Πρόσφατα δημοσιεύσαμε στη σελίδα μας ένα άρθρο με τίτλο “Το ασύληπτα χλιδάτο γιοτ αξίας 645 εκατομμυρίων του Μπιλ Γκέιτς που το εσωτερικό του είναι βγαλμένο από όνειρα” το οποίο έδειχνε το νέο γιοτ που είχε παραγγείλει ο Μπιλ Γκέιτς
Τελικά η αναφορά πως το έχει παραγγείλει ο Μπίλ Γκέιτς είναι ψευδής
Μετά από έρευνα των ελληνικών hoaxes αποδείχθηκε πως οι ισχυρισμοί που γίνονται στο συγκεκριμένο άρθρο όσων αφορά το ότι το συγκεκριμένο γιοτ είναι παραγγελία του Μπιλ Γκέιτς είναι ψευδές
Τι ανέφερε το άρθρο
Σύμφωνα με τον βρετανικός Telegraph, o πολυδισεκατομμυριούχος κατέβαλε 645 εκατομμύρια δολάρια για τη ναυπήγηση ενός ιδιόκτητου, υπερπολυτελούς σκάφους με το όνομα Aqua, που θα είναι απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς θα καίει ως καύσιμο υγροποιημένο υδρογόνο.
Το υδρογόνο θα αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές, σε θερμοκρασία -217 βαθμών Κελσίου και με ένα ντεπόζιτο, το Aqua θα μπορεί να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό και να περάσει από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία.
Η μέγιστη ταχύτητά που θα μπορεί να αναπτύξει είναι 17 κόμβοι. Έχει μήκος 112 μέτρων και στους χώρους του μπορεί να φιλοξενήσει 31 μέλη πληρώματος και 14 επιβάτες.
Το σκάφος είχε παρουσιαστεί σε μικρότερο μέγεθος, πέρυσι στο Monaco Yacht Show και αναμένεται να παραδοθεί στον Αμερικάνο δισεκατομμυριούχο το 2024, όταν αυτός θα είναι 68 ετών.
Όταν αποκαλύφθηκε ήταν απλώς μία ακραία ιδέα αλλά η απόφαση του Γκέιτς να το χρηματοδοτήσει το μετέτρεψε σε απτό ορόσημο στην κατηγορία των super yachts.
Ποια η πραγματικότητα
Τι ισχύει;
Αφού η “είδηση” έκανε τον κύκλο του διαδικτύου, η εταιρία Sınot προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση στις 10 Φεβρουαρίου με τίτλο “Aqua Not Sold!” (Το “Άκουα” δεν πουλήθηκε!”), αρνούμενη οποιανδήποτε οικονομική, επιχειρηματική ή εμπορική σχέση με τον Bill Gates ή αντιπροσώπους του, πόσω μάλλον την πώληση του σχεδιασθέντος σκάφους.
Η ανακοίνωση της εταιρίας σχεδιασμού του σκάφους Aqua: sinot.com.
Τη διάψευση της προαναφερθείσας είδησης για ενδιαφέρον και παραγγελία του σκάφους εκ μέρους του Bill Gates βρίσκουμε τόσο σε ρεπορτάζ βρετανικών μέσων (π.χ. πρακτορείο BBC), όσο και ελληνικών, που διόρθωσαν την πληροφορία (ενδεικτικό παράδειγμα).
Με βάση όλα τα παραπάνω οι πληροφορίες που παρατίθενται στο εξεταζόμενο άρθρο κρίνονται ψευδείς και καταρρίπτονται.
Η διασταύρωση των πληροφοριών έγινε από τα Ellinikahoaxes