Ο Άγγελος Μπασινάς γεννήθηκε στην Χαλκίδα στις 3 Ιανουαρίου 1976. Στην αθλητική του πορεία αγωνιζόταν ως μέσος. Από τον Νοέμβριο του 2018 εκτελεί χρέη τεχνικού διευθυντή στην Εθνική Ελλάδος.
Της: Έπη Τρίμη
Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και την περίοδο 1995-96 μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα των “πρασίνων”. Τις τρεις πρώτες του χρονιές στην πρώτη ομάδα δεν είχε ιδιαίτερη παρουσία, ήταν από τους λίγους της ηλικίας του όμως που δεν δόθηκαν δανεικοί σε κάποια μικρότερη ομάδα, δείγμα ότι είχε εκτιμηθεί το ταλέντο του.Αγωνίστηκε συνολικά σε 100 αγώνες, επίδοση που τον κατατάσσει στην τέταρτη θέση όλων των εποχών σε συμμετοχές στην ιστορία της Ελλάδας.
Την τέταρτη χρονιά του στον Παναθηναϊκό ο τότε προπονητής του, Βασίλης Δανιήλ, τον εμπιστεύθηκε δίνοντας του φανέλα βασικού. Από τότε και για όσο έμεινε στην αθηναϊκή ομάδα ήταν βασικότατο στέλεχος. Μάλιστα στην πρώτη του χρονιά ως βασικός του δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί και σε προκριματικό όμιλο του Champions League. Στη συνέχεια της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό έφθασε 4 φορές κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (1999-2000, 2001-02, 2002-03, 2004-05) ενώ την περίοδο 2003-04 κατέκτησε το νταμπλ.
Με τους “πράσινους” πήρε μέρος και σε εξαιρετικές ευρωπαϊκές παρουσίες. Η αρχή έγινε την περίοδο 2000-01 όταν ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στους 16 του Champions League, καθώς στον προκριματικό όμιλο απέκλεισε το Αμβούργο και τη Γιουβέντους του Ζινεντίν Ζιντάν. Μάλιστα στον τελευταίο και καθοριστικότερο αγώνα για την πρόκριση εναντίον της Γιουβέντους, που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και στο οποίο οι δύο ομάδες ήθελαν πάση θυσία τη νίκη, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της σπουδαίας αντιπάλου του με το επιβλητικό 3-1 σε μία βραδιά που ο Άγγελος Μπασινάς πραγματοποίησε την καλύτερη ίσως ευρωπαϊκή του εμφάνιση, σκοράροντας με πέναλτι στο 59′ και σφραγίζοντας στην ουσία την πρόκριση επί των Ιταλών.
Την επόμενη χρονιά (2001-02) ο Άγγελος Μπασινάς κατάφερε να φτάσει με τον Παναθηναϊκό μέχρι τα προημιτελικά. Στον πρώτο προκριματικό όμιλο το “τριφύλλι” ξεπέρασε το εμπόδιο των Άρσεναλ, Σάλκε και Μαγιόρκα, ενώ στους “16” κληρώθηκε με Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο, Σπάρτα Πράγας και οι “πράσινοι”, με τον Μπασινά βασικό τους στέλεχος, πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισαν την Μπαρτσελόνα των Ριβάλντο και Κλάιφερτ και παρότι ο Μπασινάς σκόραρε με πέναλτι στον πρώτο εντός έδρας αγώνα (1-0), στον επαναληπτικό ηττήθηκαν με 3-1 και αποκλείστηκαν.
Ο Άγγελος Μπασινάς έχει πει σχετικά: “Είχα δώσει τα πάντα, είχα βάλει την ομάδα πάνω από την υγεία μου και ο τρόπος που έφυγα με ενόχλησε πάρα πολύ. Όταν δεν θες έναν ποδοσφαιριστή, πρέπει να λύνεις τις διαφορές μαζί του, όχι να τον αφήνεις να προπονείται μόνος. Εξάλλου, δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάθεσαι στο συμβόλαιό σου. Άφησα τα λεφτά από το τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου μου.
Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κάνουν κακό στην ομάδα αυτοί οι διοικούντες, γιατί βλέπεις ότι δεν προσφέρουν τίποτα. Και εγώ σαν αρχηγός έπρεπε να πω πράγματα. Πάντα στη ζωή μου έλεγα αυτό που βλέπω, και δεν τα έλεγα για κακό. Νομίζω ότι πρέπει να τα λες και να βελτιώνεις καταστάσεις. Έκανα, πράγματι, προπόνηση εκτός ομάδας. Τότε ήταν και ο Τζόρβας μαζί. «Κάνε σουτ στον πιτσιρικά, να τον γυμνάσεις», μου έλεγαν. Και ο Τζόρβας μου είπε μετά ότι του έκανα καλό».
«Μετά το κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδι με την ΑΕΚ, που έληξε 0-0 και χάσαμε το πρωτάθλημα, άκουγα πάλι ότι ο Μπασινάς είναι το πρόβλημα και ξανά, ότι ο Μπασινάς είναι το πρόβλημα… Πήγα στο γραφείο του Μαλεζάνι λοιπόν και του λέω πως δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτό και να μη βγαίνει κανείς να καλύψει την ομάδα! Πώς θα παίξουμε την επόμενη χρονιά, του είπα.
