olympiakoi-agones-2024-anatropi-me-toys-simaioforoys-oi-2-poy-arnithikan-kai-i-teliki-epilogi-gia-tin-ellada-278964
23:50

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ανατροπή με τους σημαιοφόρους, οι 2 που αρνήθηκαν και η τελική επιλογή για την Ελλάδα

23:50
Νίκη Μουλά

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μετά από απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Advertisement

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΕ: «H Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ότι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Advertisement

H απόφαση για τον Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη, ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ τεσσάρων αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μαργαρίτα Πλευρίτου.

Advertisement

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ακολουθώντας την εθιμοτυπική διαδικασία για την επιλογή του Σημαιοφόρου ήρθε πριν από τη συνεδρίαση, σε επαφή με μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες. Ωστόσο, τόσο ο Μίλτος Τεντόγλου, όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη ζήτησαν να μην είναι Σημαιοφόροι για να μην αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Advertisement

Eπίσης λήφθηκε υπόψη και το πρόγραμμα των αθλητών και των αθλητριών που αγωνίζονται την επόμενη ημέρα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν πριν από τους αγώνες τους.

Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης ομόφωνα, να προταθεί ο κ. Σπύρος Καπράλος, για Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, διεκδικώντας για δεύτερη φορά την ανανέωση της θητείας του.

Advertisement

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έχουν πλούσιο βιογραφικό

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισπιώτη σημαιοφόροι

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994. Ο Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής, ύψους 2.11 ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Το 2013 επιλέχθηκε στο Ντραφτ του ΝΒΑ στη θέση 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ και της της Εθνικής Ελλάδος όπου μετράει πάνω από 49 συμμετοχές.

Το 2017 έγινε ο πρώτος παίχτης στην ιστορία του ΝΒΑ, που τερμάτισε μέσα στην πρώτη 20άδα και των πέντε στατιστικών κατηγοριών (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και τάπες). Το ίδιο χρόνο αναδείχθηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης και συμμετείχε για πρώτη φορά σε παιχνίδι «all star» με τους κορυφαίους του ΝΒΑ. Στο σύνολο έχει συμμετάσχει 6 φορές στο All-Star Game.

Το 2019 και το 2020, ο μεγάλος ηγέτης των Μπακς αναδείχθηκε MVP του ΝΒΑ. Το 2021, ο Γιάννης, «The Greek Freak», όπως τον φωνάζουν στην ομάδα του, κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο του ΝΒΑ με τους Μπακς μετά από 50 χρόνια, κερδίζοντας παράλληλα το βραβείο του MVP των τελικών. Έχει συμπεριληφθεί στην επετειακή επιλογή των 75 καλύτερων παικτών της ιστορίας του ΝΒΑ.

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισπιώτη σημαιοφόροι

Αντιγόνη Ντρισπιώτη

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη γεννήθηκε στην Καρδίτσα 21 Μαρτίου, 1984. Εκεί ζει και γυμνάζεται, μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση την τελευταία διετία (2023-2024), όπου μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ομάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όλων των κατηγοριών. Για ένα μεγάλο διάστημα είχε σταματήσει το βάδην και τον πρωταθλητισμό, όπως φάνηκε όμως ήταν μια απλή παύση, καθώς επέστρεψε δριμύτερη και οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται η μια μετά την άλλη. Έχει συμμετάσχει σε δυο Ολυμπιακούς Αγώνες (2016, 2021), σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ήταν «χάλκινη» το 2013 στους Μεσογειακούς Αγώνες, κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021) και το Αργυρό μετάλλιο στην ομαδική βαθμολογία τόσο στο Παγκόσμιο (2022) όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021), ενώ το 2021 ήταν όγδοη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Αναμφίβολα η χρονιά της ήταν το 2022, αφού κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (20 χλμ. και 35 χλμ. βάδην) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, πετυχαίνοντας κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει κανένας Έλληνας αθλητής και αθλήτρια. Νωρίτερα στη σεζόν ήταν τέταρτη στο Παγκόσμιο του Όρεγκον.

