Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Αυγούστου 1981. Έχει αγωνιστεί κυρίως στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό για τέσσερα χρόνια (2006-2010), ενώ ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής Ελλάδας από το 2005 έως το 2014, της οποίας υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, εναντίον της Νιγηρίας και ο πρώτος που έχει σκοράρει σε τελική φάση τόσο ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, όσο και ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Της: Έπη Τρίμη
Επίσης είναι ο πρώτος σκόρερ των ελληνικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις έχοντας σημειώσει 30 τέρματα.Υπήρξε μέλος της αποστολής που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, αγωνιζόμενος και τις τέσσερις φορές, χωρίς να σημειώσει κάποιο τέρμα. Μετά την αποχώρηση του Γιώργου Καραγκούνη εξελέγη πρώτος αρχηγός της ομάδας, έπειτα από ψηφοφορία μεταξύ των ποδοσφαιριστών.Με την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, εκδήλωσε το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την προπονητική.
Ο Αστέρας Αμπελοκήπων
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την εφηβική ομάδα του Αστέρα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και το 1995 βρέθηκε στην ποδοσφαιρική ακαδημία του Γιώργου Κούδα.
Το επαγγελματικό συμβόλαιο στα 18 στον ΠΑΟΚ
Το 1997 εντάχθηκε στην ερασιτεχνική ομάδα του ΠΑΟΚ, στον οποίο το 1999 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, σε ηλικία 18 ετών. Η πρώτη του παρουσία σε επίσημο αγώνα έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 1999 στον εντός έδρας αγώνα εναντίον της Λοκομοτίβι Τιφλίδας (2-0) για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου είχε περάσει ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και σκόραρε στο 88′ το δεύτερο τέρμα της ομάδας του.
Ο δανεισμός στη Λάρισα και στην Καβάλα
Στο δεύτερο μισό της ίδιας περιόδου (1999-2000) ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης δόθηκε δανεικός στη Λάρισα, που αγωνιζόταν τότε στη Β’ Εθνική, όπου σε 7 αγώνες δεν σημείωσε κανένα τέρμα. Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και αγωνίστηκε στο πρώτο μισό της περιόδου 2000-01, χωρίς να πάρει όμως ευκαιρίες.
Για τον επόμενο ενάμισι χρόνο δόθηκε δανεικός στην Καβάλα και την περίοδο 2001-02 σημείωσε 20 γκολ σε 28 συμμετοχές (πρώτος σκόρερ της Γ’ Εθνικής).
Ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ Άγγελος Αναστασιάδης τον κάλεσε πίσω στην ομάδα το καλοκαίρι του 2002. Ο 21χρονος τότε Σαλπιγγίδης δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής, καθώς την ίδια περίοδο αγωνιζόταν στον σύλλογο και ο Γιάννης Οκκάς και συνήθως αγωνιζόταν ως αλλαγή. Όταν ο τελευταίος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2003, ο Άγγελος Αναστασιάδης του εμπιστεύτηκε θέση βασικού και το περιβραχιόνιο του αρχηγού και εκείνος ολοκλήρωσε την περίοδο με 16 γκολ στο ενεργητικό του, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε ηγέτης της ομάδας. Το ντεμπούτο του σε αγώνα Α’ Εθνικής είχε γίνει στις 25 Αυγούστου 2002, στον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού (4-1). Το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα με την φανέλα του ΠΑΟΚ το πέτυχε στον εκτός έδρας αγώνα με τον ΟΦΗ στις 22 Σεπτεμβρίου 2002 που έληξε με σκορ 2-3 υπέρ του ΠΑΟΚ. Την ίδια χρονιά κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην καριέρα του, το κύπελλο Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ, επικρατώντας στον τελικό του Άρη (1-0). Την περίοδο 2005-06, ο Σαλπιγγίδης κατέλαβε την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 17 γκολ.
Ο Σαλπιγγίδης σε προθέρμανση του Παναθηναϊκού
Στις 17 Αυγούστου 2006 κι έπειτα από μία επεισοδιακή μεταγραφική περίοδο, ο Σαλπιγγίδης αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 800.000 ευρώ.