Με φωνάζει, τότε, ο Τζίγκερ και μου λέει: «Άγγελε, είπες πως θες να φύγεις»… Με είδε όπως ήμουν ο Μαλεζάνι και όπως του το είπα, με την ένταση που είχα και ίσως το κατάλαβε και το μετέφερε διαφορετικά. Εκεί έχω κάνει λάθος εγώ. Αλλά είχα στεναχωρηθεί πολύ που χάσαμε το πρωτάθλημα μετά το νταμπλ. Πιο πολύ από τον καθένα. Λέω, λοιπόν, στον κ. Βαρδινογιάννη ότι θέλω να μείνω, αλλά και ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και να με καλύψει. Του λέω αν πιστεύεις τον κόουτς, που είναι στην ομάδα τρεις μήνες και όχι τον αρχηγό σου επί 17 χρόνια, τότε υπάρχει πρόβλημα. Μου είπε, λοιπόν, φεύγεις. Το μετά, όμως, είναι το πρόβλημα. ΟΚ, να φύγω. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν έχει αιώνιο συμβόλαιο με καμία ομάδα.
Το επόμενο καλοκαίρι δεν μου είπαν τίποτα για την προετοιμασία. Δεν ακολούθησα, δηλαδή, την ομάδα στο εξωτερικό. Πήγαινα απλά κάθε πρωί στις 7 για προπόνηση μόνος μου. Έμπαινα να παίξω καμιά φορά, μόνο όταν δεν… έβγαινε η αποστολή. Το φοβερό και τρομερό είναι άλλο: Ενώ ήμουν εκτός ομάδας, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι πήγαν άνθρωποι της Μπέρμιγχαμ και της Τζένοα να διαπραγματευτούν τη μεταγραφή μου απευθείας στον Τζίγκερ. Τα λόγια που τους είπε δεν τα λες ούτε για τον χειρότερο παίκτη σου! Με περιέγραψε με τέτοιο τρόπο, σαν να ήμουν ο χειρότερος! Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να με πουλήσουν.
Μόνο άσχημα λόγια άκουσαν και η μόνη ερώτηση που έκαναν οι άνθρωποι των δύο αυτών ομάδων ήταν “για ποιον λόγο, τότε, δεν θες να τον αφήσεις να φύγει”! Τελευταία μέρα των μεταγραφών, 31 Αυγούστου, τους είπα: «Αφήστε με να φύγω. Σας υπογράφω και χαρτί ότι θα πάω στο εξωτερικό και όχι σε άλλη ομάδα της Ελλάδας”. Δεν μου απάντησαν καν.
Έτσι, έμεινα σε νεκρή περίοδο. Πήγαινα σπίτι και έκλαιγα από τα νεύρα μου, με έβλεπε η γυναίκα μου. Ακούστε και αυτό: Δεν με άφηναν να πάω σαββατοκύριακο για προπόνηση, για να μη δω τα σχέδια του προπονητή και πάρω τον άλλον προπονητή και του τα πω! Μίλησα, μάλιστα, τότε με δικηγόρο, γιατί αν δεν πας για προπόνηση, ενώ δεν υπάρχει λόγος, η ομάδα μπορεί να σου κάνει διακοπή συμβολαίου!
Ζήτησα ένα έγγραφο, κάτι, που να αναφέρει ότι δεν πάω για προπόνηση κατόπιν εντολής του συλλόγου. Τελικά, έλυσα το συμβόλαιό μου 21 Σεπτεμβρίου! Έμεινα χωρίς ομάδα, τη στιγμή, δε, που η Εθνική ομάδα είχε δύο ματς. Στα οποία, ωστόσο, ευτυχώς έπαιξα και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ρεχάγκελ που με στήριξε, παρότι ήμουν χωρίς ομάδα».
Την περίοδο 2002-03 στο κύπελλο UEFA ο Μπασινάς, που πλέον είχε καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα, έφθασε έως τα προημιτελικά αποκλείοντας την τουρκική Φενερμπαχτσέ και τη βελγική Άντερλεχτ. Εναντίον της τουρκικής ομάδας σκόραρε με μακρινό σουτ στον πρώτο αγώνα της Πόλης (1-1) και άνοιξε τον δρόμο της πρόκρισης που ήρθε με το επιβλητικό 4-1 στον επαναληπτικό της Αθήνας.
Το 2005 αποκτήθηκε από την ισπανική Μαγιόρκα δοκιμάζοντας την τύχη του και εκτός συνόρων. Την περίοδο 2005-06 ήταν βασικός και από τους πρωταγωνιστές της ομάδας στην πετυχημένη προσπάθεια να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Το καλοκαίρι του 2008 ο Άγγελος Μπασινάς υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2009 αποχώρησε, υπογράφοντας στην αγγλική Πόρτσμουθ, με την οποία αγωνίστηκε ως τον Μάιο του 2010 στην Πρέμιερ Λιγκ και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας 2010.
Τον Αύγουστο του 2010 υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τη γαλλική Αρλ-Αβινιόν.Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου 1999 στον εντός έδρας φιλικό αγώνα με το Ελ Σαλβαδόρ (3-1).
Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του με την Ελλάδα ήταν η κατάκτηση του Euro 2004 που διεξήχθη στην Πορτογαλία, αγωνιζόμενος σε πέντε αγώνες. Στον εναρκτήριο αγώνα με τους διοργανωτές Πορτογάλους (2-1) σημείωσε με πέναλτι το δεύτερο τέρμα των Ελλήνων, ενώ στον τελικό και πάλι απέναντι στους Πορτογάλους (1-0), εκτέλεσε το κόρνερ από το οποίο προήλθε το νικητήριο τέρμα του Άγγελου Χαριστέα, σε έναν αγώνα που είχε εξαιρετική απόδοση περιορίζοντας αρκετά παίκτες όπως ο Ντέκο και ο Φίγκο.
Υπήρξε βασικό στέλεχος της εθνικής Ελπίδων που έλαβε μέρος στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων (Κ-21) το 1998, εναντίον της Ισπανίας.
Ο Άγγελος Μπασινάς είναι παντρεμένος με τη Βιβή και έχει δύο κόρες τη Βαλέρια και την Αλεσάντρα.