Η Μιρέλα Μανιάνι γεννήθηκε στο Δυρράχιο της Αλβανίας στις 21 Δεκεμβρίου 1976. Απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα όταν παντρεύτηκε τον επίσης ελληνοποιημένο αρσιβαρίστα Γιώργο Τζελίλη.
Της: Έπη Τρίμη
Είναι μία από τις πιο σπουδαίες ακοντίστριες όλων των εποχών. Με το νέο τύπο ακοντίου, που χρησιμοποιείται από το 1999, έχει πετύχει επίδοση 67,51 μέτρα που αποτελεί την πέμπτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο, την τρίτη στην Ευρώπη και την καλύτερη στην Ελλάδα. Ανήκει στον Ολυμπιακό ΣΦΠ και γυμνάζεται με τον Αντώνη Παπαδημητρίου.
Η πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση έγινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 1997 στην Αθήνα, όπου κατέλαβε την 11η θέση. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 1998 στη Βουδαπέστη, μολονότι προκρίθηκε στον τελικό ως 2η με επίδοση 65,14 μέτρα στον τελικό περιορίστηκε στην 9η θέση με βολή στα 58,65 μέτρα.
Η πρώτη πολύ μεγάλη επιτυχία της Μιρέλα Μανιάνι ήρθε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 1999 στη Σεβίλλη, όπου με βολή στα 67,09 μέτρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Επόμενο ραντεβού ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ, όπου παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά εξαιρετικό πρόσωπο, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με βολή στα 67,51 μέτρα, που σημείωσε μάλιστα δύο φορές στο συγκεκριμένο αγώνα, σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2001 στο Έντμοντον κατέλαβε τη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά με καλύτερη προσπάθεια στα 65,78 μέτρα.
Το 2002, έμελλε να βρεθεί ξανά στην κορυφή μετά από δίχρονη απουσία και το κατάφερε πολύ άνετα καθώς οι αντίπαλές της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου 2002 στο Μόναχο δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τη βολή της στα 67,47 μέτρα.
Την επόμενη χρονιά, η Μιρέλα διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στον κόσμο και με βολή στα 66,52 μέτρα. κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.
Το 2004, δεν ήταν η πιο εύκολη για αυτήν χρονιά, καθώς είχε αρκετούς τραυματισμούς. Στον προκριματικό του ακοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κατέβηκε με ρεκόρ χρονιάς 59,92 μέτρα, και έριξε πάνω από το όριο των 61 μέτρων στην τρίτη της προσπάθεια με βολή στα 61,04 μέτρα. Στον τελικό, κάνοντας μία συγκινητική προσπάθεια κατόρθωσε στην τελευταία της προσπάθεια να ρίξει το ακόντιό της στα 64,29 μέτρα και να κατακτήσει την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.
Το 2005 η Μιρέλα Μανιάνι ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα τραυματισμών που την έφεραν για πρώτη φορά εκτός τελικού σε μεγάλη διοργάνωση από το 1997, ενώ το 2006 μία εγχείρηση στο χέρι την άφησε εκτός προπονήσεων.
Η ολυμπιονίκης στο ακόντιο, με την επίδοση των 67,51 μ. που αποτελεί την πέμπτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο, την τρίτη στην Ευρώπη και την καλύτερη στην Ελλάδα και τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια, τα τελευταία χρόνια αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο και την ενέργειά της στην κόρη της Μαρία, η οποία είναι 9 ετών.
Για τον πρώτο της γάμο με τον Τζελίλη έχει πει η Μιρέλα Μανιάνι: “Στα 19 μου, μου ήρθαν όλα μαζί, επιτυχίες, γάμος.. Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω, ήταν πολιτικός γάμος, με τον Γιώργο (Τζελίλης) ήμασταν φίλοι, ήμασταν μικροί, δεν ξέραμε τι ακριβώς είναι ο γάμος, έγινε πολύ γρήγορα. Μέσα σε μία μέρα μου είπαν «παντρεύεσαι». Ήταν αθλητής, είχα βοήθεια. Η καλύτερη συνταγή όταν είσαι αθλητής είναι να βρεις και το σύντροφο σου από το χώρο αυτό. Τότε ήμασταν ερωτευμένοι. Αν δεν υπάρχει η αγάπη και ο σεβασμός στη σχέση, δεν κάθομαι, γι’ αυτό και «την έχω κάνει» πολλές φορές. Όταν έρχεται η κατάσταση και με σοβαρά θέματα αρχίζω και πιέζομαι, το σταματάω. Δεν πιέζω τον εαυτό μου, μια ζωή την έχουμε . Αν είναι να κάνω δεύτερο παιδί, θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος έρωτας, να αξίζει το άτομο, να μπορεί να μεγαλώσει το παιδί με τον πατέρα. Έτσι δεν θα το έκανα, μόνο αν έβρισκα αυτόν τον έρωτα. Δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω ερωτευτεί, 1-2 φορές έχω αγαπήσει. Μετά, που καταλαβαίνει αν αγάπησες ή ερωτεύτηκες, τα περισσότερα έβγαιναν πάθος-έρωτας, όχι αγάπη είπε στο Λοιπόν.