Οι Έλληνες σημαιοφόροι

1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος

1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος

1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία

1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος

1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος

1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος

1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος

1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοΐα

1952 Νίκος Σύλλας Στίβος

1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος

1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοΐα

1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος

1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος

1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοΐα

1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη

1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη

1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος

1996 Πύρρος Δήμας Δήμας Άρση Βαρών

2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοΐα

2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών

2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο

2012 Αλέξανδρος Νικολαϊδης Ταεκβοντό

2016 Σοφία Μπεκατώρου Ιστιοπλοΐα

2020 Άννα Κορακάκη Σκοποβολή

Λευτέρης Πετρούνιας Γυμναστική

Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Σημαιοφόρους, καθώς 13 αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία, ενώ ακολουθεί η ιστιοπλοΐα με πέντε, η πάλη και η άρση βαρών με δύο, η ξιφασκία, το τζούντο, το ταεκβοντό, η γυμναστική και η σκοποβολή με έναν».

Μαθεύτηκε η αλήθεια: Γι’ αυτό ο Τεντόγλου αρνήθηκε να κρατήσει τη σημαία στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει γίνει το φαβορί για να είναι ο σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μίλτος Τεντόγλου, που είχε επιλεγεί αρχικά για σημαιοφόρος, δε θα αναλάβει τελικά τη θέση αυτή.

Ο θρίαμβος της εθνικής ομάδας μπάσκετ

Το βράδυ της Κυριακής, η εθνική ομάδα μπάσκετ πέτυχε μια επική πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Επιστρέφει στην κορυφαία και ιστορικότερη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά από το 2008 και το Πεκίνο.

Λίγο μετά τη νίκη εναντίον της Κροατίας, διαδόθηκε η είδηση ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το απόλυτο φαβορί για να επιλεγεί ως ο σημαιοφόρος της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής στο Παρίσι.

Ο Γιάννης έχει αναδειχθεί σε πρώτη επιλογή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μετά την απόρριψη της πρότασης για τον Μίλτο Τεντόγλου να είναι ο σημαιοφόρος.

Θα ήταν τιμή να είμαι σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανάμεσα σε κορυφαίους αθλητές. Αν είμαι σημαιοφόρος θα είναι σπουδαίο, αν όχι… ΟΚ. Είμαι χαρούμενος που ανήκω σε μια καλή ομάδα. Ελπίζω να είμαι πιο υγιής και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάτι. Θα απολαύσω κάθε στιγμή. Ακόμη έχω φλόγα μέσα μου, ίσως ακόμη πιο μεγάλη, για να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω σε καλό επίπεδο. Εύχομαι να είμαι παράδειγμα σε όλο τον κόσμο και στα παιδιά μου»,ανέφερε ο Αντετοκούνμπο μεταξύ άλλων, όταν ενημερώθηκε από τον Βαγγέλη Λιόλιο για αυτήν την πιθανότητα… πέταξε από τη χαρά του.

Δείτε την ανάρτηση όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν σημαιοφόρος:

Ο λόγος της άρνησης του Μίλτος Τεντόγλου

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε αρχικά τον Μίλτο Τεντόγλου ως πρώτη επιλογή. Παρόλα αυτά, ο Έλληνας πρωταθλητής αποφάσισε να αρνηθεί την τιμητική πρόταση και δεν θα είναι ο σημαιοφόρος της αποστολής. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή που παρουσιάστηκε, ο Μίλτος Τεντόγλου απορρίπτει την πρόταση λόγω του πολύ απασχολημένου προγράμματός του.

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει γεμάτο πρόγραμμα με προπονήσεις και υποχρεώσεις και δεν επιθυμεί να αποκλίνει καθόλου από αυτό. Είναι πολύ σημαντικό για αυτόν να είναι πανέτοιμος και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για τους μεγαλύτερους αγώνες που έχει μπροστά του.

Μαζί με την Μαρία Σάκκαρη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή περίμενε να δει αν η ομάδα μπάσκετ θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες προτού κάνει την πρότασή της στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν δύο σημαιοφόροι, με το ενδεχόμενο να αφορά και τη Μαρία Σάκκαρη. Αύριο θα έχουμε σαφήνεια, καθώς θα συνεδριάσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα ληφθεί οριστική απόφαση.