oristiko-telos-gia-tin-google-xepoylaei-ta-panta-pagkosmios-amp-8220-seismos-amp-8221-stin-oikonomia-327775
17:57

Οριστικό τέλος για την Google: Ξεπουλάει τα πάντα – Παγκόσμιος “σεισμός” στην οικονομία

17:57
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Google: Λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να εξαναγκάσει την Google να πουλήσει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, αλλά και να προβεί σε άλλες σημαντικές αλλαγές για να αποκαταστήσει το παράνομο μονοπώλιο που έχει επιβάλλει στις μηχανές αναζήτησης.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην Washington Post, εάν το δικαστήριο υιοθετήσει τη σύσταση των εισαγγελέων, η Google θα μπορούσε να είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που διαλύεται βάσει του ομοσπονδιακού αντιμονοπωλιακού νόμου μετά την AT&T το 1982.

Advertisement

«Η Google πρέπει να εκποιήσει αμέσως και πλήρως την Chrome, σε αγοραστή που θα εγκριθεί από τους ενάγοντες κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, υπό όρους που θα εγκρίνουν το Δικαστήριο και οι ενάγοντες», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην προτεινόμενη τελική απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως ο δικαστής Amit P. Mehta του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Κολούμπια αποφάνθηκε τον Αύγουστο ότι οι μηχανές αναζήτησης της Google δημιουργούν ένα παράνομο μονοπώλιο.

Advertisement

Τώρα καλείται να αποφασίσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι ποια διορθωτικά μέτρα θα επιβάλει στην Google για να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά. Η Google, η οποία σχεδιάζει ήδη να ασκήσει έφεση, έχει ένα μήνα για να απαντήσει στην πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Advertisement

Εκτός από το Chrome ομως, οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης καλούν παράλληλα την Google να σταματήσει να ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες στο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Android ή ακόμη και να πουλήσει το Android.

Την ίδια ώρα ζητούν να επιβληθούν μια σειρά άλλα μέτρα, όπως:

  • να απαγορευτεί στην εταιρεία να πληρώνει κατασκευαστές συσκευών όπως η Apple για να κάνουν την αναζήτηση Google την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης,
  • να αναγκαστεί η Google να μοιράζεται το ευρετήριο αναζήτησης με τους ανταγωνιστές της με χαμηλό κόστος και
  • να αναγκαστεί η εταιρεία να παρέχει στους online εκδότες τη δυνατότητα εύκολης εξαίρεσης από το περιεχόμενό τους που χρησιμοποιείται από την Google για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
  • Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά θα αποτελούσαν ένα καταστροφικό πλήγμα για το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο της Google ενώ θα αναδιοργάνωναν την αγορά των μηχανών αναζήτησης στην οποία η εταιρεία χειρίζεται περισσότερο από το 90%.

Οι προοπτικές της υπόθεσης περιπλέκονται από την επικείμενη μετάβαση σε μια νέα διοίκηση Τραμπ, με την προσέγγιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αλλάζει ενδεχομένως υπό τον νέο Γενικό Εισαγγελέα.

Advertisement

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξέταζε το ενδεχόμενο διάλυσης της Google, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε στον αρχισυντάκτη του Bloomberg ότι φοβόταν πως μια διάσπαση θα μπορούσε να «καταστρέψει» τη Google, σημειώνοντας ότι «η Κίνα φοβάται τη Google».

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ όταν πρόκειται για τις BigTech έχει να κάνει με τον επηρεασμό της κοινής γνωμής και τα λεγόμενα fake news.

Όπως ανέφερε στην ίδια συνέντευξη, τηλεφώνησε πρόσφατα στον «επικεφαλής της Google» για να παραπονεθεί για το γεγονός πως περισσότερες «κακές» παρά «καλές» ιστορίες για τον ίδιο εμφανίζονταν στα αποτελέσματα ειδήσεων της Google. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια εντελώς στημένη υπόθεση».

Για την ώρα δεν είναι σαφές τι θα σήμαινε αυτή η μετατόπιση της έμφασης για τις εν λόγω δικαστικές υποθέσεις.

Advertisement

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας εκτιμούν, πάντως, πως ο Τραμπ θα μπορούσε να επιδιώξει έναν διακανονισμό στην υπόθεση αναζήτησης της Google αντί να περιμένει ένα αποτέλεσμα από το δικαστήριο το οποίο δεν θα μπορούσε να ελέγξει.