότι έχει μεγαλώσει αρκετά για να ασχολείται με τον πρωταθλητισμό και παρά την παντελή έλλειψη βοήθειας από την πολιτεία, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.
Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα έτρεξε να αγκαλιάσει τον σύζυγό της και λίγα λεπτά μετά ξέσπασε σε κλάματα, όχι από λύπη, αλλά από υπερηφάνεια.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ανατροπή με τους σημαιοφόρους, οι 2 που αρνήθηκαν και η τελική επιλογή για την Ελλάδα
Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μετά από απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΕ: «H Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ότι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
H απόφαση για τον Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη, ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ τεσσάρων αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μαργαρίτα Πλευρίτου.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ακολουθώντας την εθιμοτυπική διαδικασία για την επιλογή του Σημαιοφόρου ήρθε πριν από τη συνεδρίαση, σε επαφή με μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες. Ωστόσο, τόσο ο Μίλτος Τεντόγλου, όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη ζήτησαν να μην είναι Σημαιοφόροι για να μην αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης ομόφωνα, να προταθεί ο κ. Σπύρος Καπράλος, για Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, διεκδικώντας για δεύτερη φορά την ανανέωση της θητείας του.
Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έχουν πλούσιο βιογραφικό
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994. Ο Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής, ύψους 2.11 ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Το 2013 επιλέχθηκε στο Ντραφτ του ΝΒΑ στη θέση 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ και της της Εθνικής Ελλάδος όπου μετράει πάνω από 49 συμμετοχές.
Το 2017 έγινε ο πρώτος παίχτης στην ιστορία του ΝΒΑ, που τερμάτισε μέσα στην πρώτη 20άδα και των πέντε στατιστικών κατηγοριών (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και τάπες). Το ίδιο χρόνο αναδείχθηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης και συμμετείχε για πρώτη φορά σε παιχνίδι «all star» με τους κορυφαίους του ΝΒΑ. Στο σύνολο έχει συμμετάσχει 6 φορές στο All-Star Game.
Το 2019 και το 2020, ο μεγάλος ηγέτης των Μπακς αναδείχθηκε MVP του ΝΒΑ. Το 2021, ο Γιάννης, «The Greek Freak», όπως τον φωνάζουν στην ομάδα του, κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο του ΝΒΑ με τους Μπακς μετά από 50 χρόνια, κερδίζοντας παράλληλα το βραβείο του MVP των τελικών. Έχει συμπεριληφθεί στην επετειακή επιλογή των 75 καλύτερων παικτών της ιστορίας του ΝΒΑ.
Αντιγόνη Ντρισπιώτη
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη γεννήθηκε στην Καρδίτσα 21 Μαρτίου, 1984. Εκεί ζει και γυμνάζεται, μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση την τελευταία διετία (2023-2024), όπου μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ομάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όλων των κατηγοριών. Για ένα μεγάλο διάστημα είχε σταματήσει το βάδην και τον πρωταθλητισμό, όπως φάνηκε όμως ήταν μια απλή παύση, καθώς επέστρεψε δριμύτερη και οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται η μια μετά την άλλη. Έχει συμμετάσχει σε δυο Ολυμπιακούς Αγώνες (2016, 2021), σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ήταν «χάλκινη» το 2013 στους Μεσογειακούς Αγώνες, κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021) και το Αργυρό μετάλλιο στην ομαδική βαθμολογία τόσο στο Παγκόσμιο (2022) όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021), ενώ το 2021 ήταν όγδοη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Αναμφίβολα η χρονιά της ήταν το 2022, αφού κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (20 χλμ. και 35 χλμ. βάδην) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, πετυχαίνοντας κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει κανένας Έλληνας αθλητής και αθλήτρια. Νωρίτερα στη σεζόν ήταν τέταρτη στο Παγκόσμιο του Όρεγκον.
Οι Έλληνες σημαιοφόροι
1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος
1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος
1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία
1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος
1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος
1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος
1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος
1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοΐα
1952 Νίκος Σύλλας Στίβος
1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος
1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοΐα
1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος
1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος
1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοΐα
1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη
1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη
1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος
1996 Πύρρος Δήμας Δήμας Άρση Βαρών
2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοΐα
2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών
2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο
2012 Αλέξανδρος Νικολαϊδης Ταεκβοντό
2016 Σοφία Μπεκατώρου Ιστιοπλοΐα
2020 Άννα Κορακάκη Σκοποβολή
Λευτέρης Πετρούνιας Γυμναστική
Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Σημαιοφόρους, καθώς 13 αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία, ενώ ακολουθεί η ιστιοπλοΐα με πέντε, η πάλη και η άρση βαρών με δύο, η ξιφασκία, το τζούντο, το ταεκβοντό, η γυμναστική και η σκοποβολή με έναν».