Ο ΠΑΟΚ για την παραχώρηση του έλαβε 1,8 εκ. ευρώ και δύο ποδοσφαιριστές από τον Παναθηναϊκό, καθώς οι Θανάσης Τσίγκας και Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης παραχωρήθηκαν ως δανεικοί για δύο περιόδους, ενώ στον “Δικέφαλο” μεταπήδησε και ο Ούγγρος επιθετικός Σάντορ Τόργκελε με ελεύθερη μεταγραφή, προς αντικατάστασή του Σαλπιγγίδη. Ήταν η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή μεταξύ των ελληνικών ομάδων εκείνη την περίοδο.
Η αρχηγία του Παναθηναϊκού
Ντεμπούτο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε στις 20 Αυγούστου 2006 στον εκτός έδρας αγώνα με το Αιγάλεω, όπου πέτυχε τρία γκολ. Από το 2008 ήταν αρχηγός του Παναθηναϊκού, όπου στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του αποτέλεσε βασική επιλογή όλων των εκάστοτε προπονητών, σημειώνοντας παράλληλα πολλά και σημαντικά γκολ. Με τη φανέλα των πρασίνων κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας την περίοδο 2009-10.
Το συμβόλαιό του με το “τριφύλλι” έληξε το καλοκαίρι του 2010 και αποφάσισε να μην το ανανεώσει παρά το γεγονός ότι του προσφέρθηκε νεότερο με υψηλότερες αποδοχές, καθώς επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ, στην ομάδα με τη φανέλα της οποίας αναδείχθηκε.
Η επιστροφή στον ΠΑΟΚ
Από τη στιγμή που αποφάσισε να φύγει για τον Παναθηναϊκό, το κλίμα για τον Σαλπιγγίδη στην Τούμπα δεν ήταν ποτέ φιλικό. Έπειτα όμως από συζητήσεις και επιθυμία του ίδιου του ποδοσφαιριστή και της διοίκησης της ομάδας, επέστρεψε στον “Δικέφαλο του Βορρά” υπογράφοντας συμβόλαιο τεσσάρων ετών. Τον Μάρτιο του 2013 έγινε ο πρώτος αρχηγός του ΠΑΟΚ, μετά την αποχώρηση του Πάμπλο Γκαρσία από την ομάδα, υπογράφοντας νέο συμβόλαιο, ενώ την ίδια περίοδο το άσχημο κλίμα μεταξύ εκείνου και των οπαδών της ομάδας, φαινόταν να έχει κοπάσει. Λίγες ημέρες πριν την ανανέωση του συμβολαίου του με τον ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα στον εκτός έδρας αγώνα με τον Πλατανιά Χανίων, δέχτηκε την πρώτη κόκκινη κάρτα στην καριέρα του, σε έναν νικηφόρο αγώνα για την ομάδα του (με σκορ 2-1), όπου σημείωσε και τα δύο τέρματα της.
Την επόμενη περίοδο (2013-14) έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ, δεν κατάφερε όμως να κατακτήσει το τρίτο κύπελλο στην καριέρα του. Στις 31 Αυγούστου 2014 σημείωσε το 200ό τέρμα στην καριέρα του, σε συλλογικό επίπεδο, στον εκτός έδρα αγώνα με τον Πλατανιά Χανίων, όμως η χρονιά δεν εξελίχθηκε θετικά για τον ίδιο καθώς στο δεύτερο μισό της περιόδου ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς που τον άφησαν για μεγάλη χρονική περίοδο εκτός γηπέδων.
Στις 16 Ιουλίου 2015 στον πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ για την περίοδο 2015-16, συμπλήρωσε εκατό ευρωπαϊκές συμμετοχές αγωνιζόμενος στον εκτός έδρας αγώνα με τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ για τoν 2o προκριματικό γύρο του Europa League, όμως έναν περίπου μήνα αργότερα έλυσε το συμβόλαιό του με τον σύλλογο.
«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Δημήτρης τίμησε με το ήθος και την προσφορά του την ομάδα μας και στα περίπου 10 χρόνια που φόρεσε τα Ασπρόμαυρα αγωνίστηκε σε 358 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 113 γκολ, δίνοντας 38 ασίστ σε 27.202 αγωνιστικά λεπτά. Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος της προσφοράς, καθώς με τη συμπεριφορά του και την προσωπικότητά του αποτέλεσε παράδειγμα στα αποδυτήρια της ομάδας και κομμάτι της ιστορίας του Συλλόγου. Ευχόμαστε στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη καλή συνέχεια σε ό,τι και να κάνει στο μέλλον, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία», ανέφερε η ανακοίνωση της ΠΑΕ.
