O Νίκος Σαμαράς γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη την 1 Ιουλίου 1970. Ήταν βολειμπολίστας, ο οποίος αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ με τη φανέλα της εθνικής ομάδας των ανδρών κατέγραψε συνολικά 263 συμμετοχές και με εκείνη των εφήβων άλλες 160.
Της: Έπη Τρίμη
Τον αποκάλεσαν «Γκάλη του Βόλεϊ» τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας του και δε λάθεψαν. Με προσόντα που δεν συναντάς συχνά ο Νίκος Σαμαράς σημάδεψε το ελληνικό βόλεϊ με το τεράστιο ταλέντο του, τα φαρμακερά σερβίς του, τα διαγώνια «καρφώματα» στα «3 μέτρα» και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά.
Το ιστορικό σερβίς
Την 1η Οκτωβρίου 1994 ο Σαμαράς έβαλε την σφραγίδα του και έκανε ένα γεμάτο ΣΕΦ να πάρει «φωτιά». Ήταν η στιγμή που ο «αετός» σημείωσε τον τελευταίο πόντο της Εθνικής ομάδας με απίστευτο σερβίς και την πήγε στις «8» καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Τη σεζόν 2012-13 αγωνιζόταν και προπονούσε την ομάδα της Λήμνου, τόπο όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα από το 2009. Αποτελούσε παίκτη σύμβολο για το ελληνικό βόλεϊ.Τη μεγάλη του φήμη απέκτησε ως παίκτης του Α.Ο. Ορεστιάδας, στον οποίο αγωνίστηκε από το 1988 έως το 1998. Μεταξύ άλλων, αγωνίστηκε 160 φορές στην Εθνική Ελλάδος εφήβων και 263 στην ανδρική Εθνική Ελλάδος, με τις οποίες έπαιξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών κατακτώντας σε αμφότερες τις διοργανώσεις την 6η θέση. Στην εθνική ομάδα ήταν αναντικατάστατο στέλεχος και αρχηγός και είχε συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις: World League, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Μεσογειακοί Αγώνες.
Ο γάμος, ο γιος και η μόνιμη κατοικία στη Λήμνο
Ο Νίκος Σαμαράς ήταν παντρεμένος με την Ελένη Δούκα, η οποία κατάγεται από την Λήμνο, και είχε ένα γιο. Από το 2009 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Μύρινα Λήμνου ώστε να μεγαλώσει τον 5χρονο Στράτο σε ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον. Στη γενέτειρα της γυναίκας του εκτελούσε χρέη προπονητή-παίκτη στη νεοσύστατη ομάδα του νησιού.Ήταν ένας άνθρωπος απλός και χωρίς καμιά έπαρση, μετρημένος, χωρίς δημόσιες σχέσεις αλλά με πηγαίο χιούμορ.
Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα στα 42 και το άδοξο τέλος
Στις 4 Ιανουαρίου 2013 ο Νίκος Σαμαράς κατέρρευσε ξαφνικά έπειτα από αδιαθεσία που ένιωσε, ενώ βρισκόταν σε σπίτι φίλων του στην Αθήνα. Διακομίστηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο αλλά είχε ήδη πεθάνει στο ασθενοφόρο, από εγκεφαλικό ανεύρυσμα, σε ηλικία μόλις 42 ετών. Κηδεύτηκε στη Λήμνο, την οποία είχε επιλέξει ως τόπο κατοικίας και δεύτερη πατρίδα του, με μεγάλες τιμές. Τη δαπάνη ανέλαβε η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, ενώ η σορός του αδικοχαμένου αθλητή μεταφέρθηκε στη Λήμνο με στρατιωτικό αεροσκάφος C130.
Η στιγμή του αποχαιρετισμού και τα λόγια της συζύγου του, σου κόβουν τα πόδια και σε συγκινούν ακόμα περισσότερο ακόμη και μετά από τόσα χρόνια. «Δέκα χρόνια μου έδινε μόνο χαρές και αγάπη, ο γιος σου θα τα μάθει όλα αν και ποτέ δεν σου άρεσαν τα λόγια αλλά μόνο οι πράξεις…».
Συντετριμμένη αποχαιρέτησε η σύντροφος του Νίκου Σαμαρά τον «λεβέντη» της, τον πατέρα του 5χρονου γιου τους, Στράτο. «Με αγαπούσες βαθιά και σε αγαπούσα κι εγώ. Άγγελε μου, έφυγε ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου, θα σου μιλάω κάθε μέρα, θα σου μιλάω μέσα από τον Στράτο, θα σταθώ στα πόδια μου γι αυτό το παιδί.