Δένδιας:Στις 31 Μαΐου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναμένεται να παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογο του την Κυριακή 30 Μαΐου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται νωρίτερα την Κυριακή να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.
Τα φώτα θα είναι στραμμένα σε στην Αθήνα στις 31 Μαίου καθώς η προηγούμενη συνάντησή τους στην Άγκυρα προκάλεσε έκπληξη σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους από την τροπή της συνέντευξης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Καθημερινή», η Γενεύη τοποθετήθηκε στο θέμα με συγκεκριμένες αναφορές του κ. Ν. Δένδια σε παραβιάσεις εναέριου χώρου, υπερπτήσεις, casus belli κ.λπ., υποστηρίζεται από την τουρκική πλευρά πως «εκνεύρισαν» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έθεσε όλα τα ζητήματα της τουρκικής ατζέντας, από αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι και τα θέματα της μειονότητας στη Θράκη.
Αναρωτηθήκαμε ποια θα είναι η συνέχεια αυτής της προσπάθειας προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών. Πηγές μάς τόνισαν πως η επόμενη συνάντηση των δύο υπουργών στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό ενδέχεται να είναι σε καλύτερο κλίμα, δίχως να αποκλείουν εκτροπές αυτή τη φορά όχι δημόσια, αλλά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς η Άγκυρα πηγαίνει με τη θέση των δύο κρατών.
Το δείπνο που είχε ο Δένδιας με τον Τσαβούσογλου
Μετά το τέλος του δείπνου «ιφτάρ», το οποίο έγινε στο προεδρικό μέγαρο, λόγω της αλλαγής του προγράμματος, Τσαβούσογλου και Δένδιας ήταν πιο χαμογελαστοί όταν πέρασαν από δίπλα από τους δημοσιογράφους, όμως φανερή ήταν η ενόχλησή τους από το «θερμό επεισόδιο» που συνέβη λίγα μέτρα από την προεδρική κατοικία, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στη «Καθημερινή».
Για την Ιστορία, το μενού του δείπνου περιελάμβανε ένα ανάμεικτο πιάτο με μεζέδες για «ιφτάρ», ακολούθησαν τυρόπιτα και φακόσουπα με κρουτόν, το κυρίως πιάτο ήταν λαβράκι με σαλάτα και για γλυκό είχε μπακλαβά και σιμιγδαλένιο χαλβά.