Από την πλευρά του, ο «Σάλπι» δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι υπήρξε μέλος της ομάδας, δηλώνοντας στο paokfc.gr: «Όλα τα πράγματα στη ζωή δυστυχώς έχουν ένα τέλος. Έτσι και η αγωνιστική μου παρουσία στον ΠΑΟΚ έφτασε στο σημείο του τερματισμού. Πέρασα μια… ζωή στον ΠΑΟΚ, είμαι περήφανος που αποτελώ έστω κι ένα μικρό κομμάτι της Ιστορίας αυτού του μεγάλου συλλόγου. Δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ΠΑΟΚ για όσα μου έχει προσφέρει στην καριέρα και τη ζωή μου, τον κύριο Σαββίδη, τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα αυτά τα χρόνια και φυσικά τον κόσμο για τη ειλικρινή στήριξη στο πρόσωπό μου ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Εύχομαι ό,τι καλύτερο στους συμπαίκτες μου κι ευελπιστώ να δω τον ΠΑΟΚ να πετυχαίνει όλους τους στόχους του γιατί το αξίζει».
“Ρουκέτες” Σαλπιγγίδη για την Εθνική – “Η Γεωργία μας έκλεψε…” – Ατακάρες για Ζαγοράκη και Τζόλη
Για το πλάνο της Εθνικής ομάδας: «Εμείς που παρακολουθούμε την Εθνική και δεν την ζούμε καθημερινά, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Όσοι έχουν καθημερινή τριβή με την ομάδα γνωρίζουν καλύτερα. Αυτό που είναι δύσκολο να ερμηνευτεί είναι ο λόγος που είχε η ομάδα αυτή την εικόνα. Δεν είχαμε ομοιογένεια ως ομάδα. Ή ήμασταν σε πολύ κακή βραδιά και δεν λειτούργησε τίποτα ή δεν έχουμε αυτοπεποίθηση. Όλος ο μηχανισμός της Εθνικής λειτούργησε αρνητικά κόντρα στη Γεωργία. Φυσικά ρόλο έπαιξε ο αντίπαλός μας που ήταν πολύ καλός. Κόντρα στην Ισπανία πήραμε το μέγιστο, οι άλλες ομάδες δύσκολα θα πάρουν βαθμό εκεί. Είμαστε μια ομάδα καλή αλλά πρέπει να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα τον αντίπαλο που έχουμε. Ήταν μια κακή βραδιά, δεν λειτούργησε τίποτα και η Γεωργία λειτούργησε εξαιρετικά στο τρανζίσιον. όταν μιλάμε για επίπεδο εθνικών ομάδων ξέρουν τα παιδιά πως πρέπει να παίξουν, δε νομίζω πως είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα οι θέσεις των παικτών. Στις αλλαγές του προπονητή, μπορώ να πω πως εξαρτάται από την προσέγγιση του κάθε προπονητή. Ίσως να ήθελε να δοκιμάσει πράγματα και να κατέληξε σε συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό που περιμέναμε να δούμε από την Εθνική, το είδαμε από την Γεωργία. Για μένα όποια και να είναι κριτική στην Εθνική, σημασία έχει η εικόνα που είδαμε στην Τούμπα. Η Γεωργία μας έκλεψε την αυτοπεποίθηση που θα χτίζαμε στη συνέχεια».
Για τον Κβαρατσχέλια: «Είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, έδειξε καλά στοιχεία και μας έστελνε μηνύματα πως έπρεπε να τον προσέξουμε. Από τη στιγμή που έφτασε στην περιοχή ήθελε τύχη για να μην σκοράρει. Για να τον σταματήσουμε έπρεπε να ντουμπλάρουμε στο μαρκάρισμά του».
Για τον Τζόλη: «Είναι κομμάτι του παιχνιδιού το να μην σκοράρει ένας παίκτης, όταν δεν έρχεται εύκολα το γκολ η αυτοπεποίθηση πέφτει. Μόνο αυτός ξέρει αν έχει άγχος αλλά αυτό μέσα από το παιχνίδι δεν μπορείς να το καταλάβεις».
Για την εκλογή του Ζαγοράκη στην προεδρία της ΕΠΟ: «Ο σκοπός της εκλογής είναι να βοηθήσει την Εθνική ομάδα. Ήταν η ιδανική λύση με τα σημερινά δεδομένα και την διάθεση του Θοδωρή και εύχομαι να έρθουν καλύτερες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην Εθνική ομάδα».