Στις 16 Δεκεμβρίου 2024 δημοσιεύσαμε στη σελίδα μας ένα άρθρο με τίτλο: «Αν έχεις το νόμισμα με την άρπα, είσαι ήδη… πλούσιος: Αυτό το κέρμα του ευρώ πωλείται έως 12.000 ευρώ» στο οποίο λανθασμένα αναφέραμε ότι: “Ιρλανδικό νόμισμα με άρπα κοστίζει 12.000”.
Στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ένα συγκεκριμένο νόμισμα στο άρθρο, που διαμοιράζεται από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κανένα από τα τρία νομίσματα που εμφανίζονται στο παραπλανητικό κείμενο δεν διαθέτει τόσο υψηλή αξία. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται τόσο από την ιστοσελίδα Ucoin, όσο και από τον κατάλογο νομισμάτων της Leuchtturm.
Σε κάθε περίπτωση, είναι λίγα τα νομίσματα που αξίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ή και παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν θα βρίσκονταν στην τσέπη κάποιου. Τα κέρματα αυτά είναι ιδιαίτερα συλλεκτικά και κατέχονται αποκλειστικά από γνώστες του αντικειμένου.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Τι ισχύει πραγματικά
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το δημοσίευμα που κάναμε εδώ στο enimerotiko.gr και ανέφερε ότι Ιρλανδικό νόμισμα με άρπα κοστίζει 12.000 ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
Τι ισχύει
Διαβάζοντας το παραπλανητικό κείμενο είναι ξεκάθαρο ότι δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο κέρμα αλλά σε κάποια από τα γενικά κριτήρια που επηρεάζουν την τιμή ενός αντικειμένου στην αγορά νομισμάτων. Ωστόσο, παρατηρούνται τρεις φωτογραφίες από ιρλανδικά νομίσματα των δύο ευρώ (σημ.: στο κείμενο γίνεται αναφορά σε νόμισμα του ενός ευρώ, ωστόσο το έμβλημα της κέλτικης άρπας, εθνικού συμβόλου της Ιρλανδίας, υπάρχει και στα δύο ιρλανδικά νομίσματα, του ενός και των δύο ευρώ), λεπτού και σελινιού, τα οποία, όπως αποδεικνύει η παρακάτω έρευνα, επ’ ουδενί δεν έχουν την συλλεκτική αξία που αναφέρει ο παραπλανητικός τίτλος.
Κατηγοριοποίηση νομισμάτων
Η συλλογή νομισμάτων αποτελεί ασχολία εκατοντάδων ανθρώπων και για τον λόγο αυτό υπάρχουν πλέον σαφή κριτήρια που καθορίζουν την μέση τιμή ενός συλλεκτικού κέρματος. Οι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την τιμή σχετίζονται, αφενός με την σπανιότητα και αφετέρου με την κατάσταση του εκάστοτε νομίσματος. Στον κόσμο των συλλεκτών χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα κατηγοριοποίησης. Για την κατάσταση ενός νομίσματος, από άποψη φθοράς, υπάρχουν 8 κατηγορίες, με την Good να αποτελεί την χειρότερη και Mint State την άριστη κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συλλέκτες χρησιμοποιούν ακόμη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης που αφορά την σπανιότητα ενός κέρματος. Η ιστοσελίδα 2euroherdenkingsmunten χωρίζει τα νομίσματα σε πέντε κατηγορίες:
«Circ (σε κυκλοφορία): Αυτά τα κέρματα κυκλοφορούν και μπορούν να βρεθούν κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, π.χ. κατά τη διάρκεια αγορών.
UNC (Ακυκλοφόρητα): Τα κέρματα αυτά δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Τα κέρματα κόβονται, πέφτουν από την αλυσίδα μεταφοράς του νομισματοκοπείου σε ένα κουτί και συσκευάζονται σε ρολά.
BU (Brilliant Uncirculated): Αυτά τα κέρματα επίσης δεν έχουν κυκλοφορήσει. Τα κέρματα κόβονται, αλλά δεν μεταφέρονται στην αλυσίδα του νομισματοκοπείου. Τις περισσότερες φορές, λαμβάνονται από τον ταινιόδρομο και συσκευάζονται ή τοποθετούνται σε φάκελο.
Prooflike: Τα κέρματα έχουν κοπεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Μοιάζουν με καθρέφτη.
Proof: Τα κέρματα αυτά κόβονται επίσης με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα. Πρόκειται για την καλύτερη ποιότητα κερμάτων».
Ανάλυση ιρλανδικών νομισμάτων
Το παραπλανητικό άρθρο εμπίπτει σε ένα ατόπημα, καθώς δεν κατονομάζει κάποιο συγκεκριμένο νόμισμα, αλλά όλα τα νομίσματα που διαθέτουν την κέλτικη / ιρλανδική άρπα. Το ατόπημα έγγειται στο γεγονός, ότι σήμερα όλα τα ιρλανδικά νομίσματα (κέρματα ευρώ και λεπτών, πλην επετειακών κερμάτων) διαθέτουν την κέλτικη άρπα, καθώς αποτελεί το εθνικό έμβλημα της χώρας.
