Advertisement
ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Στις 26 Φεβρουαρίου το «debate» για την ιδιωτική ασφάλιση

08:18
Χριστίνα Προφαντή

Σε μία εβδομάδα από σήμερα, (Τρίτη, 26/02/2016), Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν θέση για το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση της 26ης Φεβρουαρίου, που θα ακολουθήσει την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, όχι μόνο γιατί κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία θα αναφερθούν στις πολιτικές τους για τον κλάδο, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο «debate» θα λάβει χώρα μόλις κάποιους μήνες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Ενδεικτικό στοιχείο για τη σημασία της εκδήλωσης είναι ότι κάθε χρόνο η κυβέρνηση εκπροσωπείται από σημαίνον στέλεχός της (επί ΣΥΡΙΖΑ, από τους κ.κ. Γιώργο Σταθάκη και Στέργιο Πιτσιόρλα), ενώ όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Advertisement

Επιπλέον, οι θέσεις των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων για την ιδιωτική ασφάλιση έχουν σημαίνουσα πολιτική βαρύτητα, τουλάχιστον για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί η πολιτική κάθε κόμματος για την ιδιωτική ασφάλιση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τις δρομολογούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Advertisement

Και δεύτερον, γιατί στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης δραστηριοποιούνται -άμεσα και έμμεσα- δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και… ψηφοφόροι.

Advertisement

Πού θα συμφωνήσουν
Όπως αναμένεται, και τα δύο πολιτικά κόμματα θα συμφωνήσουν:

α) Στον θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο ασφαλιστικός κλάδος στον τρίτο πυλώνα.

β) Στην ανάγκη τήρησης αυστηρών κανόνων εποπτείας, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Προφανώς, στο θέμα αυτό θα δώσει έμφαση και ο -εκ των ομιλητών της εκδήλωσης- διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αναφερθεί και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο συγκεκριμένο μέτωπο κατά τα τελευταία χρόνια.

Advertisement

Ένα άλλο πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να υπάρξει πεδίο σύγκλισης είναι αυτό των ΣΔΙΤ μεταξύ κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών στον χώρο των προγραμμάτων υγείας. Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει πάγια υπέρμαχος μιας τέτοιας προοπτικής, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας έχει συχνά συμφωνήσει σε μια τέτοια προοπτική, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει σαφή θέση, ενώ σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα «σέρνεται» εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει μετουσιωθεί σε πράξη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πού θα διαφωνήσουν
Τα σημεία διαφωνίας των πολιτικών κομμάτων φαίνεται να είναι αρκετά και σημαντικά, με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκονται συνήθως πιο κοντά με αυτές της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Ειδικότερα:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν υπέρ του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων, χωρίς όμως να μεταφερθεί υπέρ αυτών μέρος των εισφορών των εργαζομένων που σήμερα καταβάλλονται στον πρώτο ασφαλιστικό πυλώνα (κοινωνική ασφάλιση). Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει την υποχρεωτικότητα τόσο του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων για τους νέους εργαζόμενους, όσο και τη μερική μεταφορά εισφορών από τον πρώτο πυλώνα και με δυνατότητα κάθε εργαζόμενου να επιλέξει το δικό του Επαγγελματικό Ταμείο, είτε αυτό είναι κρατικό είτε όχι (δυνατότητα εμπλοκής και των ασφαλιστικών εταιρειών).

• Η κυβέρνηση πιστεύει πως το υπάρχον σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί ικανοποιητικές συντάξεις στο μέλλον, ενώ αντίθετα η Νέα Δημοκρατία δηλώνει υπέρμαχος του συστήματος των τριών πυλώνων, υποστηρίζοντας πως θα καταργήσει -εάν κληθεί να κυβερνήσει- το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ («νόμος Κατρούγκαλου»).

Advertisement

• Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει υπέρμαχος της θέσπισης φορολογικών κινήτρων σε όσους συνάπτουν συνταξιοδοτικά συμβόλαια, ενώ κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εντάσσεται στις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ (ζητούμενο βέβαια είναι να βρεθεί ο… δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές).

Τι δεν «αγγίζουν»
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει πολλές φορές προτείνει σύστημα ομαδικής κάλυψης κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, προκειμένου με ένα σχετικά χαμηλό ετήσιο αντίτιμο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προστατεύονται από έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο στη χώρα μας.

Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων δεν έχει σπεύσει να «υιοθετήσει» τη σχετική πρόταση, φοβούμενο πιθανότατα πως αυτό θα ηχήσει στα αυτιά των πολιτών-ψηφοφόρων ως ένα ακόμη «χαράτσι» στα ακίνητα. Και κάτι τέτοιοι συνειρμοί μάλλον… θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα, οι θέσεις των κομμάτων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχουν χαρακτήρα προεκλογικού «debate», λόγω της χρονικής περιόδου που θα διεξαχθούν.

TAGS:
Advertisement