echei-tin-pathisi-tis-selin-ntion-poia-einai-i-amp-8220-chrysi-amp-8221-alexandra-stamatopoyloy-poy-amp-8220-sarose-amp-8221-stoys-paraolympiakoys-300965
19:44

Έχει την πάθηση της Σελίν Ντιόν: Ποια είναι η “χρυσή” Αλεξάνδρα Σταματοπούλου που “σάρωσε” στους Παραολυμπιακούς

19:44
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Με τα πιο «χρυσά» γράμματα κλείνει την καριέρα της η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, η οποία ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 50 μέτρα ύπτιο S4 στους παραολυμπιακούς αγώνες. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι στα 50 μέτρα ύπτιο S4, με χρόνο 50,12 δευτερόλεπτα.

Ανήμερα των γενεθλίων της έκανε απίστευτη κούρσα στον τελικό των 50μ ύπτιο (S4). Με τρομερές δυνάμεις στο δεύτερο μισό της κούρσας, βγήκε μπροστά και δεν μπόρεσε να την ακολουθήσει καμία από τις αντίπαλες της. Τερμάτισε σε 50.12 με την Γερμανίδα Τζίνα Μπότσερ να είναι δεύτερη με 51.40 και την Βραζιλιάνα Λίντια Βιέρα Ντε Κρουζ, τρίτη με 52.00.

Advertisement

Advertisement

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Advertisement

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Paralympic Committee (@hellenic_paralympic_committee)

Αμέσως μετά την κούρσα η Σταματοπούλου είπε στην ΕΡΤ: «Τι τέλος πραγματικά. Το κάθε φορά και με το που έφτασε έβαλα τα κλάματα και μόνο που το σκέφτομαι. Το είχαμε παλέψει πάρα πολύ. υπήρχαν τόσες ατυχίες που έλεγα πως είναι κρίμα και όμως λέγαμε ότι έχουμε ψυχή. Μία μέρα πριν η συναθλήτριά μου, η Δώρα Ποιμενίδου, ένας υπέροχος άνθρωπος, μου έδωσε ένα γούρι που πραγματικά λειτούργησε σαν γούρι για εμένα και πήραμε την πρώτη θέση. Για εμένα ήταν η τελευταία χρονιά. Είχα ένα θέμα με τον πνεύμονά μου και δεν μπορούσα να μιλήσω για τίποτα. Έγραφαν ό,τι ήθελαν να γράψουν και έλεγα ησυχία, στο τέλος θα δώσουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε και το δώσαμε. Είναι απίστευτο».

Advertisement

Ποια είναι η Αλέξανδρα Σταματοπούλου

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε λογοθεραπεία και καθηλώθηκε σε αμαξίδιο εξαιτίας του συνδρόμου Stiff Person, από το οποίο πάσχει και η Σελίν Ντιόν.

Μία από τις μεγάλες αγάπες της Αλεξάνδρας είναι η κολύμβηση στην οποία είναι πρωταθλήτρια με διακρίσεις.

Είναι αθλήτρια κολύμβησης του αθλητικού σωματείου ΑμεΑ «ΤΥΡΤΑΙΟΣ» και από το 2012 λαμβάνει μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Είναι κάτοχος των Πανελληνίων ρεκόρ στην κατηγορίας S3 στα 50μ. και 100μ. ελεύθερο και 50μ. ύπτιο Από το 2013 είναι μέλος της Εθνικής ομάδας, της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ.

Advertisement

Οι διεθνείς της συμμετοχές είναι:

2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο, στην κατηγορία s4 – 50 ύπτιο

1η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Δουβλίνο, στην κατηγορία s4 -50m ύπτιο. (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δουβλίνου 2018)

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με χρόνο 45,79 στην κατηγορία S3 – 50m ελεύθερο

2η θέση στον κόσμο και ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία S3 – 50m ελεύθερο(Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Πόλη του Μεξικού 2017)

3η θέση στον κόσμο και χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία S3 – 50m ύπτιο

Παραολυμπιονίκης, 5η θέση στον κόσμο στην κατηγορία S3 – 100μ. ελεύθερο 6η θέση στον κόσμο στην κατηγορία S3 – 50m ύπτιο (Παραολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016)

Τι είναι το «Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου»

Το «Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου» (Stiff Person Syndrome-SPS) είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή με χαρακτηριστικά αυτοάνοσου νοσήματος. Το SPS χαρακτηρίζεται από κυμαινόμενη μυϊκή ακαμψία στον κορμό και τα άκρα και αυξημένη ευαισθησία σε ερεθίσματα όπως ο θόρυβος, το άγγιγμα και η συναισθηματική δυσφορία, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μυικούς σπασμούς. Οι καμπουριασμένες και δύσκαμπτες στάσεις είναι χαρακτηριστικές της διαταραχής.

Τα άτομα με SPS μπορεί να μην είναι σε θέση να περπατήσουν ή να μετακινηθούν ή ακόμα και φοβούνται να βγουν από το σπίτι επειδή οι θόρυβοι του δρόμου, όπως ο ήχος μιας κόρνας, μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς και πτώσεις. Το SPS προσβάλλει διπλάσιο αριθμό γυναικών σε σχέση με τους άνδρες.

Συχνά συνδέεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η θυρεοειδίτιδα, η λεύκη και η παθολογική αναιμία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τι προκαλεί το SPS, αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι το αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης αντίδρασης στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.