Το υπό εξέταση άρθρο απεικονίζει τρία διαφορετικά ιρλανδικά νομίσματα. Ωστόσο, κανένα εκ των ανωτέρω δεν πωλείται για 12.000 ευρώ. Το πρώτο κέρμα, που εμφανίζεται στο κείμενο, είναι μια ιρλανδική πέννα του 1946, το οποίο η βάση δεδομένων Ucoin χαρακτηρίζει κοινότυπο, δεδομένου ότι υπάρχουν 4.800.000 αντίγραφα στην αγορά. Το εν λόγω νόμισμα τιμολογείται στα 1,11 Ευρώ.
Ακολουθεί ένα κέρμα του ενός ευρώ του 2022, που είναι και το σπανιότερο των τριών, καθώς υπάρχουν μόλις 8.000 ίδια νομίσματα, που όλα ανήκουν στην κατηγορία Brilliant Uncirculated. Το “μονόευρω”, σύμφωνα με το Ucoin, πωλείται συνήθως για περίπου 13 ευρώ. Επιπλέον, ο κατάλογος της Leuchtturm αναφέρει πως υπάρχουν 9.000 νομίσματα του ενός ευρώ, που διατίθενται μόνο σε σετ νομισμάτων για 7 ευρώ.
Πηγή εικόνας: Ucoin
Πηγή εικόνας: Ucoin
Πηγή εικόνας: Leuchtturm
Τέλος, το κέρμα τους ενός σελινιού του 1933 δεν διαθέτει ακριβή κατηγορία σπανιότητας από τον ιστότοπο Ucoin, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό το γεγονός, ότι υπάρχουν μόλις 300.000 αντίγραφα. Η μέση τιμή του νομίσματος είναι περίπου 8 ευρώ.
Πηγή εικόνας: Ucoin
Πηγή εικόνας: Ucoin
Αγγελίες αγνώστων
Αποτελεί ιδιαίτερα κοινή απάτη η υπερτιμολόγηση νομισμάτων σε ψηφιακά καταστήματα, στα οποία οποιοσδήποτε μπορεί να αναρτήσει αγγελίες πώλησης. Για παράδειγμα, τα ίδια νομίσματα εντοπίζονται στο Ebay με διαφορετικές τιμές, πολλές φορές και σε διαφορετικές εκδόσεις, όπως περιδέραια, δαχτυλίδια, συλλεκτικές εκδόσεις, κ.τλ. Σε καμία περίπτωση δεν συναντάται κάποια τιμή κοντά στο ποσό των 12.000 ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, επειδή δηλαδή οποιοσδήποτε μπορεί να αναρτήσει κάποια αγγελία σε παρόμοια ψηφιακά καταστήματα, οι έμπειροι συλλέκτες αγοράζουν νομίσματα αποκλειστικά από έμπιστα νομισματοπωλεία και αξιόπιστους πωλητές.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ένα συγκεκριμένο νόμισμα στο άρθρο, που διαμοιράζεται από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κανένα από τα τρία νομίσματα που εμφανίζονται στο παραπλανητικό κείμενο δεν διαθέτει τόσο υψηλή αξία. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται τόσο από την ιστοσελίδα Ucoin, όσο και από τον κατάλογο νομισμάτων της Leuchtturm.
Σε κάθε περίπτωση, είναι λίγα τα νομίσματα που αξίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ή και παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν θα βρίσκονταν στην τσέπη κάποιου. Τα κέρματα αυτά είναι ιδιαίτερα συλλεκτικά και κατέχονται αποκλειστικά από γνώστες του αντικειμένου.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
1.https://www.2euroherdenkingsmunten.nl/en/faq/what-is-circ-unc-bu-fdc-prooflike-be-and-proof/
2.https://www.ngccoin.com/price-guide/world/ireland-republic-1-2-penny-km-10-1939-1967-cuid-1125922-duid-1502655
3.https://el.ucoin.net/coin/ireland-1-euro-2022/?cid=207968
4.https://el.ucoin.net/coin/ireland-1-shilling-1928-1937/?tid=45017
5.https://en.ucoin.net/coin/ireland-1-penny-1946/?cid=45165
6.https://www.leuchtturm.com/euro-catalogue-for-coins-and-banknotes-2024-english.html
Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν, οι πληροφορίες που παρατίθενται στο εξεταζόμενο άρθρο κρίνονται ως ψευδής είδηση και ως εκ τούτου καταρρίπτονται.
Η διασταύρωση των πληροφοριών έγινε από τον ανεξάρτητο ελληνικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Ellinikahoaxes.gr
ΠΗΓΗ: