o-kalyteros-pilotos-toy-nato-einai-ellinas-gia-akomi-mia-chronia-47541
11:54

Ο «καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ» είναι Έλληνας για ακόμη μία χρονιά

11:54
Newsroom

Καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα γράφει ιστορία. Έλληνας πιλότος αναδείχθηκε και πάλι μεταξύ των συναδέλφων του ως ο καλύτερος πιλότος, που υπάρχει στο ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο θέμα δημοσιοποιήθηκε, έπειτα από το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, το TLP.

Ποιος είναι ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ

Πρόκειται για τον Σμηναγό (Ι) Α.Α. της ιστορικής 340 Μοίρας «Αλεπού» της 115 Πτέρυγος Μάχης από την Αεροπορική Βάση της Σούδας. Ο Έλληνας πιλότος προσθέτει άλλον έναν κρίκο στις πολυάριθμες διακρίσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Advertisement

Το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του πιλότους. Αυτοί προέρχονταν από τα συμμετέχοντα στην άσκηση κράτη-μέλη. Ο Έλληνας πιλότος αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος πιλότος του Σχολείου του. Πιο συγκεκριμένα, ως ο “Best Warrior”. Δηλαδή, ως ο «Καλύτερος Πολεμιστής», ο επικεφαλής που θα ήθελαν οι ίδιοι να τους οδηγήσει στη μάχη.

Advertisement

Advertisement

Καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ:Συμμετοχή από τη Σούδα

Από την Πέμπτη 13 έως και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, η 340 και η 343 Μοίρα της 115 ΠΜ από την Αεροπορική Βάση Σούδας, συμμετείχαν στην «1 η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος» για το έτος 2020 του «Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας» (“Tactical Leadership Programme”/TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν από την 115 ΠΜ 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+, και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

«Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι Μοίρες ανέλαβαν αποστολές σύμφωνες με την αποστολή τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ» σημειώνεται από το ΓΕΑ.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό αποκαλείται και «ΝΑΤΟϊκό Top Gun» καθώς σε αυτό πιλότοι, τεχνικοί και κάθε είδους μαχητικά αεροσκάφη από τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας δοκιμάζονται για πολλές ημέρες στα όριά τους και κάτω από – σχεδόν – πολεμικές συνθήκες πιέσεως και επιχειρήσεων.