afroditi-fryda-i-panolethria-sti-eurovision-i-megali-apogoiteysi-ta-paramythia-kai-i-kryfi-zoi-111937
09:40

Αφροδίτη Φρυδά: Η πανωλεθρία στη Eurovision, η μεγάλη απογοήτευση, τα παραμύθια και η κρυφή ζωή

09:40
Newsroom

Η Αφροδίτη Φρυδά γεννήθηκε την Αθήνα το 1964. Σπούδασε μουσική για οκτώ χρόνια στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και άρχισε την καριέρα της το 1984.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Σε όλη την καριέρα της, η Αφροδίτη Φρυδά έχει συνεργαστεί με πολλούς διάσημους Έλληνες τραγουδιστές, συμπεριλαμβανομένων της Μαρινέλλας, της Χάρις Αλεξίου, και άλλων, ενώ τώρα κάνει εμφανίσεις σε μικρές μουσικές σκηνές της Αθήνας.Το 1989, η Φρυδά ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ και το 1995 ξεκίνησε να εργάζεται με την Ξένια Δικαίου και τη Νάνσυ Κανέλλη, την αδελφή της γνωστής δημοσιογράφου και βουλευτού Λιάνας Κανέλλη. Μέχρι τότε τραγούδια της  Καννέλη έχει τραγουδήσει μόνο η Αλέκα Κανελλίδου. Η Αφροδίτη Φρυδά το καλοκαίρι του 2006 επανήλθε δισκογραφικά με τα “ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΔΑΚΡΥΑ” που φέρει και πάλι την υπογραφή της Νάνσυ Κανέλλη και Ξένιας Δικαίου.

Advertisement

Η Γιουροβίζιον

Η Αφροδίτη Φρυδά ήταν μεταξύ των 10 φιναλίστ που διαγωνίστηκαν για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Το τραγούδι της Ντόναλντ Ντακ δεν κέρδισε. Η Φρυδά επέστρεψε στην ελληνική επιλογή για την Γιουροβίζιον το 1988. Τραγούδησε το τραγούδι Κλόουν, ένα σύγχρονο ποπ τραγούδι που συνοδευόταν από τρεις χορευτές. Η ελληνική κριτική επιτροπή δήλωσε ότι κανένα από τα τραγούδια ήταν αρκετά καλό για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο διαγωνισμό, αλλά τελικά ψήφισαν το Κλόουν.

Advertisement

Η ελληνική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στο Δουβλίνο χωρίς πολλές ελπίδες. Η Φρυδά φαινόταν νευρική, οι χορευτές φαίνονταν εκτός ρυθμού και ο κλόουν που εμφανίστηκε στη σκηνή έκανε αυτή την ελληνική συμμετοχή μια από τις πιο ξεκαρδιστικές στην ιστορία του διαγωνισμού. Το τραγούδι κατετάγη 17ο και γι’αυτό ψήφισαν μόνο η Τουρκία και η Γαλλία.

Η κριτική επιτροπή ανακοινώνοντας τον νικητή (και φέρνοντας τα πάνω κάτω) είπε: «Τα τραγούδια είναι χαμηλής ποιότητας και δεν εκπροσωπούν επάξια το ελληνικό τραγούδι.

Advertisement

Επειδή είναι επιβεβλημένο να γίνει μια επιλογή, διαλέγουμε το “Κλόουν”». «Πληγώθηκα και πληγώνομαι κάθε χρόνο, γιατί οι άνθρωποι δεν βαρέθηκαν να θάβουν» θα πει έπειτα από καιρό η ταλαντούχα ερμηνεύτρια. «Έδωσα παραπάνω πράγματα από τον εαυτό μου για να στηρίξω το τραγούδι για την Ελλάδα. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, δεν θα πήγαινα», είχε πει τότε η Αφροδίτη Φρυδά.

Πλέον ασχολείται με το τραγούδι παιδικών παραμυθιών ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία δημόσια για την προσωπική της ζωή.

Advertisement

Πηγές:mousikovlog.blogspot.com |wilkipedia| newsbeast.gr |